Exclusiv Scandal și amenințări cu moartea pentru desființarea bustului lui Mircea Vulcănescu. Șoșoacă l-a salvat pe fostul demnitar antisemit
2022 a avut un sfârșit furtunos în Consiliul Local al Sectorului 2, unde la ultima ședință s-a propus desființarea bustului filozofului Mircea Vulcănescu, condamnat definitiv pentru crime de război. Proiectul de înlăturare a bustului amplasat pe raza Sectorului 2, întocmit de un consilier PNL, a iscat dezbateri aprinse, iar „apărarea” filozofului a fost susținută de un grup de activiști și politicieni, în frunte cu senatoarea Diana Șoșoacă. Argumentelor că statuia trebuie desființată pentru că legea interzice expunerea unor personalități vinovate de crime de război li s-a răspuns cu acuzații de antiromânism și versuri din Eminescu. Consilierul PNL Silviu Feroiu, inițiatorul proiectului de hotărâre, a primit inclusiv amenințări cu moartea.
Ultima ședință a Consiliului Local al Sectorului 2 de anul trecut a avut la punctul 3 de pe ordinea de zi un proiect de hotărâre „pentru aprobarea demersurilor privind desfiinţarea construcţiei reprezentând bustul lui Mircea Vulcănescu din parcul Sf. Ştefan de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti”.
Proiectul inițiat de consilierul local PNL Silviu Feroiu are la bază prevederile OUG nr. 31/2002, care interzice ridicarea sau menţinerea în locuri publice a unor statui referitoare la persoanele vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.
„În documentaţia prezentată se precizează că Mircea Vulcănescu, demnitar al statului român în perioada 1941-1944, a fost condamnat în 1946 pentru crime de război de către Tribunalul Poporului”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.
Articolul 1 al proiectului de hotărâre prevede: „Se aprobă demararea procedurilor pentru desfiinţarea construcţiei reprezentând bustul lui Mircea Vulcănescu din parcul Sf. Ştefan de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti”.
Proiectul de hotărâre și Referatul de aprobare pot fi consultate aici:
Proiect Hotarare desfiintare bust Mircea Vulcanescu
După ce consilierul Silviu Feroiu a citit actul propus spre aprobare și notele de fundamentare, au fost mai multe luări de cuvânt din partea unor activiști, consilieri locali și politicieni, care se împotrivesc proiectului sub motiv că Mircea Vulcănescu a fost un mare român și o victimă a regimului comunist (filozoful a murit în închisoarea de la Aiud, în 1952).
Șoșoacă: „Se-ntoarce Brătianu în mormânt”
Vârful de lance al echipei de apărători ai bustului lui Mircea Vulcănescu a fost senatoarea Diana Șoșoacă, ea ținând să precizeze în ce calitate ia parte la ședința Consliului Local: „Sunt senator și avocat Diana Ivanovici Șoșoacă. Și locuitor al Sectorului 2”.
Ea a acuzat că desființarea bustului din Parcul Sf. Ștefan este o inițiativă a Institutului „Elie Wiesel”, o acțiune „împotriva românilor și a poporului român, prin care se desființează efectiv toate statuile care reprezintă oameni de valoare ai României”.
Ea și-a continuat pledoaria susținând că se încearcă scoaterea lui Mihai Eminescu „din toate cărțile din școli” și amintind că pe statuia lui Octavian Goga de la Iași a fost pusă „o plăcuță pe care scrie «antisemit»”.
„Faptul că avem acest proiect de hotărâre este un act de antiromânism”, a declarat Diana Șoșoacă, adăugând că, în cazul unei astfel de inițiative, competența aparține Primăriei generale, nu Primăriei de sector.
Diana Șoșoacă a mai arătat că în expunerea de motive a legii de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, printre numele celor care au suferit în închisori este trecut și cel al lui Mircea Vulcănescu.
„Se-ntoarce Brătianu în mormânt pentru ceea ce se întâmplă acum. Iar acest partid care invocă o lege a bolșevicilor... păi atunci, domnule Feroiu, înseamnă că sunteți repezentant al bolșevicilor și Institutul «Elie Wiesel» la fel”, a mai spus senatoarea.
Ea a continuat amenințând că va depune plângere penală împotriva oricărui consilier care va vota o asemenea „lege antiromânească”: „Este dreptul meu și obligația mea de senator.”
Diana Șoșoacă a mai cerut desființarea Institutului „Elie Wiesel” și a spus că proiectul este o „propunere abominabilă împotriva ființei naționale și împotriva creștinismului”.
La final, ea a dat un citat din „Doina” lui Mihai Eminescu: „«Străinii / Mânca-le-ar inima cânii», cum spunea Mihaiu Eminescu, că au nenorocit această țară” și a încheiat cerând respingerea proiectului.
Amenințări cu moartea
Ceea ce s-a și întâmplat. După încă câteva luări de cuvânt, printre vorbitori numărându-se și deputatul AUR Mircia Chelaru, a urmat votul consilierilor, iar proiectul a fost respins: a întrunit 9 voturi pentru, de la PNL și USR, 2 împotrivă, de la PNL și PSD, și 12 abțineri, majoritatea de la PSD, dar și de la PNL (2) și USR (1). A fost, de asemenea, un vot neexprimat.
