Live

Stelian Ion critica decizia CCR : O lovitură dată luptei împotriva corupţiei. CSM: Nu a ieșit din zona militantă, politicianistă

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Justiției Stelian Ion. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că, prin decizia dată miercuri, Curtea Constituţională a României a dat „o lovitură” luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, neţinând cont de opinia celor care „ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete”. După reacția ministrului, Consiliul Superior al Magistraturii a criticat mesajul acestuia: „nu a ieşit din ieşit dintr-o zonă militantă, politicianistă”.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT, susţinând că vechimea necesară pentru accederea la una dintre cele două direcţii trebuie să fie cel puţin aceeaşi ca la Parchetul General.

„Curtea Constituţională a mai dat astăzi o lovitură DNA şi DIICOT, adică luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. CCR nu a ţinut cont de opinia celor care ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete şi a ignorat argumentele DNA şi DIICOT, susţinute, de asemenea, de mai multe asociaţii ale magistraţilor şi de Secţia de procurori a CSM”, a scris Stelian Ion, pe Facebook.

Potrivit acestuia, pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA şi DIICOT, decizia CCR „închide uşa” pentru procurorii mai tineri, bine pregătiţi profesional, dar care nu îndeplinesc cerinţa de 10 ani vechime, „impusă de ministrul PSD Florin Iordache”.

„A repara ceea ce a stricat PSD şi a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituţional. A face reformă în justiţie şi a le asigura unităţilor de parchet condiţiile şi personal pentru a-şi desfăşura activitatea în mod optim devine neconstituţional. Lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii tinde să devină neconstituţională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR”, a adăugat ministrul Justiţiei.

El a subliniat că activitatea procurorilor care lucrează în prezent la DNA şi DIICOT nu trebuie afectată, iar Ministerul Justiţiei analizează soluţiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupţie şi criminalitatea organizată să fie întărite.

Stelian Ion a anunţat că, după motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiţiei va propune modificarea legislaţiei astfel încât aceste unităţi de parchet şi sistemul de justiţie în general să funcţioneze în mod optim. „Legile justiţiei aflate în lucru la Ministerul Justiţiei vor oferi soluţiile ca lupta anticorupţie să continue şi garanţiile de independenţă pentru judecători şi procurori”, a declarat ministrul.

El a pledat pentru o reformă a Curţii Constituţionale. „CCR are nevoie de o reformă reală şi de judecători cu viziune europeană şi cu respect pentru funcţionarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun”, a mai susţinut Stelian Ion.

CSM: Pozițiile publice ale ministrului, veritabile atacuri la adresa judecătorilor

Secţia pentru judecători a CSM l-a criticat, miercuri, pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pe care îl acuză că a lansat „veritabile atacuri” la adresa judecătorilor Instanţei supreme, subminează statul de drept şi nu are capacitatea de a ieşi dintr-o zonă „militantă şi politicianistă”.

Într-un comunicat remis miercuri, Secţia pentru judecători transmite că a luat act de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost admisă o sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit ca fiind neconstituţională prevederea legislativă privind reducerea vechimii necesare pentru accederea în cadrul DNA şi DIICOT de la 10 la 7 ani.

„Secţia pentru judecători ia act de decizia Curţii Constituţionale a României de astăzi, 14 iulie 2021, care reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz susţinut şi prin memoriul Amicus curiae transmis instanţei de contencios constituţional. Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de iniţiatorii legii, procedeu amplu contestat în alte perioade de către aceiaşi iniţiatori, printre care şi ministrul actual al Justiţiei. Soluţia adoptată de Curtea Constituţională a curmat intenţia de a adânci noi inechităţi în magistratură din perspectiva carierei profesionale”, se arată în comunicatul CSM.

Membrii Secţiei pentru judecători reafirmă că temeinica pregătire profesională, specializarea reală şi experienţa profesională dobândită în decursul carierei reprezintă garanţii puternice apte să preîntâmpine erori şi să împiedice încălcări ale legii de către autorităţile judiciare în privinţa prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare, a libertăţii individuale, a demnităţii umane, a vieţii private.

De asemenea, judecătorii din CSM îl acuză pe Stelian Ion că a lansat atacuri la adresa magistraţilor de la Instanţa supremă şi că nu a ieşit din ieşit dintr-o „zonă militantă, politicianistă”.

„Secţia pentru judecători dezaprobă, cu tărie, poziţiile publice recent exprimate de un înalt demnitar al statului român, ministrul Justiţiei - domnul Stelian Ion, concretizate în veritabile atacuri la adresa judecătorilor Instanţei supreme din România, care, cu unanimitatea voturilor judecătorilor săi, a decis exercitarea unui drept constituţional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru tranşarea unei posibile neconformităţi cu legea fundamentală a unui act normativ. Afirmaţiile ministrului Justiţiei vizând 'linii roşii', 'interese politice' şi 'ideologii', atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept - concept pe care, deşi îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant. Totodată, Secţia pentru judecători constată că demersurile şi disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcţionarea autorităţii judecătoreşti în interesul societăţii s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieşi dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate faţă de valorile afirmate chiar de el însuşi, poziţie incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiţii independente”, susţin judecătorii din CSM.

De precizat că, în timp ce Secţia pentru judecători a CSM s-a opus reducerii vechimii pentru procurorii din DNA şi DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM a avut o poziţie contrară.

Sursa: Agerpres

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Fost ministru al Justiției, Stelian Ion cere demiterea procurorului general: De doi ani nu a anchetat acţiuni legionare şi antisemite

CCR a decis că impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

Partenerii noștri