Live

Ciolacu: CCR să prezinte rapid motivarea în cazul Dianei Șoșoacă. Rolul său este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleși

Data actualizării: Data publicării:
Liderii politici au reacționat după ce CCR a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale FOTO gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu, candidat la prezidențiale, a reacționat duminică la scoaterea Dianei Şoşoacă din cursa pentru Cotroceni printr-o decizie definitivă a Curţii Constituţionale. El a subliniat că CCR trebuie să prezinte „rapid” motivarea, „altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România”. Reacții au venit și de la alte partide, care sugerează că social-democrații ar fi în spatele acestei decizii

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Şoşoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporţionată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege şi de a fi ales. Rolul principal al CCR este de a apăra candidaţii şi dreptul lor de a fi aleşi, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susţine întotdeauna că funcţiile trebuie câştigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esenţa democraţiei”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

El consideră că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri şi aceasta să conţină argumente legale şi constituţionale puternice.

„Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuţie serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curţii Constituţionale”, mai susține liderul PSD.

George Simion: „Orice român are dreptul de a candida”

Liderul AUR George Simion a afirmat că orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales și nicio instituție nu îi poate lua acest drept, referindu-se la faptul că CCR a admis contestația făcută împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.

„Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept. Aştept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a scris George Simion, sâmbătă pe Facebook.

Președintele AUR a făcut ulterior un comentariu la postarea sa în care a scris: „Mă aştept ca mâine sau zilele următoare şi noi să păţim acelaşi lucru. Sistemul lui Werner vrea «stabilitate» cu orice preţ. Să fiţi conectaţi&alături!”.

Curtea Constituţională a anunţat sâmbătă seară, într-un comunicat oficial, că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de Amalia Bellantoni şi de Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

Editor : Iulian Bîrzoi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Un copil l-a văzut pe Gigi Becali și i-a zis direct: ”Domnu', îmi dați 50 de lei?”. Nu se aștepta la ce a urmat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

L-ar numi Lasconi pe Ciolacu premier? „Sunt convinsă că aș putea să lucrez cu oricine, dar nu cu pro-rușii”

Alegeri prezidenţiale 2024: 18 candidați s-au înscris la BEC. Termenul pentru depunerea candidaturilor s-a încheiat

Reacție furioasă a Dianei Șoșoacă după ce CCR i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale

PSD cere CCR să prezinte motivele care au dus la decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale

Partenerii noștri