Live

Video Scandal fără precedent în Parlament. Florin Roman, evacuat cu forța de la prezidiu, chestorii au tras scaunul de sub el

Data actualizării: Data publicării:
Florin Roman, îndepărtat de la microfonul Parlamentului la citirea moțiunii de cenzură. Foto: Inquam Photos / George Calin

Plenul reunit al Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, la ora 16.00, pentru citirea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu, a început cu un scandal uriaș, având ca miză cine conduce ședința, în lipsa lui Ludovic Orban, care și-a delegat atribuțiile și a absentat. Deputatul PNL Florin Roman s-a ținut cu mâinile de microfon, în timp ce chestorii trăgeau scaunul de sub el, în încercarea de a conduce ședința plenului reunit.

ACTUALIZRE 17:00 Moţiunea de cenzură a fost prezentată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a propus ca plenul comun pentru dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură să aibă loc marţi, 14 septembrie.

„Luând act de citirea moţiunii, în temeiul articolului 113, alineatul 3, din Constituţie, care spune că moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţă comună a celor două Camere, solicit celor doi preşedinţi ai celor două Camere să convoace şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului marţi, 14 septembrie, ora 16,00, cu un singur punct pe ordinea de zi - dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură”, a spus Simion, în plenul comun.

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a spus că a luat act de solicitare şi că va discuta pe acest subiect cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 16:45 Plenul Parlamentului a respins, joi, propunerea liderului deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, de introducere pe ordinea de zi a stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură.

Propunerea a fost respinsă cu 117 voturi pentru şi 216 împotrivă.

Decizia a fost luată după ce preşedintele Senatului, Anca Dragu, a preluat conducerea şedinţei de la vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman.

Florin Roman, îndepărtat de la microfon, a părăsit sala

ACTUALIZARE 16.30 Ședința plenului reunit al Parlamentului în care urmează să se citească textul moțiunii a început cu un scandal uriaș.

Deputatul PNL Florin Roman, care a fost delegat de Ludovic Orban să-l înlocuiască la prezidiu, a deschis ședința cu propunerea votării ordinii de zi, însă Ionuț Moșteanu, de la USR PLUS, a citit regulamentul, susținând că, în lipsa lui Ludovic Orban, ședința trebuie condusă de Anca Dragu, președinta Senatului, și nu de Florin Roman, care este vicepreședinte la Camera Deputaților.

Florin Roman a refuzat să cedeze microfonul și a continuat să ceară vot pe ordinea de zi, deși au venit chestorii și chiar au tras scaunul de sub el.

Florin Roman a continuat să vobească din picioare, ținându-se la propriu de microfon să nu fie îndepărtat de chestori, cerând votul pe ordinea de zi.

Toată scena s-a desfășurat în timp ce George Simion, liderul AUR, transmitea totul live pe Facebook.

În cele din urmă, Florin Roman a fost îndepărtat de la microfon, și-a luat rucsacul și a plecat de la prezidiu.

Anca Dragu, președinta Senatului, a preluat microfonul și a reluat ședința de la început.

ACTUALIZARE 11:40 BPR a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern, conform Agerpres. Propunerea de amânare a fost aprobată cu voturile PSD.

Citește și: Romașcanu (PSD): „Acest guvern e plecat deja, dar trebuie să plece legal și în respectul deciziilor CCR”

Președinții celor două Camere parlamentare susțin că nu se respectă Constituția prin această amânare.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: „O majoritate din BPR, care o puteți constata singuri, a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituțională declanșat de Guvernul României, prin prim-ministrul Florin Cîțu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moțiunii de cenzură.

Poziția mea a fost foarte clară și foarte limpede. Am fost prezent și nu am votat această propunere. Nu pentru că îmi doresc să se dezbată și să se voteze moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această decizie luată de BPR este profund neconstituțională. Dacă cineva ar fi avut răbdare măcar colegii mei de partid mai înfierbântați să-și aducă aminte anul 2020 ar fi știut cu precizie, din decizia CCR, că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură. De ce?

Ca prim-ministru al guvernului PNL în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură împotriva cabinetului pe care îl conduceam eu însumi am invocat un conflict juridic de natură constituțională cu privire la procedura legată de depunerea moțiunii de cenzură. În cuprinsul deciziei CCR care a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională, CCR a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moțiunii de cenzură.

De asemenea, v-am prezentat o altă decizie CCR similară, mult mai gravă, care spune că blocarea derulării procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției.

Nu-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi cum au putut să voteze.

Există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituțional și regulamentar pentru dezbaterea și votul moțiunii, care se face după 3 zile de la citire”.

Anca Dragu, președintele Senatului: „Tertipurile vor continua și au continuat și astăzi în a doua parte a ședinței de astăzi, astfel încât la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii votului moțiunii de cenzură până după decizia CCR”, a spus președintele Senatului, Anca Dragu.

Aceasta a precizată că așteptarea pentru decizia CCR „nu are niciun fel de rost” și nu este întemeiată pe niciun articol din Constituție.

„Plenul este suveran, dar trebuie să avem majoritate pentru un astfel de vot. Trebuie să vedem evoluția în ședința plenului”, a mai spus Dragu, citată de Mediafax.