Silviu Feroiu, inițiatorul proiectului, a declarat pentru Digi24.ro că, în clipa de față, situația este blocată la nivelul legislativului local.
El a spus că „ar putea fi negociată o nouă majoritate și atunci proiectul să fie introdus din nou pe ordinea de zi”.
O altă variantă este ca primarul Radu Mihaiu să reintroducă proiectul pe ordinea de zi, a mai arătat Silviu Feroiu.
În octombrie 2022, Primăria Sectorului 2 a primit o solicitare de la Prefectura Capitalei în care se cereau informații despre stadiul desființării bustului lui Vulcănescu.
Silviu Feroiu a mai precizat pentru Digi24.ro că, în urma inițierii proiectului de desființare a bustului lui Mircea Vulcănescu a primit chiar și amenințări cu moartea.
„Am primit amenințări pe telefon”, a spus el, precizând că numărul lui a fost postat pe un grup online, de unde a putut fi luat de oricine.
Consilierul a mai afirmat că nu a depus plângere la poliție.
„Am considerat un demers politicianist al AUR”, a spus Silviu Feroiu.
Radu Mihaiu: „Ne aflăm într-o dilemă administrativă”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR), a declarat pentru Digi24.ro că în momentul de față caută o soluție pentru a rezolva această situație, după votul din 28 decembrie 2022.
„O să vedem care sunt opțiunile noastre legale, o să vorbesc și cu consilierii să vedem exact ce se poate face. Teoretic se poate reintroduce (proiectul pe ordinea de zi - n.r.). Să vedem care este varianta cea mai bună, pentru că să-l reintroducem și să nu se voteze, nu-mi dau seama dacă este o idee foarte bună”, a spus Radu Mihaiu.
El a precizat că au fost doi consilieri USR consilieri care au lipsit de la ședință „din motive obiective” și unul care a fost prezent și s-a abținut.
„Am avut și un consilier care s-a abținut, este ceva ce el crede sincer, am avut discuții în interiorul partidului, și-a păstrat opinia și a votat în consecință.”
Edilul descrie situația ca fiind o „dilemă administrativă”, dat fiind statutul de zonă protejată a locului în care este amplasat bustul lui Mircea Vulcănescu.
„Statuia se află în zona protejată. Asta înseamnă că autorizațiile de demolare sunt emise de către primarul general. Pe de altă parte, piațeta în care se află este în administrarea ADP Sector 2. Prin urmare, ne aflăm într-o dilemă administrativă, pe care tocmai asta încerca să o clarifice această hotărâre de consiliu local: cine este reponsabil. Nu s-a ajuns la această concluzie, căutăm să vedem care sunt opțiunile legale”, a mai arătat Radu Mihaiu.
Cine a fost Mircea Vulcănescu
Filozof, filolog, publicist, sociolog politician, Mircea Vulcănescu a fost una din figurile reprezentative ale României în perioada interbelică. Dincolo de activitatea sa intelectuală, Vulcănescu a fost activ și politic, făcând parte din Guvernul Antonescu din ianuarie 1941 până în august 1944.
În această perioadă, el „a participat la zeci de consilii de miniştri în care s-au discutat aspecte ce ţin de pregătirea şi luarea de decizii cât se poate de practice pentru exterminarea populaţiei evreieşti şi rome, pentru excluderea din societate a acestora, la care Mircea Vulcănescu a contribuit direct. Mircea Vulcănescu în postura sa de subsecretar de stat în ministerul finanţelor a fost implicat în maniera în care Banca Naţională şi ministerul finanţelor au pus în aplicare deposedarea de averi, de bijuterii şi de bani a evreilor deportaţi în Transnistria şi a avut o contribuţie la maniera rapidă în care aceştia au pierit în Transnistria”, se arată în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre inițiat de Silviu Feroiu.
Mircea Vulcănescu a fost arestat și condamnat, în 1946, la „8 ani temniţă grea şi confiscarea averii, pentru dezastrul ţării prin săvârşirea crimelor de război, în baza art. 2 lit. a) din Legea nr. 312/1945, care prevede că: «Sunt vinovaţi de dezastrul ţării prin săvârşirea de crime de război cei care au hotărât declararea sau continuarea războiului contra Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice şi a naţiunilor Unite»”, potrivit Raportului de specialitate din proiectul de hotărâre.
Sentința a rămas definitivă în 2019, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Alexandru Muraru: Vulcănescu - un complice la crimă, fără scrupule
Și deputatul PNL Alexandru Muraru arată la rândul său, într-un text postat pe Facebook, că Mircea Vulcănescu a fost condamnat la închisoare pentru că crime de război din poziția politică de membru al Guvernului Antonescu, nu pentru că s-a împotrivit regimului comunist.
