Live

Șomajul tehnic, o soluție pentru companiile afectate de criză. Ce trebuie să facă angajatorii

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto PhotoAlto / Profimedia Images

Guvernul liberal a luat noi măsuri care vin în sprijinul mediului de afaceri afectat de criza sanitară. Printre aceste măsuri se numără și somajul tehnic achitat de stat în procedură simplificată.

Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari, pe lângă angajații companiilor și firmelor care au fost afectate de criza coronavirus și cei care au venituri din PFA, drepturi de autor sau angajații cluburilor sportive.

Șomaj tehnic, plata în termen de 15 zile de la depunerea documentelor. Unde se depun acestea

În primele zile ale lunii aprilie se vor depune documentele solicitate pentru plata somajului tehnic. Procedura este foarte simplificată: o declarație pe propria răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate. În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angatori.

Sunt două mari categorii de beneficiari: pentru cei cu contracte individuale de muncă - angajatorul depune documentele la ANOFM, la structurile județene teritoriale, iar pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, documentele se depun individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii. Dacă ești angajat, trebuie să soliciţi angajatorului să trimită solicitarea la ANOFM. Dacă nu ești angajat şi desfășori o activitate în baza unor alte forme legale de desfășurare a activității, trebuie să depui individual această solicitare la Agenția pentru Plăți și Intervenții Sociale (APIS) a Ministerului Muncii.

Potrivit noilor măsuri decise de guvernul PNL, a fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie – februarie. De asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați. În acest moment, facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăților. Plata nu este condiționată de efectuare a acestui control pe perioada stării de urgență.

Și alţi profesionişti vor putea beneficia de șomaj tehnic

Guvernul PNL a adăugat o nouă categorie de beneficiari ai șomajului tehnic și care include toate formele de prestații economice, în baza unor autorizații de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală și alte forme de derulare a activității.

Pentru aceste persoane, indemnizația fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizația este de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităților economice, se acordă o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu pe economie. De asemenea, Guvernul a inclus și o prevedere specială pentru persoanele care desfășoară activități și câștigă venituri exclusiv în baza unor contracte de drepturi de autor și aceștia beneficiază de indemnizație de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgență.
În situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie, angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar față de indemnizația acordată de stat diferența până la 75% din salariul de bază, în funcție de negocierile dintre angajați și angajatori.

(Articol susținut de PNL)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Fenechiu spune că PNL nu l-a plătit pe Dani Mocanu pentru melodia despre Ciucă. Reacția manelistului

Ilie Bolojan a discutat cu Lasconi şi Geoană, dar neagă că le-a cerut să se retragă din cursa pentru Cotroceni

Partenerii noștri