Tensiuni între PNL și USR după ce Guvernul a atacat la CCR legea privind înființarea „DNA-ului pădurilor”. Barna: O decizie stupefiantă
Guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea unei unități de parchet specializată în investigarea infracțiunilor precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate. Legea inițiată de USR fusese adoptată de Parlament, fiind votată de toate partidele cu exepția UDMR. USR a criticat decizia Guvernului de a ataca legea la Curte, decizie despre care spune că încurajează hoții de lemn și îi cere explicații premierului Orban.
„La o lună de la adoptarea de către Parlament, legea de înfiinţare a "DNA-ului pădurilor" nu a intrat în vigoare pentru că Guvernul PNL a găsit de cuviinţă să o atace la Curtea Constituţională. Uniunea Salvaţi România îi solicită premierului Ludovic Orban să explice public motivele pentru care a luat o decizie în favoarea hoţilor de lemne”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
„Hoţii pădurilor României se vor simţi încurajaţi să-şi continue activitate, din moment ce chiar Guvernul se luptă să blocheze legea care ar permite cercetarea penală a faptelor lor”, a declarat și senatorul USR, Mihai Goțiu, aflat printre inițiatorii proiectului votat de Parlament.
Decizia Guvernului de a ataca la Curtea proiectul l-a nemulțumit și pe liderul formațiunii, Dan Barna. Acesta spune că este „o decizie stupefiantă și dezamăgitoare”.
„Am aflat în această dimineață că Guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională legea privind înființarea DNA-ului pădurilor. O decizie stupefiantă și dezamăgitoare, în condițiile în care membrii cabinetului spun permanent că sunt preocupați de protejarea mediului și că fac eforturi să oprească furturile din pădurile României. Acest gest nu face decât să demonstreze contrariul”, scrie Dan Barna.
Liderul USR menționează că decizia de a acorda votul de învestitură Guvernului Orban a depins și de acest obiectiv, respectiv înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
„Am acceptat susținerea investiturii primului cabinet Orban cu acest obiectiv explicit formulat. Acțiunea de azi merge, în mod inexplicabil, în direcția opusă”, a mai scris Dan Barna.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este creată după modelul DIICOT şi DNA și ar urma să fie condusă de un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul primise aviz negativ de la CSM, pe motiv că nu sunt indicate sursele de finanțare pentru organizare și posturile noi care trebuie create.
Proiectul a fost votat de PNL în Parlament, deșii liberalii au precizat că nu este perfect
„Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT”, a precizat la momentul dezbaterilor senatorul PNL, Daniel Fenechiu.
Potrivit adresei CCR, prin care se solicită un punct de vedere Senatului cu privire la sesizarea Guvernului, termenul anunţat pentru şedinţă este 30 septembrie.
Redactor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News