Surse: Facturile la energie ar putea crește cu 50%. PSD vrea preț reglementat de 1,2 lei/kWh și sprijin pentru cei cu venituri mici
Social democrați ar putea propune în Coaliție o nouă variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie care ar elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Astfel, prețul energiei electrice ar urma să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, iar sprijin ar urma să primească de la stat doar persoanele cu venituri mici și medii, susțin surse din partid.
Mai exact, propunerea ar putea duce la creșterea facturilor cu până la 50% pentru cei care până acum s-ar fi încadrat în plafonul de consum de 255 de kW pentru care plăteau un preț de cel mult 0,8 lei/kWh.
PSD vrea reglementarea prețului la 1,2-1,3 lei/kWh atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non-casnici. S-ar renunța astfel la actuala schema de compensare, de care beneficează toți consumatorii care se încadrează într-un plafon de 255 de kW, urmând a fi acordată compensarea în funcție de venit, pentru fiecare familie în parte, raportarea făcându-se în funcție de salariul minim.
„În Coaliție nu s-a discutat acest lucru”, a declarat luni, la Digi24, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Acesta a precizat că „Partidul Național liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”.
„Există disponibilitate din partea noastră, ordonanța pe energie este perfectibilă. Dacă sunt propuneri serioase ele trebuie promovate intern. Dacă se discută despre un eventual preț de 1,3 lei acesta este mult mai mare de cel de 0,68 lei. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”, a spus acesta.
Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat și că în acest moment nu se poate afla care sunt veniturile unei gospodării pentru a aputea acorda compensări pentru prețul la energie în funcție de aceste venituri.
„Știm foarte bine că în momentul de față nu există o procedură clară astfel încât să putem să facem legătura între numele abonatului și gospodăria în care se consumă. Un proces ca acesta trebuie susținut informatic. Singura premisă care ar putea sta la baza unei astfel de soluții e digitalizarea ANAF, un astfel de proces trebuie susținut informatic”, a mai spus acesta.
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
Nicușor Dan spune că l-a surprins „ieșirea emoțională” a lui Ciolacu
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Într-un comunicat de presă transmis luni dimineață, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, susține că „o măsură complementară măririi pensiilor, astfel încât bunicii noștri să fie protejați și mai bine, este reglementarea pieței energetice.”
„Trebuit să punem pe agenda coaliției diverse măsuri, astfel încât românii să nu plătească factura petrecerilor potentaților din energie. În schimb, nu am observat un interes prea mare în reglementarea pieței energetice și stabilirea unui preț cât mai mic, bun pentru români și economie”, a transmis Paul Stănescu.
Ciolacu: Trebuie să venim pe o zonă de reglementare în energie. Nu sunt de vină eu și PSD că cineva a vândut energia
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că trebuie în continuare „o zonă de reglementare” în energie, cu un preţ maximal, menţionând că nu este vinovat el şi PSD că „cineva a vândut toată energia pe anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor”.
„Avem o inflaţie de aproape 15%, iar componenta principală de 75% din această inflaţie e din cauza preţului la energie. S-a venit în aprilie cu prima decizie şi am stopat creşterea de inflaţie. Mai mult, BNR a spus că dacă nu am fi făcut acest lucru am fi avut o inflaţie de 26%. Cred în continuare că trebuie să venim pe o zonă de reglementat, mai exact să găsim un preţ unic la energie din contractele pe care le are toată lumea şi zona casnică şi noncasnică şi IMM-uri şi zona industriei alimentare, de exemplu, dar şi marii consumatori. Chiar dacă în zona de mari consumatori sunt doar 26.000 de angajaţi, pe orizontală vorbim de peste 500.000 de oameni care deservesc marii consumatori, pentru că în acest moment sunt preţuri şi de 4,5, de 5, de 6 pe KW/h”, a explicat Ciolacu, la Parlament, potrivit Agerpres.
El a spus că statul român compensează preţurile, dar nu poate face acest lucru pentru ca unii să aibă profit de 3.000%.
„Statul român compensează, dar eu nu sunt obligat, asta e o aberaţie, să compensez preţurile speculative. Statul român trebuie să compenseze o dată zona de populaţie casnică, mai ales zona vulnerabilă, ca să depăşim cu toţii cu bine această iarnă şi să compenseze anumite ramuri din economie prioritare, cum este industria alimentară, de exemplu sau IMM-urile, unde 99% este capital românesc, dar nu compensezi ca tu să ai un profit de 3.000%. Aşa ceva nu se întâmplă niciunde în lume. Şi atunci vii cu un preţ maximal şi menţii compensările exact cum au fost, dar nu poţi să compensezi între 1,3 şi 5, pentru că aş compensa ca stat un profit al cuiva sau al unui trader din banii noştri, de la toţi, o şmecherie, o tâmpenie creată din liberalizarea preţurilor, fiindcă până la urmă această liberalizare nu a dus la altceva decât a reinventat oamenii deştepţi”, a mai spus Ciolacu.
El a adăugat că este nevoie de un preţ maximal la energie, întrebat despre informațiile apărute pe surse privind reglementarea prețului la 1,2 lei/kWh.
„Este un preţ maximal, piaţa scade, normal că scade şi preţul. Eu vorbesc cu dumneavoastră despre o decizie politică, ceea ce ţine, în Parlament, de modificările pe care le vom face după ce le convenim în coaliţie, legislaţia secundară nu e treaba noastră, e treaba ANRE-ului, dar sunt ferm convins că vor veni cu lămuriri. Nu sunt de vină eu şi PSD, să ne înţelegem încă o dată, că cineva a vândut toată energia pe anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor. (...) Totuşi, ministrul Energiei trebuia să vină cu toată această schemă”, a mai spus liderul PSD.
Ciolacu a susţinut că nu a primit niciun document pe această temă din partea ministrului Energiei.
„Îmi cer scuze că trebuie să vă spun. Eu nu am citit o hârtie micuţă, A4, cu politica pe energie, de când este această criză de la ministru nu am primit aşa ceva”, a adăugat liderul PSD.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, trebuie stabilit un preţ maximal la energie. El a menţionat că tot sistemul trebuie pus la punct prin amendamente.
„Să terminăm odată cu circuit aberant şi al banilor şi al hârtiilor. În loc să simplificăm procedurile, până acum am reuşit să le complicăm”, a mai spus Ciolacu.
„Dacă vrem să folosim fonduri europene pe la Comisia Europeană, mai ales fonduri europene din exerciţiul financiar trecut, avem disponibilitatea din partea Comisiei Europene, dar nu numai români, toate statele europene, să folosim pentru aceste compensări. Le putem folosi şi în zona de IMM-uri, dar şi în zona de consumator vulnerabil. Regulile la Comisia Europeană sunt: compensările la zona de consumatori vulnerabili se fac în funcţie de venit, nu de consum, aici va trebui găsită soluţia”, a explicat Ciolacu.
„Eu vreau ceva mult mai simplu, ceva predictibil pe o perioadă determinată, cum e normal, fiindcă nu poţi să intervii de acum tot timpul, e o situaţie de criză şi vii cu o situaţie pe perioada crizei, e normal. Venim cu bugetul predictibil pe anul viitor. În momentul acesta mi se pare că nu s-au terminat compensările la Ministerul Energiei de depus prin ANRE nici pe luna iulie sau august. Deci nu pot să creezi un buget, avem nevoie să ne încadrăm într-un anumit deficit bugetar datorită foştilor guvernamentali”, a mai spus acesta.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News