PSD critică OUG pentru facturi și cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie
Partidul Social Democrat transmite, într-un comunicat de presă, că nu este mulțumit „pe deplin” cu Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze și că aceasta este „un pansament pus peste rana adâncă” a sectorului energetic. PSD cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie.
„PSD nu este mulțumit pe deplin cu forma ordonanței de urgență pe care Guvernul a adoptat-o ieri în scopul limitării creșterii facturilor la energie și gaze. Miniștrii PSD au propus o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă. Susținem în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluție în care atât consumatorii, cât și furnizorii erau susținuți printr-un mecanism bugetar eficient. PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani și, impunând pachetul social, pentru a permite pensionarilor și salariaților cu venituri mici să aibă o rezervă financiară decentă pentru a depăși cu bine iarna. De aceea, PSD consideră că, în actuala formă, ordonanța este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forțată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populației, cât și asupra mediului de afaceri românesc”, se arată în comunicatul de presă.
De asemenea, PSD cere revenirea de la 1 aprilie la piața reglementată pentru energie și gaze naturale.
„PSD reafirmă faptul că singura soluție rezonabilă pentru ca populația și economia să nu sufere în continuare șocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată. În acest scop, PSD a constituit și un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie. Toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe piețele energetice en-gros a dus la prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021 față de septembrie 2020. Astfel, afirmațiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora “liberalizarea va scădea prețurile de vânzare" sau că “liberalizarea va scădea facturile românilor” s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook”, transmit social democrații.
Aceștia susțin că revenirea la piața reglementată „este unica măsură ce garantează românilor și companiilor locale șansa de a trăi fără povara unor facturi energetice prohibitive”.
Florin Cîțu: Reglementarea prețului trebuie discutată cu Comisia Europeană
Marți, președintele PNL Florin Cîțu a declarat că reglementarea prețului la energie pe orice perioadă trebuie discutată mai întâi cu Comisia Europeană.
„Trebuie discutat cu Comisia pentru a vedea care dintre variante poate să fie aprobată pentru România. Orice variantă, 6 luni, un an de zile, trei luni de zile – fără să venim cu o soluție care să rezolve problema pieței, reglementarea să fie reală, ne vom vedea la finalul perioadei cu aceeași problemă.
Soluțiile sunt. Trebuie să discutăm cu toții un plan până în 2026. Ceea ce am propus eu e un plan de investiții care să asigure securitatea energetică a României până în 2026. Legea offshore e parte din acest plan. Trebuie aprobată cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu, marți, la Parlament.
Acesta declarase anterior că nu vede sensul unei reglementări a pieţei de energie după data de 1 aprilie.
„Tot am auzit în spaţiul public că se încearcă după 1 aprilie o reglementare. Acum aş putea să spun şi eu că eu am venit cu soluţia de a spune că reglementăm piaţa şi era pentru momentul de acum. Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie.
Dacă vrem cu adevărat să facem ceva, trebuie să ne gândim pentru iarna viitoare. La vară ştim foarte bine, consumul scade. Eu nu cred că cineva s-a gândit foarte bine. Soluţia pe care o propusesem noi era pentru aceste luni de iarnă, când ai consum mare, să reglementăm piaţa, ANRE s-a opus, am venit cu cealaltă variantă pe care o avem acum. Vom discuta după 1 aprilie ce se întâmplă”, a spus Cîţu, la Parlament.
ANRE: Revenirea la piața reglementată ar putea fi văzută ca o încălcare a Tratatului UE
Recent, la Interviurile Digi24.ro, vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy a declarat că „prețurile se pot reglementa în anumite condiții, nu în orice condiții”.
„Marea diferență de la OUG 114 și momentul de acum, pe piața de energie electrică este un regulament european aprobat în 2019 și intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020. Acest regulament interzice oricărui stat membru să intervină în piețele en-gross. Acest regulament spune că niciun stat membru nu are voie să intervină, a spus vicepreședintele ANRE.
Acesta a declarat că revenirea la piața reglementată poate fi văzută de Comisia Europeană ca o încălcare a Tratatului Uniunii Europene.
„Vă dau un exemplu, înainte de 1 iulie 2020, momentul în care s-au eliminat prețurile reglementate la gaze, în baza OUG 114 s-a aplicat un plafon de preț pentru gazele naturale produse de companiile autohtone la o valoare de 68 de lei și producătorii au fost obligați să vândă către consumatorii casnici și către producătorii de energie termică livrată în sisteme centralizate. Această măsură a fost considerată de către Comisia Europeană nu numai o încălcare a unei directive, ci a tratatului de funcționare a UE, articolul care prevede libera circulație a mărfurilor”, a mai declarat Zoltan Nagy.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News