Exclusiv Stolojan: Ruperea Coaliției ar fi un act de iresponsabilitate. Comisia Europeană n-o să mai aibă cu cine negocia planul pe 7 ani
Fostul președinte PNL Theodor Stolojan a declarat, vineri seară, la Digi24, că ruperea coaliției de guvernare ar fi „un act de iresponsabilitate”, deoarece înseamnă ca Comisia Europeană să nu mai aibă cu cine negocia planul pe 7 ani de zile care privește politica fiscal-bugetară și care trebuie să conducă la reducerea deficitului fiscal „undeva de la 7-8%, cât e în prezent, la sub 3% la sfârșitul anului 2031”.
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Ilie Bolojan i-a sunat pe Elena Lasconi și Mircea Geoană
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
„Aș vrea să privim lucrurile prin prisma responsabilității guvernamentale în această etapă în care ne aflăm. Lumea critică foarte mult această stare de fapt. Pe drept cuvânt, ridică semne de întrebare. Adică, domnule, nu mai cooperăm politic, dar rămânem în guvernare. Hai să vedem ce are de făcut guvernul în aceste luni, până la sfârșitul anului.
În primul rând, negociază cu Comisia Europeană acel plan pe 7 ani de zile, care privește politica fiscal-bugetară și care trebuie să conducă la reducerea deficitului fiscal undeva de la 7-8% cât e în prezent, la sub 3% la sfârșitul anului 2031.
Ce înseamnă ca PNL-ul să se retragă acum de la guvernare? Ciolacu a declarat că își dă demisia. Altă declarație iresponsabilă. Înseamnă ca Comisia Europeană să nu mai aibă cu cine negocia. Un guvern de tranziție nu mai are puterea de a încheia un acord pe 7 ani de zile.
Ce înseamnă ratarea acestui acord pe 7 ani? Înseamnă un stop la finanțarea din fonduri europene, că Comisia Europeană spune foarte limpede: «băi băieți, noi vă dăm banii, dar voi ce faceți cu banii ăștia? Deci reduceți deficitul».
Pe de altă parte, suntem exact în perioada în care noi utilizăm acești bani pentru proiecte, lansăm proiecte, deci totul ar lâncezi până în decembrie, pentru că abia atunci se formează noul guvern. Este o etapă în care Guvernul nu are voie să nu aibă puteri depline, să își ducă misiunea până la capăt.
Suntem în campania electorală, asta e situația, e mai bine așa decât să nu avem guvern în această perioadă cu puteri depline. Riscurile sunt foarte mari. E greu să vorbesc acum despre ce înseamnă stoparea intrării de valută în România. Tot ceea ce se mișcă la ora actuală în economia României se mișcă ca urmare a intrării de fonduri în valută foarte mari, nu numai de la UE, dar și investiții care se fac în România.
Ce înseamnă ca România să întrerupă acum negocierile pentru acel program pe 7 ani? Înseamnă că, dintr-o dată, toți investitorii străini, dar și români să intre într-un fel de așteptare”, a afirmat Theodor Stolojan.
Nicolae Ciucă a declarat că rămânerea la guvernare este „un act de responsabilitate”.
„Da, s-a luat după mine. Eu am declarat ieri acest lucru, am adus aceste argumente, ce înseamnă desființarea guvernului acum.
Nu știu dacă ar câștiga procente, dacă oamenii care ne ascultă acum ar înțelege ce înseamnă pericolul ca noi să nu avem un guvern în aceste vremuri. Dacă era acum 2 ani, nu era o problemă.
Am avut guverne interimare care făceau doar gestiunea curentă, nu era nicio problemă, dar cum suntem în această etapă.
Categoric este (un act de sacrificiu rămânerea la guvernare a PNL – n.red.), pentru că de ce am ajuns să guvernăm cu ei. Am tot explicat problemele economiei, războiul, ș.a.m.d, dar acum ar fi efectiv un act de iresponsabilitate ca guvernul să nu mai aibă capacitatea de a funcționa”, mai spune fostul președinte PNL.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News