Live

Sebastian Burduja, interimar la Educație. Ce nume sunt vehiculate pentru preluarea portofoliului

Data actualizării: Data publicării:
Sebastian Burduja. Foto: Facebook

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, va prelua interimar portofoliul Educației, în urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu. Printre variantele luate în calcul pentru Ministerul Educației se numără Ligia Deca, consilier prezidențial, Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, sau Marilen Pirtea, deputat liberal, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro.

ACTUALIZARE 8.00. Conducerea Ministerului Educaţiei va fi preluată interimar de către ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.


Ligia Deca (40 de ani) este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidenițale.

Ea este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Sorin Costreie este prorector al Universității din București din 2017 și prodecan al Facultăţii de Filosofie în perioada 2016-2017, specializat în filosofia limbajului, filosofia matematicii şi logică filosofică, potrivit site-ului Universității București. Totodată, este și conferenţiar la Facultatea de Filosofie a UB, Departamentul de Filosofie Teoreticӑ.

El este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din 2007. Interesele sale de cercetare acoperă şi logica, filosofia ştiinţei, metafizica, epistemologia, gândirea critică şi istoria filosofiei (în special începuturile filosofiei moderne şi a celei analitice), potrivit prezentării oficiale.

A desfăşurat activităţi de cercetare în Italia, Germania, Spania, SUA şi Canada. A publicat diverse studii şi lucrări în volume şi reviste internaţionale editate de către Springer, Kluwer, Taylor&Francis, Elsevier şi Oxford University Press.

Marilen Pirtea (49 de ani) este deputat PNL de Timiș, la al doilea mandat, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

El este profesor universitar și conducător de doctorate în Finanțe, având și funcția de rector al Universității de Vest Timișoara, pe care a absolvit-o în 1997, specializarea Finanţe-Bănci, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților.

În 2002 a devenit doctor în economie, cu teza Managementul trezoreriei întreprinderii.

A făcut cursuri postuniversitare de perfecţionare în management universitar și de diplomație și politică externă. 

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației joi seară, în urma acuzațiilor de plagiat al unor cursuri universitare.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ”, a transmis Sorin Cîmpeanu într-un comunicat.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi seară, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației și că PNL se va consulta pentru a înainta rapid o nouă propunere de ministru președintelui Klaus Iohannis.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Este ultima săptămână de cursuri pentru elevi. Urmează vacanța de iarnă 2024-2025. De când se întorc elevii la școală

Începe înscrierea la BAC 2025. Probele de competențe au loc în perioada ianuarie-februarie. Calendarul complet al examenului

Ministerul Educaţiei anunță în ce condiții se pot suspenda cursurile luni din cauza alegerilor

Partenerii noștri