Live

Surse: PNL vrea să modifice legea pentru ca Iohannis să poată candida la parlamentare înainte de încheierea mandatului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Călin

Planul ca președintele Klaus Iohannis să ajungă senator intră în linie dreaptă. Potrivit surselor Digi24, „scenariul Iliescu” se repetă după 20 de ani. PNL ar urma să modifice chiar astăzi legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, cu un amendament care să îi permită actualului șef al statului să candideze la alegerile parlamentare.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Este o schimbare care i-ar putea oferi președintelui posibilitatea să candideze fără să își dea demisia din funcția pe care o are. Administrația Prezidențială preciza marți că nu va pleca din funcția pe care o are până la finalul mandatului, însă, din informațiile noastre, această schimbare ar putea să-l ajute să candideze pe listele PNL. Această modificare prevede că președintele în funcție, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.

Schimbarea ar putea să-l ajute astfel încât să nu încalce Constituția, dar să-i ofere portița pentru a ajunge în Parlament.

Este o discuție mai veche. Din informațiile noastre, încă de la finalul săptămânii trecute, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au avut o discuție pe subiect. În momentul de față, o schimbare în Parlament nu se poate face fără ajutorul PSD. PNL are nevoie de voturile lor pentru a modifica legea și pentru a accelera procesul, astfel încât să intre în vigoare înainte de încheierea calendarului în care se depun listele pentru Parlament.

Astăzi, acest amendament ar urma să fie introdus în Parlament iar săptămâna viitoare ar urma să ajungă pe masa președintelui, pentru promulgare.

Membri din PNL se întreabă de ce ar fi un avantaj pentru partid ca președintele României, care în al doilea mandat, mai ales în sondajele de partid, nu arată o popularitate foarte bună, să candideze pe listele PNL. Din informațiile pe care le avem, înțelegem că această cerință a venit mai degrabă din partea președintelui României, iar liderii PNL ar fi fost de acord cu această schimbare, pentru că l-ar ajuta pe Nicolae Ciucă în alegerile prezidențiale și i-ar ajuta la parlamentare. Sunt membri din PNL care spun că este, mai degrabă, o sabie cu două tăișuri.

O astfel de schimbare a mai fost făcută în urmă cu 20 de ani, când erau suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidențiale și i-a oferit posibilitatea la acea vreme lui Ion Iliescu să facă acest pas, deși nu era membru de partid.

Aceste informații apar după ce Marcel Ciolacu a ironizat posibila candidatura a lui Klaus Iohannis la parlamentare. Aceasta a negat că ar fi discutat cu liderul PNL despre acest subiect. Totodată, președintele Klaus Iohannis a evitat să răspundă la intrebările jurnaliștilor.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Crin Antonescu, atac la Iohannis și liderii PNL: „nevertebrate politic”. „Orice vot pentru Ciucă e unul pentru Iohannis”

Ultimul blat al lui Iohannis. Cum îl răsplătește Ciolacu

PSD a convocat Biroul Permanent Naţional pentru a discuta legea care îi dă posibilitatea lui Iohannis să candideze la parlamentare

Cum explică Nicolae Ciucă scoaterea cuvântului „ostaș” de pe panourile publicitare ale PNL. „Militar am fost o viață întreagă”

Partenerii noștri