Live

Referendum justiție, 26 mai. Câte consultări populare s-au organizat până acum

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Referendumul de duminică va fi al optulea din 1990 până acum. Ce consultări populare au mai existat de-a lungul anilor ne reaminteşte jurnalistul Digi24, Andreea Popa.

Referendum pentru noua Constituție în 1991

În România au avut loc până acum șapte consultări populare. Primul, chiar în 1991, când românii au fost chemaţi la urne pentru aprobarea noi Constituţii. S-au prezentat la vot aproape 11 milioane de cetăţeni, dintre care peste 77 la sută au votat pentru.

Referendum pentru revizuirea Constituției în 2003

Următorul referendum a avut loc abia în 2003, când românii au fost consultaţi în privinţa unor revizuiri ale Constituţiei. A fost armonizată legislaţia noastră cu reglementări ale UE şi ale Tratatului Atlanticului de Nord. De asemenea, mandatul preşedintelui a fost modificat de la 4 ani la 5 ani cât este şi în prezent. O altă modificare prevede că preşedintele nu poate revoca premierul. Au participat peste 9 milioane nouă sute de mii de cetăţeni. Peste 89 la sută dintre ei au răspuns afirmativ la întrebările de pe buletin.

Referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în 2007

4 ani mai târziu are loc primul referendum pentru demiterea preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu. Au participat puţin peste 8 milioane de români, adică 44,45 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot. Doar 24,75 la sută s-au exprimat în favoarea plecării preşedintelui, cei mai mulţi au fost împotrivă.

Referendum pentru alegerea uninominală, în două tururi, a parlamentarilor, în 2007

Şi tot în 2007, dar la sfârşitul anului, a mai avut loc un referendum. De data aceasta pentru adoptarea unui sistem de vot uninominal majoritar cu două tururi pentru alegerea membrilor Parlamentului. S-au prezentat aproximativ 4,8 milioane de alegători. Puţin peste 81 la sută au votat DA. Referendumul a fost invalidat, nu s-au prezentat suficienţi alegători la urne.

Referendum pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari, în 2009

În noiembrie 2009, românii au fost chemaţi la vot pentru trecerea de la un Parlmanent bicameral la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Au participat peste 9,3 milioane de cetăţeni la această consultare. Cei mai mulţi au răspuns afirmativ la ambele întrebări, a existat cvorum însă rezultatul votului nu a fost transpus în lege de atunci.

Nou referendum pentru demiterea președintelui Băsescu, în 2012

În 2012, a avut loc un nou referendum pentru demiterea preşedinteleui Traian Băsescu. Au participat peste 8,4 milioane de românii dintre care puţin peste 87 la sută au răspuns afirmativ. Nu s-a întrunit însă cvorumul, referendumul a fost invalidat.

Referendum pentru familie, în 2018

Cel mai recent referendum a fost chiar anul trecut, în octombrie. Referendumul pentru familie care propunea schimbarea articolului 48 din Constituţie, mai exact înlocuirea sintagmei „între soţi” cu „între un bărbat şi o femeie”. S-au prezentat la urne doar 21,1 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot. Referendumul a fost invalidat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri SUA 2024. Pe lângă prezidențiale, americanii sunt chemați la urne pentru mai multe referendumuri și votarea Congresului

Tribunalul București a respins mai multe solicitări de suspendare a hotărârii pentru referendumul în București. Reacția lui Nicușor Dan

Șeful AEP: Există dificultăţi organizatorice şi juridice privind desfăşurarea referendumului din Capitală odată cu prezidenţialele

Nicușor Dan: Unul din obiectivele referendumului din București este înlăturarea ilegalităților din domeniul urbanistic

Partenerii noștri