Live

Răsturnare de situație la dezbaterile pe buget. Primarii nu primesc tot impozitul pe venit

Data actualizării: Data publicării:

Plenul reunit al celor două Camere a respins un amendament adoptat în Comisiile de buget-finanțe, amendament potrivit căruia impozitul pe venit ar fi rămas integral la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

ACTUALIZARE 15.18Opoziția susține că amendamentul adoptat de Comisiile de buget-finanțe a căzut la votul din plenul reunit deoarece, simultan cu ședința comună a celor două Camere, ar fi fost convocat și plenul Senatului.

„Situația este fără precedent și strigătoare la cer (...) În același timp, la Senat, printr-o diversiune, a fost convocată o altă ședință”, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.

Liberalii au solicitat reluarea votului, dar cererea nu a fost luată în considerare de președintele de ședință.

Site-ul Senatului arată că ședința comună trebuia să se desfășoare între 11.00 și 13.30, astfel încât să aibă loc, la 14.00, ședința Biroului Permanent și, apoi, de la 15.00, ședința de plen a Senatului.

-----

Comisiile de buget-finanțe adoptaseră, vineri, un amendament, la alin. 1 art. 6 al proiectului de buget, potrivit căruia: „În anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 și art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepția impozitului din venituri din pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale astfel:

a) 18% la bugetul local al județului;

b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

c) 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, la trezoreria municipiului reședință de județ”.

Amendamentul fusese formulat de parlamentari UDMR, PNL, USR, PMP, dar și de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

În plenul reunit, amendamentul a primit însă 105 voturi „pentru” și 119 voturi „împotrivă”, așa că a fost declarat respins.

Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD), a supus apoi la vot forma inițială a alineatului și aceasta a fost adoptată, primind 120 „pentru” și 106 „împotrivă”.

Forma inițială a proiectului prevede: „În anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 și art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale se repartizează o cotă de:

a) 11,25% la bugetul local al județului;

b) 43% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

c) 17,25% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, la trezoreria municipiului reședință de județ”.

Ați afectat bugetele a 3.600 de primari”, a susținut, de la tribună, deputatul PNL Corneliu Olar.

Prin vot, au fost respinse și alte propuneri ale opoziției de majorare a procentului care revine administrațiilor locale din impozitul pe venit.

Majorarea procentului care rămâne la administrațiile locale a fost discutată și dezbătută în Comisiile de buget ca urmare a scăderii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, scădere care afectează substanțial bugetele locale.

În susținerea propunerii de majorare a procentului din impozitul pe venit care revine bugetelor locale, parlamentarii USR au invocat o declarație a premierului Mihai Tudose din 23 noiembrie 2017, din Parlament, potrivit căreia: „Susțineți că am promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reveni autorităților locale. Da, este adevărat. Și ne vom ține de cuvânt. Acest lucru îl vom face prin Legea bugetului de stat”.

Împotriva reducerii veniturilor alocate administrațiilor locale ca urmare a scăderii impozitului pe venit s-au pronunțat mai mulți primari și șefi de consilii județene de la putere și de la opoziție. Printre ei, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și soț al primarului Capitalei, Gabriela Firea, care a anunțat că va protesta în Piața Victoriei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Marcel Ciolacu, reacție în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Bolojan face apel la un candidat unic de dreapta: „Să găsească o soluţie în al 11-lea ceas”. Răspunsul Elenei Lasconi

Alegeri prezidențiale 2024: Cine este Kelemen Hunor, candidat pentru a patra oară consecutiv la președinția României

Partenerii noștri