Proteste în sistemul sanitar. Alexandru Rafila spune că poate rezolva imediat unele revendicări, dar nu și cele legate de salarii
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar sunt îndreptăţite, dar pot fi rezolvate etapizat, unele pe termen scurt, cum ar fi cele legate de contractul colectiv de muncă, tichetele de masă şi de vacanţă, angajările din sistem, iar cele privind creşterile salariale, într-un timp rezonabil şi în baza unor discuţii şi cu alte ministere, cum ar fi cel al Finanţelor, informează Agerpres.
"Dreptul oricărei organizaţii sindicale este să apere drepturile membrilor săi. Eu am avut ieri o întâlnire destul de consistentă cu Federaţia sindicală Sanitas, este cea mai reprezentativă din domeniul sanitar, şi am discutat toate aceste aspecte. Asupra câtorva am căzut de acord relativ rapid, şi mă refer aici la ocuparea posturilor din sistemul de sănătate, urmare a acestei ordonanţe care interzice angajările în sectorul public. Noi, deja, după întâlnirea respectivă, am trimis o solicitare Direcţiilor de Sănătate Publică, să centralizeze tot necesarul de posturi din fiecare judeţ, iar luni vom avea situaţia centralizată şi imediat vom iniţia un memorandum care să permită ocuparea acestor posturi, inclusiv pentru concursurile care fuseseră începute şi nu au putut fi finalizate", a declarat ministrul Sănătății într-o emisiune la B1 TV.
Alexandru Rafila a precizat ce revendicări pot fi rezolvate.
"Ne referim aici la rezolvarea actualizării tichetelor de masă şi plata tichetelor de vacanţă, pe de-o parte, iar, în proiectul de lege pe care l-am lucrat împreună cu reprezentanţi ai sindicatelor, apropo de gărzi, în noul proiect de lege al salarizării, gărzile vor fi plătite la salariile actuale, nu la salariile din 2018", a afirmat Rafila.
Totodată, ministrul Sănătăţii a anunţat că noul contract de muncă va fi semnat, după ce a fost finalizat.
"Am avut luni de zile întâlniri periodice cu toate federaţiile sindicale din Sănătate, contractul colectiv de muncă este finalizat, singurul lucru pe care-l mai aşteptăm este o ordonanţă de urgenţă care să precizeze numărul de zile de concediu pentru personalul medical şi, în acel moment, practic, acest contract colectiv de muncă poate fi semnat", a precizat Rafila.
Acesta a subliniat că tot ceea ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii în privinţa drepturilor personalului medical a fost realizat împreună cu sindicatele.
"Am informat şi Guvernul asupra acestor aspecte. Sigur, sunt şi lucruri care înseamnă un efort bugetar consistent şi acolo va fi o decizie la nivelul întregului Guvern. Rămâne de văzut cum se vor soluţiona, însă, cum spuneam mai devreme, noi avem toată disponibilitatea şi nu numai disponibilitatea, avem şi soluţii pentru unele dintre solicitările sindicatelor care ţin de Ministerul Sănătăţii", a spus Rafila.
El a fost întrebat şi de unde ar putea fi luaţi banii pentru creşterile salariale cerute de sindicalişti.
"Asta e o problemă generală în momentul de faţă, discutăm de o situaţie de criză economică. Noi am avut o propunere către dânşii, sigur, o vor examina, să facem un pachet de probleme care se pot soluţiona într-un timp scurt şi altele care se pot soluţiona într-un timp mai lung, ţinând cont de situaţia economică generală de care România nu poate să se detaşeze altfel decât alte ţări din UE. (...) Inflaţia, pe de-o parte, şi problemele generate de războiul din Ucraina, şi după pandemia de COVID 19, sunt clar elemente care trebuie să fie luate de toată lumea în considerare. Sunt îndreptăţite, dar trebuie să avem un calendar care să fie aplicabil pentru aceste revendicări. Asta este soluţia corectă, să le rezolvăm etapizat, unele care se pot rezolva într-un timp scurt, vă spuneam de contractul colectiv de muncă, despre tichetele de masă, tichetele de vacanţă, angajările din sistemul sanitar. Şi pentru celelalte revendicări să existe o discuţie sinceră, deschisă, dar, sigur, nu numai cu Ministerul Sănătăţii, ci şi cu ceilalţi membri ai Guvernului cu responsabilităţi în acest domeniu, Ministerul Finanţelor, în primul rând, încât ele să poată să fie soluţionate într-un timp rezonabil", a spus Rafila.
Ministrul s-a declarat convins că, odată cu instalarea noului Guvern, discuţiile cu sindicatele din Sănătate pot fi continuate în vederea găsirii unor soluţii.
Ce revendicări au sindicaliștii din sistemul sanitar
Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că angajații din sistemul de sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală pe 8 iunie, iar de la întâi iulie vor declanșa greva generală.
Federaţia a cerut aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale şi creșterea veniturilor angajaţilor din sănătate.
Sindicaliştii cer raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari şi raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
Alte revendicări vizează plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor, deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
Sindicaliștii au precizat că acțiunile de protest vor începe după numirea noului guvern.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News