Live

Teodorovici: Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat joi că şi-ar dori să elimine acciza la carburanţi şi are în vedere o astfel de măsură. Totuși, supra-acciza la carburanți a fost introdusă, pe 30 august 2017, de Guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose.

Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi. Eu personal, mi-aş dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populaţie. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic”, a spus Teodorovici.

El a mai anunţat că vrea să reducă numărul taxelor şi impozitelor.

„Orice român normal la cap, cu atât mai mult ministrul Finanţelor, trebuie să aibă în vedere o astfel de măsură. (...) Nu sunt adeptul unor noi taxe şi impozite, numărul lor trebuie redus”, a spus Teodorovici.

Majorarea accizelor la carburanți în două etape - de la 15 septembrie 2017 şi 1 octombrie 2017 - a fost decisă de Guvernul PSD-ALDE în şedinţa din 30 august 2017.

Ministrul Finanţelor de atunci, Ionuţ Mişa, anunţa că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început însă să crească.

Ulterior, în Parlament, opoziția a încercat să impună eliminarea majorării accizelor, dar majoritatea PSD-ALDE a respins propunerea prin vot.

Din cauza supra-accizei la carburanți, combinată cu creșterea cotației petrolului, benzina și motorina s-au tot scumpit în ultima perioada. Spre exemplu, în mai 2018 comparativ cu toamna anului trecut, preţul unui litru de benzină era cu aproximativ un leu mai mare. În toamna lui 2017, benzina şi motorina puteau fi cumpărate cu aproximativ 4 lei şi 60 de bani pe litru. În mai 2018, la pompă, prețul unui litru de benzină era de 5 lei și 69 de bani, iar prețul unui litru de motorină este de 5 lei și 82 de bani.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boloș îl acuză pe Ciolacu că îl discreditează în fața Comisiei Europene: „Nu m-a pus într-o situație prea plăcută”

Ministerul Finanţelor pregătește o platformă prin care românii din străinătate să poată cumpăra titluri de stat

Guvernul crește numărul de șefi în instituții. Boloș: E posibil doar cu două condiții

România a primit primul Aviz Formal pentru aderarea la OCDE

Partenerii noștri