Live

Tudorel Toader prezintă astăzi premierului Dăncilă proiectul de modificare a OUG 7

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Justiției, Tudorel Toader. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi va prezenta vineri premierului Viorica Dăncilă proiectul de modificare a OUG 7, prin care Guvernul a adus, în ședința din 19 februarie, mai multe și controversate modificări legilor Justiției. OUG 7 a intrat în dezbaterea Parlamentului, iar magistrații cer abrogarea ei, amenințând că vor continua protestele până când se va întâmpla acest lucru. Premierul Dăncilă declara, la începutul acestei săptămâni, că Executivul nu va renunța la OUG 7.

Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader

Tudorel Toader susține că proiectul de modificare a OUG 7 este conform propunerilor rezultate în urma întâlniri avute cu reprezentanţii magistraţilor și că el va fi trimis, spre avizare, CSM.

„Mâine (vineri – n.r.), voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de OUG pe care îl voi trimite la Consiliul Superior al Magistraturii pentru consultare şi pentru a emite avizul consultativ. Apoi problemele de oportunitate a legiferării se discută la nivelul alianţei de guvernare”, a declarat Tudorel Toader, joi seară, la Antena 3.

El a precizat că proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premierul Dăncilă cu preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, cu Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Inspecţia Judiciară şi Secţia specială de anchetare a magistraţilor.

La ce se referă modificările? La cele convenite de doamna premier: abrogarea articolului 54, articol care în principal prevede acum faptul că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt şi că avizul nu îl mai dă Secţia pentru procurori, ci plenul CSM. Se abrogă deci articolul 54, se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, că avizul îl va da în continuare Secţia de procurori a CSM. În al doilea rând, se rezolvă diferenţele salariale pentru IT-iştii din domeniul judiciar”, a explicat Tudorel Toader.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

Toader s-a declarat convins că săptămâna viitoare Guvernul va adopta modificările propuse, dând asigurări că imediat după aceasta va declanşa procedura de selecţie pentru posturile vacante.

OUG 7 de modificare a legilor justiţiei a fost criticată vehement de magistraţi şi a determinat proteste alea cestora, inclusiv suspendarea activităţii. Cei mai vehemenţi dintre criticii actului normativ, printre care şi DNA, au cerut abrogarea acestei, ca unică soluţie de deblocare a situaţiei.

Și plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să transmită o solicitare Guvernului României în sensul abrogării OUG nr. 7/2019, cu excepția prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.

Și din Parlament au venit mesaje în sprijinul ideii de abrogare a OUG 7. „În acest moment, această Ordonanţă nu are nicio utilitate, nu este raţională această Ordonanţă. Eu nu pot să înţeleg de ce a dat domnul Toader această Ordonanţă de Urgenţă, sunt câteva chestiuni care nu numai că ar fi trebuit discutate, dar nici măcar nu ar fi trebuit modificate din legislaţia adoptată în 2017 şi în 2018”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor. Întrebat dacă nu ar fi o soluţie mai bună abrogarea integrală a OUG 7, Kelemen Hunor a răspuns: „Asta ar fi soluţia ideală, dar asta trebuie să facă Guvernul, nu poate să facă Parlamentul. Până când ajunge pe masa Parlamentului trece prea mult timp. Eu am cerut şi o astfel de intervenţie la OUG 114, prorogarea termenului, de exemplu, tot Guvernul poate să facă”.​​

La începutul acestei săptămâni, înainte de întâlnirea cu reprezentanți ai magistraților, premierul Dăncilă declara că Executivul nu va renunţa la OUG 7 care modifică legile justiţiei.

Nu vom renunţa la ordonanţă. Am văzut ieşiri în spaţiul public care solicitau să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune din dorinţa unora de a face acest lucru. Mai vreau să spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemulţumesc. Argumentate, ele pot fi schimbate şi cred că dialogul este foarte important”, a spus Viorica Dăncilă după ședința PSD.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Partenerii noștri