Live

RO+ vrea să schimbe regulile privind dizolvarea Parlamentului. Plus reducerea numărului de aleși

Data actualizării: Data publicării:

Programul politic al formațiunii Mișcarea România Îmăpreună (RO+) va susține modificarea Constituției în sensul introducerii posibilității de dizolvare a Parlamentului în cazul în care acesta declanșează procedura de suspendare a președintelui, iar referendumul de demitere este invalidat. De asemenea, RO+ va susține inițierea unei dezbateri pe tema reducerii la 300 a numărului de parlamentari, așa cum a rezultat din referendumul din 2009.

„Propunem ca, așa cum Parlamentul are dreptul și posibilitatea să suspende președintele și să organizeze un referendum pentru demiterea președintelui, în cazul în care acest referendum e aprobat de cetățenii români, pe care Parlamentul îi reprezintă, președintele trebuie să plece și se organizează alegeri prezidențiale, dar, în cazul în care acest referendum este respins de cetățenii români, care au ales și Parlamentul, atunci Parlamentul trebuie să își asume și răspunderea politică și să demisioneze, să se dizolve”, a declarat, joi, fostul premier Dacian Cioloș.

Acesta a anunțat că RO+ va susține și declanșarea unei dezbateri publice pentru punerea în aplicare a referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari. „Ne propundem să susținem în mod clar și ferm, dacă vom avea o majoritate în Parlament, rezultatul referendumului, care a fost validat de altfel de Curtea Constituțională și care prevede un parlament cu 300 de parlamentari. Tot Curtea Constituțională a sugerat că un astfel de Parlament, format din 300 de parlamentari, să continue să fie bicameral. (…) În mod clar intenționăm să susținem politic acest demers. Cred că este important să vedem care este modalitatea cea mai bună de structurare a acestui Parlament cu 300 de parlamentari pentru ca el să fie mai eficient“, a explicat Dacian Cioloș.

Fondatorul RO+ a precizat că ambele propuneri prezentate sunt cuprinse în viitorul program politic al Mișcării România Împreună, care este aproape finalizat, iar scopul unora dintre măsurile incluse în acest program este ameliorarea eficienței Parlamentului care a avut „un rol-cheie în această degringoladă lansată în ultimii doi ani în justiție”.

În 2009, la inițiativa președintelui de atunci, Traian Băsescu, populația a fost solicitată să se pronunțe asupra a două întrebări: „Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?”, respectiv „Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”. Referendumul a fost validat după ce s-au prezentat la urne 50,16% dintre românii cu drept de vot. Dintre aceștia, potrivit datelor Biroului Electoral Central, 72,32% (circa 6,7 milioane) dintre români au răspuns cu „da”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cioloș felicită guvernul pentru portofoliul obținut în viitoarea Comisie Europeană: „A negociat bine interesul României”

REPER negociază cu PNL înainte de alegeri. Liderii partidului lui Dacian Cioloș s-au dus la sediul liberalilor

Cioloș, despre intrarea lui Șoșoacă în PE: Va face doar scandal. E colegă de grup cu partide care sunt împotriva intereselor românilor

Cioloș: Scorul național este un eșec pentru REPER și pentru toată mișcarea de modernizare a României

Partenerii noștri