Live

Video Cele mai importante modificări la legea pensiilor speciale se aplică peste 20 sau chiar 40 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Noile modificări la legea pensiilor speciale au trecut azi pe repede înainte de prima Comisie Parlamentară. Noua versiune, după criticile Curții Constituționale, este mult mai blândă cu magistrații și nu numai. Impozitarea specialilor crește la 20%. Dar judecătorii și procurorii vor avea pensiile calculate în funcție de veniturile avute în vârful carierei. Iar vârsta lor de pensionare va ajunge la 60 de ani abia în 2063. Reforma de formă a fost criticată deopotrivă de opoziție, cât și de categoriile vizate care chiar și așa o consideră prea dură.

 

Reformă cu efect întârziat, așa arată pe scurt noua lege a pensiilor speciale. Cele mai importante schimbări se vor aplica abia peste 20 sau chiar 40 de ani, atunci când vârsta de pensionare va crește și pentru speciali la 60 sau 65 de ani, iar pensia lor se va calcula în funcție de salariile avute pe tot parcursul carierei.

„Amânați cu 4 ani orice modificare privind pensiile speciale. Trebuie să înțeleagă toată lumea asta, ce înseamnă 4 ani - 2028. Dacă dvs. credeți că ieșim de aici din Parlament cu un pachet de legi care vor păcăli Comisia Europeană, vă înșelați”, spune Irineu Darău, senator USR.

„Nu putem să bulversăm sistemul peste noapte”, spune senatorul PSD Ion Rotaru. 

Cei mai norocoși sunt magistrații. Aceștia rămân garantat cu pensiile de peste 20.000 de lei, pentru că acestea se vor raporta doar la ultimii 4 ani de activitate, cu tot cu sporuri.

„Dvs. vă doriți doar salvarea pensiilor speciale”, acuză Irineu Darău. 

Pensii speciale poate aveți dvs, sunt pensii de serviciu. Dvs, nu faceți diferența, aveți și titlul legii, titlul de modificare al legii, nu există pensii speciale”, i-a răspuns senatorul PNL, Cristian Țâgârlaș. 

„Aș vrea să vă dau o veste proastă. Noi ca parlamentari ai puterii, am depus niște amendamente și interesul nostru e să treacă ale noastre, nu ale dvs. Asta e viața. Când o să fiți la putere și o să aveți majoritate, atunci o să le treceți”, spune și senatorul PSD Ion Rotaru. 

Celelalte categorii vizate rămân nemulțumite și cer să fie eliminate chiar și din această reformă de formă.

„Rugămintea mea e să scoateți pensiile militare din acest proiect de lege, că am pierdut lupta cu drogurile, am pierdut lupta cu corupția. Aceste măsuri nu fac altceva decât să îndepărteze polițiștii, militarii care au seriozitatea”, a cerut Cosmin Dorobanțu, președintele Federației sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Pentru a suta oară cerem excluderea rezerviștilor din proiectul de lege. Nu avem contract de muncă cu 8 ore. Avem 732 ore/ lună prin jurământ militar”, a cerut și colonelul Mircea Dogaru.

Reprezentant Politie „Toata viața avem riscuri care trebuie recompensate cu o pensie de serviciu. Nu avem candidați, nu avem predicție pe legea salarizării, nici pe ce înseamnă cariera, iar acum nu avem predicție nici pe pensii”, spune un reprezentant al Poliției. 

Noua formă a legii crește impozitarea specialilor la 20%. Cu toate acestea, reprezentanții Coaliției nu știu să spună ce economii va aduce acest proiect la buget.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tensiuni în coaliție. Ședința de guvern se amână din cauza impozitului pe pensiile militarilor

Cea mai mare pensie specială din România depășește 25.000 lei. Numărul pensionarilor de lux e în creștere

Proiect de lege: Poliţiştii și alți funcționari publici condamnaţi penal ar putea rămâne fără drept la pensii speciale

Klaus Iohannis a semnat decretul, iar judecătorul Cristi Danileţ a devenit oficial pensionar la 48 de ani

Partenerii noștri