Live

Răspunsul Comisiei Europene la acuzațiile lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Comisia Europeană a urmărit și urmărește, „îndeaproape”, procesul parlamentar din România, mizele și riscurile potențiale ale modificărilor aduse legilor anticorupție. Răspunsul vine după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat criticile venite de la Bruxelles prin minciunile care s-ar propaga „și de aici, din țară, și de la Bruxelles”.

„Comisia Europeană nu face comentarii despre comentarii. Mai mult, ca un context general, Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor legate de modificările legilor din domeniul justiției de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informați cu privire la acest proces, mizele aflate în joc precum și potențialele riscuri. Suntem frecvent în contact cu Guvernul și Parlamentul României, precum și cu sistemul judiciar și societatea civilă, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, este răspunsul Comisiei Europene pentru Digi24.

Reacția vine după ce Liviu Dragnea a vorbit, luni seara, după învestirea Guvernului Dăncilă, despre minciunile care ar fi transmise către Bruxelles.

„Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo. Îi spun domnului comisar, îi spune domnului director general şi se creează aşa, o reţea. Cum e posibil ca Delegaţia Comisiei Europene din România să transmită informaţii false? Transmise la toţi comisarii europeni”, a spus Liviu Dragnea, luni seara, la Antena 3.

„Din declaraţiile recente ale noului premier - şi asta era cu o zi înainte de 24 ianuarie, doamna Dăncilă nu făcuse niciun fel de declaraţii - a evitat presa Viorica Dăncilă - rezultă că în timpul mandatului său guvernul va solicita rapiditate în ceea ce priveşte atât adoptarea legilor justiţiei, care sunt adoptate, cât şi o versiune revizuită a Codului penal şi de procedură penală. Câte alte minciuni de genul ăsta s-or mai fi spus anul ăsta? Sigur că mie nu mi se pare absolut deloc corect şi cinstit faţă de România, asta e ideea”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au dat publicităţii, săptămâna trecută, o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România şi subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţie.

Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion: „Noul guvern este la fel de ilegitim ca președintele Klaus Iohannis”

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

Partenerii noștri