Roșia Montană/UNESCO. Kelemen Hunor: O decizie bună, guvernul să vină cu investiții. Nu putem aștepta ca minerii să facă suc de zmeură
Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, printr-un vot la care nu au existat nici obiecții, nici împotriviri. Decizia vine după aproape 20 de ani de controverse, proteste și dezbateri aprinse. Minele antice din Apuseni primesc astfel recunoaștere mondială și vor fi conservate astfel încât valoarea lor culturală și istorică să nu fie afectată. Titlul presupune, în același timp, că exploatarea minieră a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană nu va începe prea curând. Compania canadiană Gabriel Resources, care deține drepturile de exploatare, cere despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari.
Kelemen Hunor nu vrea prelungirea mandatului lui Iohannis: Următorul șef al Senatului trebuia sa preia atribuțiile prezidențiale
Kelemen Hunor spune că PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Ce crede despre ideea unei rotații a premierilor
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Kelemen: Nu e vorba de România când candidează Iohannis la NATO. Rutte e cel mai cinic politician din Europa
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
USR sesizează autoritățile din Canada și DNA pentru manipularea pieței de capital în cazul Roșia Montană
Scandalul Roșia Montană: Cioloș îi cere demisia lui Ciolacu
Prima reacție a companiei Gabriel Resources după ce România a câștigat procesul Roșia Montană
Tian Xuejun, președintele Comitetului UNESCO: Lăsați-mă să felicit România în numele întregului Comitet pentru înscrierea zonei (n.r. de la Roșia Montană) pe lista patrimoniul UNESCO.
Experții de la Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor au apreciat că arheologia romană este extrem de răspândită și cuprinde zone de prelucrare a minereului, locuințe, clădiri administrative, zone sacre și necropole, unele cu construcții funerare cu arhitectură complexă. Toate acestea se adaugă celor șapte kilometri de galerii romane subterane și fac Roșia Montană unică în lume.
Susan Denyer, expert ICOMOS: Este nevoie ca un plan de conservare a zonei să fie dezvoltat. Așa cum este acum, integritatea și autenticitatea sunt adecvate, dar sunt foarte vulnerabile oricărei reluări a activităților de minerit.
UNESCO recomandă ca exploatările miniere să fie evitate în zonă, iar măsuri suplimentare să fie luate pentru prezervarea sitului.
Kelemen Hunor, președinte UDMR: Foarte bine că s-a luat această decizie. Trebuie să vină ministerul Economiei și ministerul Culturii cu propunere alternativă pentru locuitori. Acest lucru înseamnă bani și investiții, nu putem aștepta de la mineri să facă suc de zmeură bio.
Dan Barna, co-președinte USR PLUS: Ziua de azi e o victorie pentru clasa politică. După proteste devine obiectiv UNESCO. E o provocare transformarea zonei, dar azi e un element de bucurie. Să nu zicem „aoleu am protejat monumentul, nu o să mai avem bani să ne dezvoltăm...”.
Inclusiv președintele Klaus Iohannis a salutat intrarea peisajului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.
Nu toată lumea întâmpină vestea cu bucurie
Însă, nu toată lumea întâmpină vestea cu bucurie. Primarul din Roșia Montană se teme că localitatea va avea mai mult de pierdut decât de câștigat, și că cele aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 de tone de argint estimate a fi în subsol vor rămâne neexploatate.
Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană: Decizia este defavorabilă pentru comunitate și bineînțeles și pentru țară, dar aceata este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii nu va aduce comunității, decât greutăți, obligativități. Se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur și argint din Europa, care este în Roșia Montană.
O licență de exploatare a zonei fusese eliberată încă din 1999 companiei canadiene Gabriel Resources. În 2013, aceștia au fost la un pas să primească undă verde pentru demararea activităților miniere, însă protestele de stradă au determinat statul român să oprească orice demers în acest sens. În privința unor exploatări viitoare, ministerul Culturii susține că nu se poate răspunde cu da sau nu.
Ștefan Bâlici, director în cadrul Ministerului Culturii: Orice activitate care se desfășoară în această zonă trebuie să se supună prevederilor legale, să nu deterioreze patrimoniul recunoscut la nivel internațional.
În prezent, România așteaptă decizia Curții de arbitraj de la Washington, în procesul cu firma Gabriel Resources. Compania cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News