Live

Rezoluția de la Alba Iulia pe care a semnat-o Viorica Dăncilă. Mesajul Guvernului pentru români, cu ocazia Centenarului

Data publicării:

Guvernul cheamă naţiunea română la deschiderea unui "secol nou al unităţii reale, în cea mai deplină şi frăţească armonie, în toleranţă şi bună vecinătate", se arată în Rezoluţia de la Alba Iulia semnată de prim-ministrul Viorica Dăncilă, scrie Agerpres.



"Pentru viitorul ce se aşterne în faţa noastră, avem datoria sacră de a apăra şi de a îmbogăţi tezaurul Marii Uniri primit de la înaintaşii noştri. Chemăm aşadar, în ceasul Centenar al naţiunii, întreaga suflare românească pentru a continua, cu frăţească unitate, construcţia istorică a catedralei României Mari. Va trebui să cultivăm şi să preţuim mai mult simbolurile culturii noastre naţionale - unele dintre ele, vârfuri ale culturii universale - valori spirituale menite să inspire mereu devenirea noastră şi motivarea acţiunilor comune, pe care se va întemeia viitorul naţiunii române. Cu această credinţă, chemăm, astăzi, întreaga naţiune română să deschidem împreună un secol nou al unităţii reale, în cea mai deplină şi frăţească armonie, în toleranţă şi bună vecinătate", se spune în Rezoluţia de la Alba Iulia a Guvernului, care este semnată de prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Rezoluţia a fost citită joi, la şedinţa solemnă de Guvern de la Alba Iulia, de profesorul Daniel Fonoage.

"În cei 100 de ani de la Marea Unire, prin conlucrarea tuturor românilor, indiferent de convingeri politice, de credinţe, de identitate etnică sau confesională, am realizat un vis la care părinţii şi bunicii naţiunii noastre abia dacă îndrăzneau să spere: integrarea României Unite în spaţiul democraţiei, al libertăţii şi al securităţii naţionale prin aderarea la Uniunea Europeană şi la Alianţa Nord Atlantică (...) Cu aceeaşi smerenie arătată în urmă cu un secol de semnatarii Rezoluţiunii de la 1918, ne închinăm astăzi deopotrivă înaintea bravilor noştri eroi care au făcut posibilă înfăptuirea Marii Uniri şi în faţa martirilor care au apărat-o în anii ce au urmat!", se arată în Rezoluţie.

Conform documentului, "se deschide un secol nou al României Mari, iar primii 100 de ani ai Unirii noastre vor sta ca temelie pentru alte sute de veacuri ce vor urma".

"Astăzi, inima românilor este mai mare decât hotarele stabilite în 1918, căci ea bate pretutindeni în această lume. Dar cei 100 de ani de împlinire a unei istorii milenare ne dau forţa lăuntrică a mândriei de a fi român. Oriunde ne-am afla acum sau în veacurile viitoare, vom fi mereu legaţi prin sângele nostru românesc şi prin limba noastră românească. Angajamentul statului român faţă de proprii cetăţeni va trebui dublat de datoria faţă de cei care, în jurul graniţelor de azi ale ţării, se recunosc a fi români şi care păstrează în familiile lor limba şi cultura noastră ca pe un tezaur sacru", se subliniază în Rezoluţie.

Potrivit sursei citate, "statul român trebuie să fie pe mai departe atent ca binele acestor fraţi ai noştri să fie parte din binele românităţii noastre".

"Datoria noastră, a celor de azi, este să dezvoltăm ţara, să investim mai mult în ceea ce ne poate face pe noi înşine mai buni, în educaţia noastră, în sănătatea tuturor, în dezvoltarea infrastructurii ţării cu ale cărei frumuseţi şi bogăţii ne mândrim. Credem cu tărie că România va fi mai bună, mai democratică şi mai prosperă la întâlnirea cu noul Centenar, prin efortul tuturor românilor! La mulţi ani, România!", se mai arată în Rezoluţia semnată de premierul Viorica Dăncilă. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul s-a împrumutat cu 21 de milioane de euro într-o singură zi de la bănci. Care e valoarea totală a împrumuturilor din noiembrie

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Cum a ajuns Mircea Geoană adjunct al șefului NATO (2). Viorica Dăncilă: „Era agreat, m-am interesat și la Ambasada SUA”

Cum a ajuns Geoană adjunct al șefului NATO (1): Problema cumnatului cercetat de DNA în momentul nominalizării

Partenerii noștri