Live

Senatul a respins proiectul care interzice firmelor cu acțiuni la purtător să participe la licitații

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul a respins luni, cu 61 de voturi „pentru” şi 23 de voturi „împotrivă”, propunerea legislativă a USR pentru modificarea şi completarea Legii nr. 98/2016, prin care firmele cu acţiuni la purtător să nu poată participa la licitaţiile publice. Iniţiatorii au spus, la momentul depunerii proiectului, că scopul lui este ca „firmele căpuşă şi neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să ajungă falimentare”, scrie News.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit textului legislativ, se interzice atribuirea prin procedură simplificată a contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru către operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător, precum şi participarea la concursurile de soluţii prin aplicarea unor proceduri simplificate a operatorilor economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător.

USR a anunţat, pe 5 august 2017, că a iniţiat un pachet de legi care vrea interzicerea accesului societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu fonduri publice, astfel încât „firmele căpuşă şi neperformante controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani să ajungă falimentare”.

„Acţiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activităţile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acţiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situaţii de trafic de influenţă”, anunţa USR pe 5 august 2017.

De asemenea, aceştia spuneau că: „Tel Drum SA, societate cu acţiuni la purtător, a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista şi contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP. În urma dezvăluirilor recente ale jurnaliştilor de la Rise Project, există suspiciunea că deţinătorul acţiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obţinut contractele cu entităţi administrative conduse direct sau prin interpuşi ai liderului PSD.  Tel Drum SA  este o fostă regie autonomă aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Teleroman în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al acestei instituţii”.

Parlamentarii USR anunţau în aceeaşi perioadă că au depus o serie de amendamente şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, deoarece „există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidenţa legilor achiziţiilor publice. Amendamentele USR interzic societăţilor controlate în orice mod de stat contractarea firmelor cu acţiuni la purtător. Sancţiunea este nulitatea contractelor şi amendarea vinovaţilor (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amendă nu înlătură răspunderea penală”.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: PSD „are prima șansă” să dea premierul pentru noul guvern. Ce spune despre varianta Marcel Ciolacu

Nouă ședință a partidelor proeuropene. Moșteanu (USR): Astăzi, cel târziu mâine, trebuie clarificată formula de coaliţie

Nicușor Dan: „Ieșirea unui partid din coaliție ne-ar lăsa cu un sprijin parlamentar șubred”. Ce spune primarul despre Călin Georgescu

Dominic Fritz anunță că, până joi cel târziu, se va tranșa dacă USR va face sau nu parte din noul guvern

Partenerii noștri