Live

Remus Borza: Locul României e în NATO și UE. Dar să nu epatăm mai mult decât ne țin curelele

Data actualizării: Data publicării:

Cu 4 miliarde de euro alocați de Guvernul României Ministerului Apărării nu vom ajunge nici într-o sută de ani lumină să recuperăm decalajul de înzestrare dintre noi și marile puteri militare, scrie deputatul independent Remus Borza pe blogul său

 

El arată că SUA alocă, în fiecare an, peste 700 miliarde dolari pentru apărare. Asta înseamnă de aproape patru ori PIB-ul României și de 13 ori bugetul țării. China are bugete pentru apărare de peste 150 miliarde dolari anual și Rusia de peste 70 miliarde dolari.

„Cu toată majorarea bugetului apărării, România rămâne în continuare la stadiul de tras cu praștia sau arcul cu săgeți. În era războaielor hibride și digitale, noi suntem, raportat la capabilitățile de apărare, precum în vremea lui Ștefan cel Mare. Ne rămâne doar să aprindem focurile pe dealuri, să batem toaca și să chemăm țăranii la luptă cu furcile și topoarele din bătătură. Armata Română numără vreo 60.000 de combatanți, cu tot cu secretare, contabile, amante și alte amazoane din dotare. Până tragem piedica de la Kalaşnikov sau de la Carpați, marele urs siberian e deja instalat confortabil în fotoliul de la Cotroceni sau de pe Victoriei. Dar și asta este o poveste care ține de propagandă și de justificarea majorării cheltuielilor pentru aparare: ne atacă rușii. Eu sunt sceptic vizazi de un atare scenariu. Ce să ia după noi? Sărăcie, prostie, lene și hoție au și ei. Ce am avut de dat, am dat singuri după 90’. Azi, România e o țară secătuită de resurse și de potențial”, scrie Remus Borza.

El critică faptul că în toate contractele pe apărare încheiate în ultimii ani, România nu a introdus măcar o clauză de offset. „Adică să obligăm furnizorii ca o parte din echipamente, subansamble ori mentenanța sistemelor să se facă în România. Avem o bună tradiție în industria de armament. În 1989, eram al patrulea exportator de armament din lume. Câtâ vreme Ministerul Apărării nu lansează comenzi la intern, uzinele românești sunt în pragul falimentului. Prin bugetul Ministerului Economiei, în fiecare an, alocăm uzinelor de armament între 50 și 100 milioane lei pentru a le acoperi pierderile. Ca efect al dezindustrializării, apelăm masiv la importuri, inclusiv de tehnică militară. Finanțăm milioane de locuri de muncă în alte țări”, arată Remus Borza.

„Evident că locul României e în NATO și UE. Dar să nu epatăm mai mult decât ne țin curelele. România mai degrabă are nevoie de spitale noi și bine dotate cu aparatura ,de școli moderne, de drumuri și autostrăzi, de fabrici și uzine, decât de rachete și bombardiere. Să nu uităm că, în România, 7 milioane de români trăiesc în sărăcie și că, din aceeași cauză, alți 4 milioane de români au fost constrânși să ia calea exilului. Alocarea a 2% din PIB pentru Apărare este mult și prin raportare la contribuția României la bugetul comun al Uniunii Europene,care e doar de 1%. Am cotizat cu 15 miliarde euro la bugetul UE dar am primit la schimb de trei ori mai mult. Adică vreo 40 miliarde euro fonduri europene nerambursabile. 87% din exporturile României sunt cu țările din Uniunea Europeană. Deci iată că această contribuție face sens din punct de vedere economic și social. Până la urmă, este vorba de negustorie. Din păcate, stim că românul dintotdeauna a fost un prost negustor. Ce încă n-a aflat e ca brânza e pe bani. Mai ales când o vinde”, conchide Remus Borza.

Articolul integral îl puteți citi aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Conducerea Parlamentului aprobă achiziția a 44 de vehicule amfibii din inventarul Infanteriei Marine a SUA pentru armata română

România se împrumută din SUA cu 920 de milioane de dolari pentru înarmare. Ciolacu: „Să ajungem la peste 2 miliarde de dolari”

Polonia cumpără 15 sisteme radar în valoare de peste 250 milioane de euro

Serbia cumpără avioane de luptă franceze Rafale. Acestea vor înlocui vechea flotă de MiG-uri rusești

Partenerii noștri