Referendumul pentru familie, probabil în mai, în paralel cu legiferarea parteneriatului civil
Referendumul pentru familia tradiţională ar putea avea loc în mai. Coaliţia de guvernare aşteaptă, însă, ca legea să treacă de Parlament şi să fie promulgată de preşedinte pentru ca apoi să stabilească o dată exactă. În condiţiile în care ar urma să se redefinească mai strict termenul de familie, drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, Liviu Dragnea spune că se ia în calcul şi legiferarea parteneriatului civil.
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Părerea candidaților la președinție despre legalizarea parteneriatului civil
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
Nicușor Dan spune că e „o variantă ideală” ca referendumul să aibă loc odată cu prezidențialele
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Nicușor Dan e de acord, de principiu, cu întrebarea lui Ciolacu la referendum
Ciucă nu e de acord cu întrebarea propusă de Ciolacu la referendumul edilului general
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Liviu Dragnea, președintele PSD: Am discutat despre modificarea legii referendumului, azi intră în votul final de la Senat, sperăm să se adopte modificările și să ajunga la Camera Deputaților. După ce o promulgă, după ce e publicată în Monitorul Oficial vom decide imediat să se continue procedura în Senat, votul efectiv pentru revizuirea Constituției și stabilirea datei referendumului.
El susţine că, în acelaşi timp, va fi iniţiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România.
„În acelaşi timp, nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi din România, şi anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi i-am rugat pe colegii mei, şi aici l-am rugat pe domnul Victor Negrescu să poarte discuţii cu ONG-urile din domeniu pentru a merge, nu neapărat în paralel, dar către o formă legislativă prin care să se reglementeze şi această situaţie”, a afirmat Liviu Dragnea.
Întrebat dacă are această iniţiativă pentru că se teme de protestele comunităţii LGBTI, liderul PSD a răspuns: „Motivul meu nu este teama de eventuale proteste, nici nu am auzit că se intenţionează să se întâmple asta. Motivul l-am explicat destul de clar şi simplu. Este vorba despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau nu putem spune că nu există. Ca orice minoritate dintr-o societate trebuie să fie tratată aşa cum trebuie şi atunci trebuie să încercăm măcar să găsim o modalitate prin care măcar o parte din solicitările dumnealor să fie rezolvate. Dacă vom reuşi”.
El a adăugat că se lansează o dezbatere pe această temă.
Întrebat dacă referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie ar putea fi organizat în luna mai, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu vreau să înaintez niciun termen până când nu vedem publicată în Monitorul Oficial legea, pentru că avem promulgarea de la domnul preşedinte şi aşteptăm”.
Călin Popescu Tariceanu, președintele ALDE: Rămân la convingerea că nu putem să neglijăm trei milioane de semnături. Suntem obligați să organizăm un referendum. Avem în același timp în vedere să cadrăm legal cât mai bine parteneriatul civil.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Iniţiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot.
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News