Live

Rareș Bogdan: PNL nu susține un prag pentru abuz în serviciu. Le cer colegilor deputați să corecteze varianta votată în Senat

Data actualizării: Data publicării:
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Rareș Bogdan a scris miercuri pe Facebook că PNL „nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu”. Europarlamentarul liberal le cere „imperativ” colegilor din Camera Deputaților „să corecteze varianta votată în această dimineață” în Senat.

Rareș Bogdan: Să fie limpede, PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată!

Le cer imperativ colegilor din Camera Deputaților să corecteze varianta votată în această dimineață în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!

Valoarea de referință de 250.000 de lei vine din zona legislației care reglementează evaziunea fiscală.

Trebuie spus foarte clar, însă, că orice faptă sub valoarea pragului, oricare va fi limita stabilită în Camera Deputaților, constituie contravenție și se sancționează cu amendă și recuperarea integrală a prejudiciului.

Acum 5 ani am ieșit în stradă, alături de milioane de români, pentru a protesta împotriva OUG 13. Vă asigur că nici eu, nici PNL nu ne-am schimbat. Nu ne călcăm principiile în picioare și deciziile luate atunci!

Marți, în primul BPN al partidului, vom lua și o decizie foarte clară în acest sens, iar colegii din Cameră vor face ceea ce trebuie, pentru a demonstra că PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!

Senat: Pragul pentru abuz în serviciu pedepsit cu închisoare - stabilit la 250.000 de lei

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

„Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (...) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare”, se arată într-un amendament adoptat de Senat.

Potrivit aceluiaşi proiect, cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Partenerii noștri