Întrebată dacă se va încerca, în plenul reunit al Parlamentului, întoarcerea deciziei din BPR, Anca Dragu a spus că va analiza împreună cu colegii săi și vor fi făcute toate demersurile pentru a respecta Constituția.

Deputatul Florin Roman (PNL) spune că inițiatorii moțiunii de cenzură sunt cei care nu au respectat procedurile constituționale.

„I-am urmărit argumentația constituțională. Dacă ați fi respectat toți pașii, nu am fi fost aici. Nu am înțeles de ce ați pus umărul pentru dărâmarea guvernului. Cred că esențial este să avem stabilitate”, afirmă Roman.

„Asistăm la nașterea actului de naștere a USL 2.0”, a comentat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS.

Reprezentanții AUR au spus că se vor adresa CCR.

ACTUALIZARE 10:55 Majoritatea parlamentarilor din Birourile permanente reunite ale Legislativului au aprobat, în ședința care a început la ora 10:00, prezentarea moțiunii de cenzură în plen, de la ora 16:00. Surse politice au declarat pentru Digi24 că moțiunea va fi votată după 15 septembrie, termen la care are loc ședința CCR privind conflictul juridic dintre Guvern și Parlament pe moțiunea de cenzură.

Senatorul PNL Virgil Guran a declarat că liberalii care îl susțin pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie nu vor participa la ședință.

PNL va ajunge să fie ghidonat de PSD, spune, la RFI, senatorul liberal Virgil Guran, susținător al lui Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

„Astăzi (joi - n.r.) noi nu mergem la plenul comun. Noi ne-am hotărât, cel puțin susținătorii lui Ludovic, ne-am hotărât să nu mergem, să nu participăm la moțiune, să arătăm că de fapt noi nu vrem să dăm jos Guvernul nostru (...).

Pentru a demonstra că noi nu dorim acest lucru, pentru că din păcate, se folosește în această competiție internă, se acreditează ideea că noi, cei care îl susținem pe Ludovic Orban, vrem să dăm jos propriul Guvern. Nu este adevărat și vom demonstra că nu este adevărat”, a spus Virgil Guran.

Senatorul crede că PNL a ajuns la mâna PSD-ului, pentru rămânerea la guvernare. „Din păcate, cred că vom ajunge să ne ghidoneze PSD-ul din spate”.

Întrebat dacă asta ar însemna un Guvern minoritar susținut de PSD, Virgil Guran a răspuns: „Cam așa, spre așa ceva se pare că se îndreaptă treaba și vă spun că suntem foarte deranjați și supărați, pentru că asta nu-i democrație”.

ACTUALIZARE 09:45 Schimbare de strategie în PNL. Într-o ședință a conducerii liberalilor care a avut loc în această dimineață, liderii apropriați de Florin Cîțu au decis să le permită parlamentarilor PNL să participe la ședința de plen în care va fi citită moțiunea de cenzură, au declarat surse politice pentru Digi24.

Andreea Popa, jurnalist Digi24: Se va adapta strategia și în funcție de ce se întâmplă la ședința BPR care urmează să înceapă la ora 10:00. Cel mai probabil nu va fi cvorum la această ședință, așa cum nu a fost nici la precedentele patru.

În această situație, spun surse politice, parlamentarii PNL ar putea participa la plenul din această după-amiază tocmai pentru a respinge calendarul moțiunii de cenzură.

-știre inițială-

Birourile permanente reunite ale celor două camere se vor întruni joi dimineață, la ora 10.00, pentru a stabili proiectul ordinii de zi şi programul de lucru al şedinţei de plen reunit.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a luat decizia, împreună cu preşedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menţionând că este o obligaţie constituţională.

„Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei”, a declarat miercuri Ludovic Orban.

Orban: Citirea moțiunii nu are nevoie de cvorum

El a mai precizat că şedinţa plenului Parlamentului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite.

„Odată convocată, şedinţa se desfăşoară (...), plenul este suveran”, a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Ludovic Orban a mai susţinut că nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură.

„Nu este prevăzută necesitatea cvorumului la citirea moţiunii de cenzură. Cvorumul este necesar la acele şedinţa la care se adoptă legi, hotărâri, moţiuni”, a explicat președintele Camerei.

Cine participă la ședința plenului

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS - AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.

Mai mult, premierul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură.

Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va participa la niciuna dintre şedinţele de plen pe tema moţiunii de cenzură, demers care nu este pe agenda românilor, după cum a declarat liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian, pentru Agerpres.

Pe de altă parte, parlamentarii PSD vor participa la şedinţa de plen reunit în care ar urma să se citească moţiunea de cenzură, însă cel mai probabil nu vor fi prezenţi la şedinţa Birourilor permanente reunite în care se stabileşte ordinea de zi a şedinţei de plen comun, a precizat liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.

Moțiune USR PLUS - AUR împotriva Guvernului Cîțu

Moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!" a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova a picat. Votul a avut loc după miezul nopții

Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

Guvernul de la Paris ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură, o premieră după 62 de ani. Care sunt motivele

Partenerii noștri