Live

Proiect de lege adoptat de Senat: Profesorii care hărțuiesc elevii nu au ce căuta la catedră

Data publicării:
Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Senatul a adoptat luni un proiect de lege iniţiat de Alina Gorghiu prin care să poată fi suspendate contractele de muncă ale profesorilor care sunt urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru hărțuirea elevilor. Cadrele didactice ar urma să stea departe de catedră până la o decizie definitivă a justiției.

Este vorba despre acele cadre didactice în cazul cărora s-a pus în mișcare acțiunea penală sau care au fost trimise în judecată pentru comportament violent sau agresiuni sexuale.

În cazul în care persoana în cauză este achitată prin hotărâre definitivă, ea își poate relua activitatea și i se plătește, conform normelor și principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsită pe perioada suspendării contractului.

Senatoarea PNL a propus o modificare în acest sens a Legii educației naționale, iar Senatul a adoptat proiectul de lege, care acum urmează să fie votat în Camera Deputaților, for decizional.

Proiectul propus de Alina Gorghiu specifică în ce fel se poate suspenda contractul de muncă în învățământ:

- la inițiativa conducătorului unității/instituției de învățământ, dacă față de o persoană angajată s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau de natură sexuală;

- de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituție de învățământ este trimisă în judecată pentru faptele menționate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;

- tot de drept, dacă față de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

Cazuri care „au înfuriat opinia publică”

„În legislație există în continuare o lacună. Angajații din școli acuzați de fapte de violență sau de natură sexuală, deși împotriva lor a fost pusă în mișcare acțiunea penală sau au fost chiar trimiși în judecată, lucrează în același mediu ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imoral? Da. De ce se întâmplă așa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic și nedidactic din școli, spre deosebire de legislația cu privire la funcționarii publici, magistrați sau polițiști, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situații asemănătoare”, a arătat senatoarea Alina Gorghiu.

„O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu. Este singura soluție pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unității unde activează cadrul didactic și pentru a elimina situații care au înfuriat opinia publică”, subliniază senatoarea.

Alina Gorghiu amintește de câteva astfel de situații: cazul profesorului de educație fizică de la școala „Spectrum” din București, care a agresat sexual o elevă de clasa a III-a; cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea care a întreținut relații sexuale cu trei eleve minore sau, mai recent, cazul cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iași, condamnat pentru pornografie infantilă și care continuă să le predea elevilor.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea pensiilor militare a trecut de Parlament și merge la promulgare. Ce amendament au adoptat senatorii

Polițiștii au emis 10.000 de ordine de protecție provizorii în 9 luni. Peste 16.000 femei, victime ale violenței domestice

Profesorii primesc o primă de 1.500 de lei, iar ceilalți angajați din școli, câte 500 de lei

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Partenerii noștri