Surse: Ce prevede ordonanța „trenuleț”. Nu cresc taxele locale și amenzile. Sporurile bugetarilor, înghețate. Ce salarii cresc în 2022
Știre corectată cu varianta oficială a ordonanței de urgență. Știrea inițială cita surse politice care menționau creșteri salariale pentru mai multe categorii de bugetari. Varianta oficială a Guvernului prevede majorări doar pentru o singură categorie.
UPDATE: Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare (ordonanța-trenuleț), care stabilește, printre altele, nivelul salariilor din sectorul bugetar și al pensiilor pentru anul viitor. Guvernul propune o serie de plafonări, pentru „evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022”.
Singurele salarii care vor crește, conform proiectului, sunt cele din sectorul sanitar, cu 25%. Proiectul de ordonanță prevede înghețarea salariilor din sistemul bugetar, inclusiv indemnizațiile demnitarilor, la nivelul lunii decembrie 2021. De asemenea, sporurile și primele vor rămâne și ele cel mult la același nivel cu cel din decembrie 2021.
Singurele salarii care vor crește, cu 25%, sunt cele din sistemul sanitar, potrivit propunerilor enunțate în nota de fundamentare a ordonanței: Menținerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021;
Prin excepție de la această măsură începând cu anul 2022 personalul care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021;
Menținerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
Orele suplimentare vor continua să fie compensate prin zile libere, nu prin plata suplimentară. Unul din principalele domenii care nu va beneficia de finanțare mai mare este educația. Potrivit proiectului de OUG, aplicarea legii care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație se amână cu un an, până în 2023.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul urmează să pună, miercuri, în dezbatere publică ordonanța de urgență care prevede mai multe măsuri pentru anul 2022. Printre acestea se numără înghețarea indemnizațiilor demnitarilor, înghețarea punctului de amendă, a sporurilor bugetarilor, precum și a pensiilor speciale. Pensiile speciale ale primarilor se amână cu un an. De asemenea, ordonanța prevede majorarea salariilor medicilor, profesorilor, polițiștilor și militarilor. Actul normativ va fi adoptat de Guvern vineri.
Principalele măsuri cuprinse în ordonanța pe care o pregătește Guvernul:
- Nu cresc impozitele și taxele locale;
- Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.
- Toate pensiile speciale vor fi înghețate. Pensiile pentru primari se prorogă cu un an.
- Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.
- Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari
- TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe).
- TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.
- Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.
- Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal.
- Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.
- Se îngheață punctul de amendă la valoarea de 145 de lei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News