Video Tăriceanu, iritat de întrebarea privind susținerea lui Remus Pricopie
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Digi24, că se va consulta cu colegii din conducerea partidului, înainte de a lua o decizie cu privire la susținerea unei propuneri pentru funcția de premier, după ce Guvernul Orban a fost demis, miercuri, în urma moțiunii de cenzură inițiată de social democrați și UDMR.
Călin Popescu Tăriceanu, la DNA: Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. Acest dosar pleacă de la premise false
Alegeri locale 2020. Tăriceanu a votat: Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Cosmin Prelipceanu: Susțineți varianta de ministru PSD – Pro-România?
Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: De unde ați tras concluzia că o susținem?! Întrebați-mă altfel: aveți vreo propunere de prim-ministru, intenționați să susțineți pe cineva care este piață?
Cosmin Prelipceanu: Ne spuneți să nu-l credem pe Marcel Ciolacu?
Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: Eu nu l-am auzit pe Marcel Ciolacu pronunțând numele ALDE în susținerea unui prim-ministru. Marcel Ciolacu nu a spus că ALDE susține candidatul la prim-minitru pe care PSD dorește să-l facă. V-o spun foarte clar și răspicat. După votul care a avut loc, în mod normal, trebuie făcută o serie de pași constituționali și în același timp ar trebui să aibă loc și o serie de consultări politice, pe lângă cele pe care le face președintele. Normal ar fi să existe contacte între partide pentru a se vedea dacă există posibilitatea formării unei majorități.
Fiecare partid, îmi imaginez, că are anumite structuri democratice de decizie care trebuie consultate. Nu se pot face repede, de azi pe mâine, decât dacă se dorește numai o consultare de fațadă și soluțiile nu sunt deja gata pregătite. Spuneam că partidele pot să se consulte între ele, din aceste consultări pot să rezulte variante de constituiri ale unor majorități. Partidele pot să se ducă la Cotroceni, ulterior, și să-i spună președintelui care sunt soluțiile pe care le au sau pot să spună că nu au nicio soluție. Atunci președintele trebuie să caute el însuși o soluție, să vadă dacă poate să agrege o majoritate sau dacă nu.
Cosmin Prelipceanu: Dacă dumneavoastră, acum, treceți în revistă toate posibilitățile înseamnă că acum nu ați luat nicio decizie, nu?
Călin Popescu Tăriceanu: Da, normal, pentru că întâi trebuie să mă consult cu colegii din conducerea partidului.
Cosmin Prelipceanu: Când avem un răspuns de la dumneavoastră?
Călin Popescu Tăriceanu: În primul rând, ALDE e un partid de sine stătător, nu trebuie să susțină pe nimeni. Putem să avem propria propunere sau, poate, să spunem având în vedere că ALDE e un partid de numai 5% , nu e firesc să vină cu propia pripunere. E mai firesc ca partidele mari să vină cu ropunerea de prim-ministru sau poate președiuntele are o propunere și mai bună. Lucrurile acestea le voi discuta mâine, cu colegii mei și sigur că nu e foarte ușor de reunit un colectiv colegial de conducere, unde sunt reprezentanți din toată țara Decizia președintelui de a organiza consultări de azi pe mâine nu este cea mai fericită dacă într-adevăr se dorește o consultare reală și democratică.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu: Tăriceanu are potențial de negociere
Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat, la Digi24, că semnăturile pentru desemnarea unui premier PSD - Pro România depind de Călin Popescu Tăriceanu și ALDE.
Cristian Pârvulescu: "Are potențial de negociere sau așa-zisul „potențial de șantaj”. Semnăturile alea, 233 plus, depind de Călin Popescu Tăriceanu și ALDE. Nu le va da UDMR, nu le vor da minoritățile. Până la urmă, domnul Tăriceanu poate negocia, este din nou la masa negocierilor și poate negocia ceva ce este interesant, spre exemplu, pentru alegerile locale pentru că riscul ca partidul să fie grav afectat la alegerile locale există. Se pare că nu a existat o asemenea negociere pentru moțiune, deși eu m-aș fi așteptat ca pentru a avea majoritate la moțiune, PSD să ofere ceva. Din câte înțeleg nu s-a oferit mare lucru. S-a mers mai degrabă pe ranchiună și pe puterea partidelor de a reacționa față de Guvernul în funcție și au intrat într-un blocaj. Domnul Tăriceanu emreu a făcut așa: negociază și încearcă să obțină maximul de avantaj."
Consultări la Cotroceni pentru un nou premier
Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea sa în funcție. Au fost 261 voturi „pentru” și, potrivit informațiilor Digi24.ro, un senator liberal a votat alături de PSD.
Marcel Ciolacu și Victor Ponta au anunțat deja că vor merge cu o propunere de premier comună la consultărilor de la Cotroceni. Este vorba despre Remus Pricopie.
„Mergem cu o singură nominalizare la Guvern, în persoana lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru al Educației, un proeuropean și un proamerican”, a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
De asemenea, Dan Barna a anunțat pe Facebook că alianța USR-PLUS este pregătită să particpe, cu miniștri, la guvernare. Președintele USR pune însă și o condiție: un prim obiectiv al noului Executiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi.
„USR susține dizolvarea acestui parlament și organizarea de alegeri anticipate. Actualul Parlament, dominat de o majoritate toxică, și-a dovedit limitele. Reamintesc că Alianța USR PLUS are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Avem, de asemenea, oameni competenți pentru posturile de miniștri dintr-un viitor guvern”.
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News