Live

Senatul a modificat regulamentul pentru Diana Șoșoacă. Tulburarea ordinii, sancționată cu până la 50% din indemnizație

Data actualizării: Data publicării:
Diana Șoșoacă FOTO: Inquam Photos / George Călin

Tulburarea repetată a ordinii parlamentare prin utilizarea oricăror forme de agresivitate directă de natură fizică sau verbală la adresa oricărei persoane prezente la activităţile parlamentare constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţia lunară brută a senatorului, pentru o perioadă de până la 6 luni, prevăd modificările aduse Regulamentul Senatului şi votate, luni, în plen.

Au fost înregistrate 72 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 21 de abţineri.

Tulburarea repetată a ordinii parlamentare atrage după sine şi limitarea luării de cuvânt în cadrul şedinţelor Senatului la maxim 10 secunde/intervenţie, pentru o perioadă de până la trei luni, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare.

Potrivit noului Regulament, citat de Agerpres, constituie abateri disciplinare, în cazul săvârşirii repetate de către senatori, sancţionate cu reţinerea unui procent de până la 50% din indemnizaţie, utilizarea cardului de vot electronic în cadrul sistemului de vot de către orice altă persoană şi transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţelor Senatului Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau ale comisiilor prin alte mijloace decât cele prevăzute în Regulamentul Senatului. Prin excepţie, senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa Senatului şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai căror membri sunt sau în cazul parlamentarilor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora.

Alte noi abateri incluse în Regulamentul Senatului pentru care nu este afectată indemnizaţia senatorului vizează desfăşurarea unui material vizual cu caracter ofensator, inclusiv bannere, în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Senatului şi difuzarea unor materiale audio înregistrate cu caracter ofensator şi utilizarea de mijloace de amplificare audio care, prin volumul sunetului sau prin conţinutul lor, pot perturba desfăşurarea şedinţelor.

Toate aceste noi abateri se sancţionează cu evacuarea imediată din sală a persoanei/persoanelor care săvârşesc faptele. Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui senator, cu acordul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare.

"Retragerea şi punerea la dispoziţie a secretarului general al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor angajaţilor şi a logisticii auto repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Senatului începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Senatului aplicată prin decizia Biroului permanent la sesizarea preşedintelui de şedinţă a unui grup parlamentar ori a unui senator," prevede la art 208, litera h, Regulamentul modificat.

Noul Regulament mai stabileşte că, pentru menţinerea ordinii în şedinţele comisiilor, preşedinţii acestora au aceleaşi drepturi ca şi preşedintele Senatului şi pot aplica anumite sancţiuni.

Senatorul sancţionat disciplinar nu poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia pe o perioadă de până la 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii, se mai arată în Regulamentul modificat luni.

Preşedintele Comisiei pentru regulament, Leonard Azamfirei (PSD), a explicat că Regulamentul Senatului este "sincronizat" cu cel al Camerei Deputaţilor, aprobat şi care a trecut deja prin filtrul Curţii Constituţionale.

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu (PNL) a amintit că modificarea a fost generată de la "un caz de huliganism" petrecut în plenul Camerei Deputaţilor în care un ministru (n.r. - Virgil Popescu, Ministrul Energiei) "era să fie bătut, prin amabilitatea colegilor de la AUR".

"Vă rog să acceptaţi un lucru, atunci când venim în plenul Senatului sau al Camerei Deputaţilor avem obligaţia respectării unor standarde (...) Avem obligaţia să recredibilizăm această instituţie. Modificările sunt făcute să preîntâmpine tot felul de incidente care pot avea loc", a spus Gorghiu.

Senatorul USR Andrei Postică a apreciat că modificările Regulamentului Senatului "sunt o prostie, dacă nu o ticăloşie şi reprezintă, în orice caz, o manifestare a reflexelor de mici dictatori ale celor care le-au gândit şi le-au pus pe hârtie".

"Parlamentul este şi al puterii şi al opoziţiei, iar libertatea de exprimare şi a puterii şi a opoziţiei. USL 2.0 uită că singura imunitate pe care o are un parlamentar este pentru declaraţiile din Parlament şi nu pentru hoţiile care se fac în afara lui. Modificările propuse nu rezolvă deficitul de transparenţă al Senatului, dimpotrivă, îl agravează", a spus Postică.

"Toate aceste modificări sunt inacceptabile şi vom vota împotriva lor. Dar una este flagrantă: nu este numai împotriva opoziţiei, ci şi a Constituţiei. Mă refer la cea referitoare la art 208, litera h", a spus liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu.

Senatorul neafiliat Diana Şoşoacă susţine că peste 90% dintre modificările aduse Regulamentului Senatului se pot face "doar prin lege" şi a atras atenţia că prin actul normativ se "încalcă votul poporului român".

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Președinția, obligată să publice cheltuielile lui Iohannis cu deplasările. PSD vrea înființarea unei comisii de anchetă în Parlament

Partenerii noștri