Live

Daniel Barbu a demisionat de la șefia Autorității Electorale Permanente

Data actualizării: Data publicării:

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, a demisionat de la conducerea instituţiei. Acesta a invocat motive personale. Duminică, reprezentanții Pro România i-au solicitat demisia pe motiv că s-ar ocupa de organizarea alegerilor europarlamentare deși intenționează să candideze pe lista ALDE.

ACTUALIZARE. Daniel Barbu a confirmat, pentru Agerpres, demisia din funcția de președinte al AEP.

„Mi-am depus vineri demisia din motive personale", a declarat, luni, Daniel Barbu.

-----

Conform surselor politice, conducerea AEP ar urma să fie preluată de trezorierul Partidului Social Democrat, Mircea Drăghici.

Duminică, partidul Pro România i-a solicitat demisia de urgenţă preşedintelui AEP, Daniel Barbu, „posibil candidat ALDE la Parlamentul European”, pentru că, aşa cum susţineau reprezentanţii formaţiunii, acesta ar fi încălcat principiul imparţialităţii prin participarea sa la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE. 

„Tăriceanu doreşte ca Iohannis să fie un preşedinte imparţial, dar îl împinge pe Daniel Barbu să fie un preşedinte (de AEP) care încalcă chiar principiul prevăzut de lege - al imparţialităţii! Daniel Barbu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente şi posibil candidat ALDE la Parlamentul European, a participat ieri la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE. (...) Ştim cu toţii că domnul Barbu a fost membru ALDE, nu ştim dacă mai este, dar sigur s-a comportat ca atare în exerciţiul de conducere a AEP. Lucrurile se agravează însă atunci când chiar domnia sa urmează să candideze şi organizează alegerile în acelaşi timp! Solicităm public demisia de urgenţă a preşedintelui AEP pentru a garanta un proces electoral fără suspiciuni!”, a declarat vicepreşedintele formaţiunii, Răzvan Mitu, într-un comunicat transmis duminică.

Totodată, el a precizat că Parlamentul ar trebui „să se autosesizeze în cazul încălcării evidente a legii”, întrucât conducerea AEP este numită de forul legislativ.

„Nu avem această aşteptare, având în vedere preocuparea pentru respectarea legii a celor care conduc cele două Camere, dar trebuie remarcată dubla măsură a domnului Tăriceanu care consideră că este o problemă că domnul Iohannis şi-a anunţat candidatura: 'cât mai este el preşedinte şi cât este candidat'. Pe de altă parte, îl încurajează pe domnul Barbu să participe la evenimente politice, să creeze suspiciuni pe organizarea alegerilor, să candideze din funcţia de preşedinte AEP”, a arătat reprezentantul Pro România. 

Daniel Barbu a fost validat de Parlament pentru funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în mai 2017, cu 241 voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”. Fostul ministru al Culturii a fost propus de ALDE pentru această funcție și a concurat cu Maria Krause, propusă de USR.

Fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, Daniel Barbu a fost, de-a lungul anilor, protagonistul mai multor gafe. Ultima dintre ele, pentru care ulterior și-a cerut scuze, a fost declarația potrivit căreia profesia de politician este una „mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”declarație care a stârnit un val de critici și indignare.

În 2013, el a fost nevoit să-și dea demisia din postul de ministru după ce a comparat bugetul programului de prevenire HIV cu bugetul programelor ministerului pe care îl conducea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joi vor fi stabilite detaliile tehnice privind referendumul care va fi organizat în București

Șeful AEP: Sistemul electoral românesc este sigur. Ingerințele de orice fel, imposibile

Câți români vor vota prin corespondență. Perioada de înscriere s-a încheiat

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidențiale. Când va avea loc primul tur de scrutin

Partenerii noștri