România devine nod energetic, la semnarea acordului la București e prezent și Viktor Orban. Cioroianu: Nu vine să facă scandal
Premierul maghiar Viktor Orban face prima vizită în România după declarațiile controversate din vară, de la Tușnad. El se va întâlni astăzi cu președintele Klaus Iohannis. La Palatul Cotroceni va ajunge și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. La București urmează să fie semnat un acord pentru construirea unui cablu submarin, care va permite transportarea energie electrică pe sub Marea Neagră.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
Protest uriaș la Budapesta
Cât va mai dura tranziția ora de vară – ora de iarnă?
Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne
Centralele de apartament vor fi interzise
7 lei/kwh după expirarea plafonului din momentul de față
Maia Sandu și sute de oameni au sărbătorit deschiderea negocierilor pentru aderarea Rep. Moldova la UE
Întrebat despre vizita lui Viktor Orban la București, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat pentru Digi24: "Este bine că se întâlnesc, e un moment important politic și economic.
În privința declarațiilor (de la Tușnad – n.r.) lui Orban, fiecare pasăre pe limba ei piere, nu e subiectul discuțiilor de azi. Dar relația dintre Viktor Orban și Ursula von der Leyen nu e dintre cele mai calde.
Prezența Ursulei von der Leyen se datorează proiectului energetic, este o semnare importantă din punct de vedere al conectării zonei noastre din Europa la o sursă alternativă de energie. O astfel de ieșire energetică este foarte binevenită.
Politic, e un meci al declarațiilor, al viziunilor. Viziunea Comisiei Europene și a Uniunii Europene e, din multe puncte de vedere, contrastantă cu viziunea lui Orban. România a avut o poziție corectă, europeană, dar nu foarte vocală la adresa Ungariei, nu e rolul nostru să îi învățăm politică, ei votează ce doresc.
Discuțiile dintre Iohannis și Orban vor fi absolut normale, în spirit european", a declarat Cioroianu.
Întrebat despre nota pe care ar putea-o avea discursul premierului Ungariei, fostul ministru de Externe a subliniat că acesta "va fi destul de atent la nuanțe".
"Orban nu vine să contrarieze la București, vine să semneze un acord economic care e avantajos și pentru Ungaria. Și interesul Ungariei este să nu depindă în atât de mare măsură de Rusia. Orban va avea cuvinte bune despre acest acord și îl va asuma în fața electoratului de la el de acasă.
Orban e foarte abil, are ani de zile la conducerea guvernului maghiar, e atent la ce spune, când spune. Nu vine la București să pornească un scandal, acum e un moment preponderent economic. Întâlnirea cu Iohannis și von der Leyen are o latură politică, dar nu vine să facă scandal", a spus Cioroianu.
Ursula von der Leyen și Viktor Orban vor semna la București acordul pentru cablul electric submarin care leagă Asia Centrală de Europa
Documentul este fundamentat pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, se precizează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei.
Potrivit comunicatului, proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News