Proiect: Traficanții de droguri nu vor mai putea scăpa doar cu amenzi
Se vorbeşte foarte mult în spaţiul public despre faptul că Răzvan Ciobanu ar fi consumat droguri, înaintea accidentului său mortal. Nu este o concluzie oficială a anchetei, dar această posibilitate este invocată de Călin Popescu Tăriceanu, într-un mesaj pe Facebook. Şeful Senatului cere dezbateri despre consumul de droguri în România la care să participe, alături de politicieni, reprezentanţii bisericii şi ai societăţii civile. Tăriceanu spune că este nevoie de o lege mai dură. De altfel, un proiect care ar mări pedepsele pentru traficanţi este depus la Senat.
Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic (proiect)
Românii aflați în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție
Numărul de buletine făcute pe o singură adresă ar putea fi limitat
Proiect. Pedepse mai aspre pentru violența împotriva copiilor
Călin Popescu Tăriceanu, la DNA: Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. Acest dosar pleacă de la premise false
Proiect de lege ce oferă stimulente pentru cei care nu pot plăti facturile la energie sau gaze
Alegeri locale 2020. Tăriceanu a votat: Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare
Podul suspendat peste Dunăre a fost redeschis circulației pe sensul Tulcea - Brăila
Copilul supranumit „calculator uman”. Povestea băiatului de 10 ani din Constanța, campion la aritmetică mentală
În prezent, dacă o persoană este prinsă că efectuează, fără drept, operațiuni cu produse care pot avea efecte psihoactive riscă sactiunea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Deputatul USR, Lavinia Cosma, propune că pedeapsa să fie majorată la minim 2 ani și cel mult 7 ani de detenție, iar legea să nu le mai permită să scape cu o simplă amendă.
Lavinia Cosma, inițiator: Principala modificare legislativă se referă la incriminarea acestor, aşa-zise, etnobotanice, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. În momentul de faţă, aceste substanţe cu care ne confruntăm se bucurau, între ghilimele, de un vid legislativ. Îi prindeau pe dealeri şi nu aveau mare lucru ce să le facă, nu aveam o prevedere legală.
Radu Țincu, medic primar AȚI secția toxicologie Spitalul Floreasca: Este foarte clar că substanțele psihoactive au o acțiune complexă asupra organismului și pun în pericol viața pacienților. Dacă discutăm în raport cu utilizarea lor în scopuri recreaționale vor fi persoane care nu își mai pot asuma riscuri, unii pot să aibă senzația că pot zbura, mai sunt substanțele cu efect analgezic astfel încât pacienții se pot autovătăma fără să resimtă o durere reală a acestor ace.
Sunt majorate, de asemenea, și pedepsele pentru cei care sunt implicați în traficul de droguri. Pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea între 2-7 ani a crescut la 3-10 ani, iar în cazul în care victima a decedat, sentința maximă pentru furnizorii acestor substanțe ar putea crește să crească de la 20 la 25 de ani.
-Ar fi fost și timpul să se ia această decizie.
-Mi se pare că în ultimii ani au exagerat, a explodat această industrie. Când eram eu la liceu, nu era vorba de consumul de droguri, acum în ultimul timp, toată lumea face asta.
Bogan Gheorghe, medic ANA: România nu mai este o țară doar de tranzit, privind traficul de droguri, a devenit și o țară de consum și atunci măsurile de prevenire a consumului de droguri trebuie să fie mai accentuate, iar programele de asistență trebuie să fie rapid disponibile.
Proiectul a fost depus luna trecută la Senat și a fost semnat de parlamentari de la toate partidele.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News