„Condamnat la 8 ani temniță grea de o instanță ordinară (Curtea de Apel București, deci nu de Tribunalul Poporului, instanța specială care a funcționat o scurtă perioadă) într-un proces colectiv alături de alți membri ai Guvernului Antonescu, el a fost găsit vinovat în baza legii răspunderii ministeriale întrucât a fost parte a eșafodajului de decizii și acțiuni prin care a fost purtat războiul împotriva URSS și a Aliaților, deci de partea Germaniei naziste, acționând direct, printre altele, pentru finanțarea armatei naziste aflate pe teritoriul românesc. Capetele de acuzare au vizat în mod explicit, în cazul său, participare la «dezastrul țării» și «săvârșirea de crime de război»”, a scris Alexandru Muraru.
„Din poziția sa de subsecretar de stat la finanțe, Mircea Vulcănescu avea opinii ferme cu privire la ce trebuie să facă statul cu evreii. Documentele arată că el nu a ezitat să contribuie (elaborând norme, înlesnind procesul decizional, corijând politici guvernamentale) la măsurile antisemite precum:
• instituirea comisarilor pentru „românizare”, una dintre cele mai odioase politici antisemite;
• jefuirea celor deportați în Transnistria (în special cetățeni de origine evreiască) și exproprierea lor (Mircea Vulcănescu apare în documentele de arhivă explicându-i în 1941 guvernatorului Transnistriei, un odios criminal, cum să verifice mai intens în așa fel încât să se asigure că evreii nu ascund valori asupra lor, adică un training cu sânge rece pentru spolierea și jefuirea unor oameni nevinovați);
• taxarea evreilor pentru că nu efectuau stagiul militar (măsură cinică întrucât tot statul le interzisese să participe la război);
• organizarea modului în care avea să decurgă munca obligatorie pentru evrei (de notat cum și-a exprimat deschis admirația pentru ghetourile instituite de naziști);
• susținerea deciziilor guvernamentale (cu amendamente aduse în dauna victimelor), contribuind astfel la persecuția organizată de stat cu scopul de a elimina evreii din societatea românească”, a mai notat deputatul PNL.
Alexandru Muraru a extras și un fragment dintr-o stenogramă a Consiliului de Miniștri din 13 noiembrie 1941, la care a participat și Mircea Vulcănescu.
„La un moment dat, Antonescu deschide discuția despre represaliile de la Odessa (care avuseseră loc cu trei săptămâni înainte, comise de autoritățile române) împotriva civililor evrei:
Mareșal I. Antonescu: Represiunea a fost destul de severă?
Prof. Gh. Alexianu (guvernatorul Transnistriei, n. AM): A fost, dle. Mareșal.
Mareșal I. Antonescu: Ce înțelegeți prin «destul de severă»? Dv. sunteți cam miloși cu alții, nu cu Neamul Românesc.
Prof. Gh. Alexianu: A fost foarte severă, dle Mareșal.
Mareșal I. Antonescu: Am spus să se împuște câte 200 de evrei pentru fiecare mort și 100 de evrei pentru fiecare rănit. S-a făcut așa?
Prof. Gh. Alexianu: Au fost și împușcați și spânzurați pe străzile Odessei.
Intelectualul Mircea Vulcănescu a rămas impasibil. Moartea a mii de civili nevinovați nu avea să îi curme decizia de a rămâne alături de mareșal pentru a rezolva «problema evreiască». Un complice așadar la crimă, fără scrupule, ca mulți alții, deghizat în intelectual umanist, care a provocat suferința sau a curmat viața multora”, potrivit lui Alexandru Muraru.
„Locul lor nu mai este în PNL”
Alexandru Muraru cere, de asemenea, excluderea din partid a celor trei consilieri liberali care nu au votat pentru proiectul depus de Silviu Feroiu.
Aceștia sunt Magda Catone (vot împotrivă), Adrian Costache și Claudiu Nicolescu (abțineri), potrivit rezultatului votului din 28 decembrie.
„Nu doar în PSD există culpe și complicități. Inclusiv PNL, partidul meu, are oameni care nu mai pot face parte din rândurile sale întrucât, votând și achiesând cot la cot cu extremiștii la o decizie de încălcare a legii, ei trivializează eforturile PNL și pângăresc istoria traumatică a acestei formațiuni politice în tentativa de a se opune regimurilor antidemocratice. Când trei consilieri locali (dintre care un viceprimar) sabotează hotărârile Parlamentului și ale Guvernului, ignorând angajamentele strategice ale României, și deciziile ierarhice, ale președintelui PNL sector 2, fostul ministru, Monica Anisie, sau ale președintelui PNL București, Ciprian Ciucu, acceptând în schimb sfatul și porunca Dianei Șoșoacă, locul lor nu mai este în Partidul Național Liberal. Încălcând decizia Biroului Local PNL, cei trei – toți cu antecedente de traseism sau de combinatorism politic (via Forța Dreptei, UNPR, PSD) și genuflexiuni politice repetate –, sunt un caz limpede de excludere din partid. Prin comportamentul lor, ei sunt parte din aerul irespirabil impregnat de ultranaționalism, de revizionism, de ocultare a istoriei naționale, atât de prezente, din păcate, în partidele românești”, a scris Alexandru Muraru.
-------------
Precizare. Textul inițial a fost completat și actualizat cu declarațiile primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News