Live

Surse: Scandal la ședința CCR privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Daniel Morar a cerut amânarea deciziei și a părăsit sala

Andreea Dumitrescu Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 16:40 Scandal monstru la Curtea Constituțională după deliberările privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Majoritatea judecătorilor a decis să voteze împotriva legii care a eliminat aceste pensii și astfel să le repună în plată. Judecătorul Daniel Morar a cerut ca întreaga discuție să fie amânată și a ales să părăsească ședința. Acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majorității, a precizat judecătorul constituțional pentru Digi24.

CCR spune într-un comunicat de presă că „legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său".

„În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.

Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, «La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere». Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, arată sursa citată.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Primele informații neoficiale care au venit astăzi de la CCR au fost că majoritatea judecătorilor au decis că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale este neconstituțională din motive legate de procedură parlamentară, astfel foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii ar putea să le reintre în plată aceste pensii.

Însă după ce această informație inițială a fost transmisă către presă, pe surse, din interiorul Curții Constituționale, judecătorul Daniel Morar a declarat pentru Digi24 că a părăsit lucrările de la CCR în momentul în care majoritatea s-a opus solicitării sale să fie amânată discuția legată de pensiile speciale ale parlamentarilor pentru a se mai aștepta o serie de detalii legate de acest dosar.

Odată ce a părărăsit sala de ședință, nu a luat parte la votul legat de această speță, lucru care ar fi fost teoretic obligatoriu să-l facă, pentru că participase și la ședința publică în care s-a discutat acest dosar iar fără semnătura acestuia pe minuta legată de acest dosar ar fi nulă de drept și nu ar putea fi aplicată.

Din perspectiva judecătorului Daniel Morar, aceste discuții ar trebui să se reia la CCR și întregul subiect legat de pensiile speciale ale parlamentarilor ar trebui rediscutat în cadrul Curții Constituționale de către toți cei 9 judecători.

Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, amintește Agerpres.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sunt convinși că dau o adevărată lovitură cu Ianis Hagi și nu mai stau pe gânduri: pregătesc transferul iernii!

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Recalcularea pensiilor militare a fost aprobată de deputați. Amendamentul care îi majora pensia lui Nicolae Ciucă a fost retras

Parlamentul va adopta proiectul pentru eliminarea inechităților privind pensiile militare, la jumătatea lunii noiembrie, spune Ciolacu

Reprezentanții LGBTI fac un marș de protest, sâmbătă în Capitală. Ei cer politicienilor legalizarea parteneriatului civil

Partenerii noștri