Live

Turcan: Directorii de la companiile private par niște săraci pe lângă unii angajați din unele autorități sau companii de stat

Data publicării:
Raluca Turcan, ministrul Culturii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întreaga ierarhie salarială din sistemul public a fost răsturnată, a declarat luni deputatul PNL Raluca Turcan, la Congresul Seniorilor Liberali. Ea a atras atenția că s-a ajuns în "situația inacceptabilă ca muncitorul necalificat debutant din construcții sau din agricultură să aibă un salariu brut mai mare decât un profesor cu studii de lungă durată la început de carieră."

Turcan a adăugat că din cauza acestei situații, profesioniștii vor migra către sectorul privat, iar sistemul public va rămâne cu cei mai puțin performanți, dar mai bine plătiți.

"În ceea ce-i privește pe angajații din sectorul privat, despre care se vorbește mult prea puțin în spațiul public, de parcă cei peste 4 milioane de angajați nici nu ar exista, și care sunt motorul economic al acestei țări, este evident că povara fiscală care apasă asupra salariilor trebuie să reprezinte o preocupare a politicii fiscale.

Cum să stimulezi munca și performanța când impozitele și contribuțiile obligatorii depășesc 41% din venitul angajatului? Cum să elimini munca la negru și gri și cum să stimulezi o creștere a gradului de ocupare în anumite domenii, când e mai profitabilă asistența socială a statului? Am convingerea că, printr-o reformă a Codului fiscal, printr-un tratament echitabil al tuturor angajaților, indiferent de domeniul de activitate și printr-o bună absorbție a fondurilor europene vom crea acel spațiu fiscal necesar pentru a reduce, progresiv, povara fiscală pe salarii. În sectorul public, lucrurile au luat-o pe un drum al nesustenabilității și inechității, cu ajutorul politicienilor.

După principiul ”cine strigă mai tare, acela primește drepturi suplimentare” întreaga ierarhie salarială din sistemul public a fost răsturnată. Așa s-a ajuns în situația inacceptabilă ca muncitorul necalificat debutant din construcții sau din agricultură să aibă un salariu brut mai mare decât un profesor cu studii de lungă durată la început de carieră. Este firesc ca tinerii să se întrebe ce rost mai are să meargă la școală? De asemenea, dacă vom compara salariile din unele instituții și autorități publice cu cele ale directorilor celor mai performante companii vom avea, de asemenea, mari surprize.

Directorii de la companiile private par niște săraci pe lângă unii angajați din unele autorități autonome sau companii de stat cu pierderi. Știți ce este trist! Că în sectorul public sunt foarte mulți oameni care muncesc foarte mult și tocmai aceia nu sunt plătiți corespunzător!

Pe mulți o să-i pierdem pentru că fiind buni profesioniști vor migra către sectorul privat, iar sistemul public va rămâne cu cei mai puțin performanți, dar mai bine plătiți. Așteptam cu toții ca legea salarizării, asumată și ea prin PNRR, să fie dezbătută, adoptată și implementată până la 1 iulie, tocmai pentru a-i plăti competitiv pe cei care muncesc și pentru a elimina toate inechitățile din sistem. Însă, stadiul acestei legi este exact ca în versurile lui Eminescu ”Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e.”", a declarat Raluca Turcan.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion: „Noul guvern este la fel de ilegitim ca președintele Klaus Iohannis”

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri