Live

Surse: Comisia Europeană a cerut majorarea TVA la 21%. Ce încearcă să obțină premierul Ciolacu la Bruxelles

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu pleacă la Bruxelles pentru discuții cu Comisia Europeană. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că în discuțiile de la Bruxelles, între ministrul Finanțelor Marcel Boloș și oficialii Comisiei Europene, cei din urmă au sugerat ca România să majoreze TVA-ul la 21% pentru a acoperi gaura de la buget. O altă variantă sugerată de Comisie a fost majorarea TVA pentru produsele alimentare. Potrivit surselor citate, Guvernul respinge aceaste variante.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu pleacă joi la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene, după ce zilele trecute și-a trimis miniștrii pentru discuții tehnice. Pe partea măsurilor fiscale, ministrul Finanțelor Marcel Boloș a prezentat planul guvernului pentru a aduce mai mulți bani la buget și motivele pentru care țara noastra nu se va încadra în deficitul de 4,4% asumat la începutul anului. 

Comisia Europeană nu a fost convinsă de măsurile propuse și a cerut măsuri suplimentare. „Sunt sigur că vom găsi, împreună cu partenerii europeni, soluția justă, astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat, ținând cont de aceste realități”, a spus Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern de joi, referindu-se la argumentele cu care încearcă să convingă Comisia Europeană că România va depăși deficitul asumat.

„În spiritul solidarității europene sunt absolut convins și există deja semnale în acest sens că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova”, a spus premierul.

Ciolacu vrea să obțină de la Comisia Europeană acceptul ca România să poată depăși deficitul bugetar asumat de 4,4% din PIB până la nivelul de 5,5% din PIB.

Surse politice susțin că premierul va prezenta aceleași argumente prezentate deja de ministrul Finanțelor, și-anume ajutorul României pentru Ucraina, ajutoarele energetice pentru Moldova, precum și creșterea procentului pentru Apărare la 2,5% din PIB.

Guvernul nu ia în calcul variantele propuse de Comisie referitor la majorarea TVA. „Nu exista nicio discuție de creștere”, spun surse politice.

În cazul în care Comisia Europeană și Guvernul nu ajung la un compromis, Comisia are instrumentele de a propune stoparea unor fonduri europene destinate României până când țara va reintra pe traiectoria asumată de reducere a deficitului.

La Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Lyen.

Marți, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat pentru Digi24 că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB, motivând că România a avut cheltuieli mari și neprevăzute în urma războiului din Ucraina.

Boloș a mai spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli. „Am prezentat planul de măsuri fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare. Discuțiile sunt cu cifre și cu impact bugetar care interesează Comisia și pe noi, România, pentru că avem angajamente față de UE pe care trebuie să le respectăm. Am arătat care sunt calculele noastre în ce privește partea de impact, în termeni de impact bugetar, și urmează să fie analizate toate aceste măsuri și felul în care au fost gândite de Coaliție și, de asemenea, să primi feedback pe marginea lor”, declara acesta.

Ce propuneri are Guvernul pentru reducerea deficitului

Pentru creșterea veniturilor, Guvernul are în vedere mai multe măsuri care se vor aplica de la 1 octombrie și 1 ianuarie.

De la 1 octombrie:

  • eliminarea unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT)
  • plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA)
  • creșterea salariului minim la 3.300 lei
  • creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță
  • taxe pe mașini și case scumpe
  • creșterea impozitelor pentru micile afaceri
  • TVA crescut: activități turistice și de agrement

De la 1 ianuarie:

Iar pe partea de reducere a cheltuielilor bugetare Guvernul are în vedere câteva măsuri:

Pentru intervalul 1 octombrie - 1 ianuarie:

  • Reducerea numărului de secretari de stat cu 30%
  • Eliminarea posturilor vacante care nu se regăsesc în sănătate, educație, justiție, apărare și finanțe
  • Limitarea normei de hrană
  • Acordarea voucherelor de vacanță pentru funcționarii care au salariul sub 8.000 lei net
  • Limitarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 lei net
  • Reducerea numărului total de funcții de conducere
  • Reducerea cheltuielilor totale ale instituțiilor
  • Reducerea numărului de consilieri personali

În interviul pentru Digi24, de la Bruxelles, ministrul Finanțelor declara că la întâlnirile cu oficialii europeni trebuie „să asigurăm Comisia că nu vom merge spre acel 6,84% din ținta de deficit bugetar, ceea ce pentru România ar fi fost un pericol imens de suspendare a fondurilor europene” și că prin măsurile asumate „ să începem să reducem din ținta de deficit bugetar”.

„În acest fel, pentru 2024 și 2025 avem în vedere ca măsurile să-și continue efectul și noi să putem implementa fondurile europene. Miza pentru România înseamnă cele 75 miliarde euro și înseamnă respectarea angajamentelor pe care le-am asumat pentru a nu acționa clauza de suspendare a fondurilor și a rămâne cu proiectele de investiții fără sursă de finanțare”, a mai declarat ministrul Finanțelor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu, după ce a intrat în turul al doilea: „Voi aduna toate propunerile bune ale candidaților”

Șefa Comisiei Europene, după acordul COP29: „UE va continua să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

Partenerii noștri