Live

Tudose: Guvernul și CE sunt de vină pentru facturile mari la energie. Comisia a gestionat dezastruos pandemia și criza energetică

Data actualizării: Data publicării:
Mihai Tudose, vicepreședinte PSD și europarlamentar. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose spune că de vină pentru facturile mari la energie plătite de români sunt atât Guvernul cât și Comisia Europeană, despre ultima spunând că a gestionat dezastruos pandemia și criza de energie, peste care s-a suprapus planul de tranziție la energia verde.

Mihai Tudose a fost întrebat dacă Comisia Europeană sau Guvernul României sunt de vină pentru facturile mari la energie.

„Ambii. Comisia a gestionat ultimele două crize majore, mă refer la pandemie şi la criza energiei absolut dezastruos. Îmi asum ceea ce spun. Dezastruos înseamnă că măsurile nu au fost cele bune. Cele care erau bune la un moment dat au venit tardiv, adică, mai pe româneşte, un medic care îţi dă tratamentul, îţi dă pastila după ce tu deja trebuie să te duci la operaţie. Când era de pastilă, nu ţi-a dat-o. Când trebuie să te operezi, îţi dă pastila şi după aia te trimite la operaţie, când de fapt deja ai murit. Cu elemente de tardivitate foarte mari.

Un preţ de transfer, un fel de bursă la gaze este la Amsterdam, bazat pe ce se tranzacţionează acolo pentru piaţa olandeză. Olanda e o piaţă mică, o ţară mică şi acum şi-au dat seama că, de fapt, acolo au fost nişte jocuri de bursă, că s-a umflat foarte mult. Sunt şi sume imense de bani şi poate unii, nu ştiu, au fost mai sensibili. Mă opresc aici. Asta e partea europeană. Partea de tranziţie verde, care s-a suprapus peste aceste două crize. E reţeta dezastrului.

Poate fiecare în parte nu ne puneau jos, niciuna nu era letală, dar când toate trei au venit peste noi şi gestionate prost, cu măsuri luate total alandala, fără niciun fel de anticipaţii, ce o să se întâmple în viitor, efectele sunt cele de cele de astăzi”, a declarat Mihai Tudose în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Fostul premier a precizat că sunt ţări care nu au închis mineritul şi partea de producere a curentului electric pe bază de cărbune.

„Comisia Europeană a spus că trebuie piaţa regularizată, dar sunt ţări care pe această liberalizare, Polonia, de exemplu, nu a închis partea de minerit şi de producere a curentului electric pe bază de cărbune. Şi a negociat 2030 – 2040 pe o logică foarte simplă. Am o centrală de cărbune care face 1.000 de MW. Am înţeles că nu trebuie să mai ia cărbune. Facem una pe altceva, arde şosete roz, şosete verzi ca să fie ecologic. Când o am pe asta gata şi începe să producă 1.000 de MW, o închid pe cealaltă şi o dărâm. Ideea de a dărâma tot şi pe urmă să văd cu ce fac, unde o fac, de unde iau şosetele respective şi aşa mai departe e o nebunie. E un nonsens, logică care tinde spre zero”, a afirmat Mihai Tudose.

Întrebat ce măsuri ar lua dacă ar fi premier, Tudose a răspuns: „Ăsta ar fi primul lucru, piaţă reglementată. Punct. De la cap la coadă”.

„Nu înseamnă comunism. Doamna Ursula este comunistă? Comisia este în majoritate de dreapta, sunt comunişti? Vedeţi că de vreo săptămână au început să vorbească ei de piaţă reglementată, de preţ fix. Când vorbeam noi, eram comunişti. Nu-i comunism. Asta este ceea ce trebuie să facă statul pentru a-şi proteja economia şi cetăţenii. În Constituţie scrie foarte clar că statul este obligat să asigure un trai decent”, a mai spus europarlamentarul PSD.

Partidul Social Democrat a propus în Parlament o serie de amendamente la Ordonanța de Urgență pentru plafonarea și compensarea prețurilor din energie, la două săptămâni de la adoptarea OUG în Guvern. Potrivit amendamentelor depuse de PSD, consumatorii casnici care depășesc plafonul stabilit de guvern de 255 kWh pentru energia electrică vor plăti un preț de 0,8 lei/kWh pentru cei 255 de kWh, urmând ca doar cantitatea ce depășește acest plafon să fie plătită la un preț întreg.

Ciolacu a spus că românii vor avea o iarnă ușoară, pentru că sunt „mai norocoși”. El spune că statul ajută cu plafonarea prețurilor la energie, dar nu trebuie să interzică consumul populației.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Partenerii noștri