Live

Scrisoarea lui Ciolacu, Ponta, Tăriceanu și Kelemen pentru Orban. După ce a participat la discuții, Barna nu a mai semnat documentul

Data actualizării: Data publicării:
Sursa: Facebook/Marcel Ciolacu

Liderii PSD, ALDE, Pro România, UDMR și cel al minorităților naționale i-au trimis luni o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi cer acestuia să stabilească un cadru de dialog instituţionalizat cu partidele din Parlament. Ciolacu, Ponta, Tăriceanu, Kelemen, și Pambuccian vor „întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare”, în care aceștia să fie informați despre situația crizei COVID și în care să fie discutate inițiativele legislative, astfel încât să fie evitată „o competiție în plan legislativ”. 

Deși la discuțiile de săptămâna trecută a participat și președintele USR, Dan Barna, acesta nu a semnat scrisoarea trimisă astăzi premierului. De asemenea, scrisoarea nu a fost semnată nici de președintele PMP, Eugen Tomac.

„Având în vedere atât caracterul excepţional al situaţiei, cât şi raporturile constituţionale dintre Parlament şi Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituţionalizat in interesul întregii societăţi româneşti. Starea de urgenţă ne obligă pe toţi la consens cu privire la obiectivele şi metodele acţiunii statului”, se arată în scrisoare.

Liderii partidelor parlamentare susțin că nu sunt informați în legătură cu situația în plan medical-sanitar și cer consultări cu guvernul.

„Suntem deosebit de preocupaţi de modul in care Guvernul acţionează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei şi suntem îngrijoraţi de lipsa informaţiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeţi şi la planul de acţiune al Guvernului pe termen scurt şi mediu.

Numeroase semnale de îngrijorare sosesc şi din partea mediului economic care aşteaptă măsuri riguroase şi rapide de atenuare a efectelor crizei şi doreşte în acelaşi timp să se implice efectiv în acordarea de sprijin pentru depăşirea dificultăţilor actuale. Există riscul major ca prăbuşirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major şi de aceea suntem dispuşi să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei”, scriu cei 5 lideri.

Aceștia mai susțin că pe perioada stării de urgență au fost „derapaje” de la bunele practici democratice și vor să știe care sunt planurie guvernului pentru „reîntoarcerea la muncă”.

„Dorim, Domnule Prim-ministru, să discutăm de asemenea despre planurile pe care le aveţi pentru perioada următoare privitoare la reîntoarcerea la muncă în vederea reluării cât mai grabnice a activităţilor economice precum şi a funcţionării instituţiilor administraţiei centrale şi locale.

Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională şi evitarea abordarii unor probleme de care dă dovadă Guvernul, precum şi efectele pe care instituirea stării de urgenţă le creează prin îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Scopul stării de urgenţă este sporirea eficienţei actului administrativ, nu ştirbirea calităţii democraţiei. Criza va trece, dar încălcările Constituţiei şi derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică”, se mai arată în documentul trimis premierului.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu îl vede pe Ilie Bolojan ca pe un partener de dialog al PSD, dacă ajunge președinte. Și PNL l-ar vrea premier, după alegeri

Traian Băsescu, ironii la adresa lui Năstase, Geoană și Ponta după victoria Maiei Sandu cu votul diasporei la prezidențiale

Ciolacu spune că „nu este o necesitate” creșterea bugetului apărării României la 3% din PIB

Ciolacu, despre presupusa relație cu Sorina Docuz: „Ne cunoaştem”. Ce spune despre gestul lui Ciucă de a-i divulga adresa

Partenerii noștri