Live

Viorica Dăncilă, noul președinte PSD. Teodorovici și Fifor au intrat în conducerea partidului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A fost stabilită noua conducere a PSD, sâmbătă, în urma unui Congres care a durate o zi întreagă. Viorica Dăncilă a primit 2.828 de voturi pentru a deveni președintele partidului, devenind astfel prima femeie în această funcție. Eugen Teodorovici a fost ales președinte executiv, cu 2.463 de voturi, iar Mihai Fifor va ocupa funcția de secretar general, după ce a strâns 2366 de voturi. S-au confruntat cele două școli de gândire: cea reprezentată de noua conducere impusă după alegeri, în frunte cu Viorica Dăncilă, care susține că s-a renunțat la mesajul anti-european și anti-stat de drept, și cea reprezentată de simpatizații și susținătorii lui Liviu Dragnea, cum este Codrin Ștefănescu, care a țintit poziția de secretar general, dar și de personaje angajate oficial în lupta anti-UE, cum este Liviu Pleșoianu, care a candidat la funcția de președinte. 

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

UPDATE 18:27. Viorica Dăncilă a susținut discursul de mulțumire după ce a fost aleasă prima femeie în funcția de președinte al PSD.

UPDATE 18:15. Viorica Dăncilă, noul președinte al PSD, potrivit rezultatelor parțiale de la Congres, susţine că nu ia în calcul o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

UPDATE 17:40. Marian Oprișan, tremurând de nervi după ce a fost huiduit în Sala Palatului în momentul în care a vrut să ia cuvântul, l-a căutat pe Mihai Fifor să se răzbune. Fifor îl felicitase pe unul dintre cei care l-a huiduit pe Oprișan, spunându-i „Bravo!” și bătându-l pe umăr.

UPDATE 17:25. Premierul Viorica Dăncilă a declarat pentru Digi24, sâmbătă, la Congresul PSD că pentru candidatul partidului la alegerile prezidențiale ia în considerare toate variantele, inclusiv susținerea unui candidat independent: „Am spus la modul general dacă ar fi mai bine să mergem cu un candidat independent”. De asemenea, în toamnă nu ar exclude o restructurare a Guvernului.

UPDATE: 17:00. Viorica Dăncilă a fost aleasă președintele PSD. O surpriză este faptul că Liviu Pleșoianu s-a clasat pe locul al doilea.

Eugen Teodorovici a fost ales președinte Executiv al PSD, iar Mihai Fifor va ocupa funcția de secretar general.

Rezultatele votului pentru funcţia de preşedinte PSD

1. Viorica Dăncilă - 2828

2. Liviu Pleşoianu - 715

3. Şerban Nicolae - 375

4. Ecaterina Andronescu - 50

Rezultatele votului pentru funcţia de preşedinte executiv PSD

1. Eugen Teodorovici - 2466

2. Daniel Suciu - 1358

3. Daniel Florea - 129

4. Sorin Bota - 19

Rezultatele votului pentru funcţia de secretar general al PSD

1. Mihai Fifor - 2366

2. Gabriel Petrea - 717

3. Codrin Ştefănescu - 456

4. Felix Stroe - 189


UPDATE 16:30. S-a încheiat votul pentru funcțiile de conducere ale PSD.

UPDATE 16:25. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că dezaprobă comportamente precum cele ale social democraților care l-au huiduit, sâmbătă, pe președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, la Congresul PSD, precizând că „cine a făcut acest lucru nu cred că a procedat într-un mod normal”.

Citiţi şi: COMENTARIU. "Stand up for the champions", melodia pe care liderii PSD nu au mai reacţionat. F. Negruţiu: Congresul e ca o terapie

UPDATE 15.50. Eugen Teodorovici a declarat, sâmbătă, că s-a reînscris în competiția pentru funcția de secretar general al PSD pentru că vrea să fie acolo unde există activitate, nu să stea pe bancă. El a afirmat că de-a lungul timpul au existat propuneri pentru a lucra în afara țării, însă le-a refuzat.

 UPDATE 15.40. A început votul pentru funcţiile din partid.

Nervii sunt întinși înaintea votului pentru funcțiile de conducere în partid, toate taberele acuzându-se de manevre oculte.

Şerban Nicolae a acuzat faptul că discursurile opozanților lui Dăncilă au fost mutate în program astfel încât delegații să iasă din sală, plictisiți și înfometați.

Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării, este supărat că rivalul său, Eugen Teodorovici, a reintrat în cursa pentru președinția executivă a partidului, deși vineri se retrăsese în CEX.

După ședința CEX baronii locali s-au întâlnit într-un restaurant și l-au convins pe Teodorovici să candideze din nou, în paralel încercând să îl preseze pe Suciu să renunțe.

Toți candidații sunt debusolați de faptul că, în premieră pentru un Congres al PSD, votul filialelor este fragmentat și necontrolat. De asemenea, Viorica Dăncilă este acuzată, în culise, că a promis sprijin tuturor candidaților, încurcând astfel toate calculele.

Oprișan, huiduit la Congresul PSD

UPDATE 15.35. Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a fost fluierat de social-democraţi în momentul în care a vrut să îşi susţină discursul la Congres.

UPDATE 14.20. Sorin Bota a anunțat că a decis să se retragă din cursa internă pentru funcția de președinte executiv al PSD și a precizat că îl va susține pe ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pentru această poziție.

„Am decis să mă retrag și să îl susțin pe Eugen Teodorovici și îi rog pe toți cei de aici să îl voteze”, a declarat Sorin Bota, sâmbătă la Congresul PSD.

UPDATE 13.25. Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae, candidat la șefia partidului, a afirmat la Congres că dorește României demnitate. Social-democratul a vorbit și despre colegii care sunt absenți la eveniment despre care a spus că deși nu sunt la reuniune simt la fel ca restul membrilor formațiunii.

UPDATE 13.00. "Trebuie să ne punem întrebarea – cu ce i-am dezamăgit pe oameni? Ce trebuie să îndreptăm? Avem forța să îndreptăm lucrurile pe care le-am greșit. Toleranță, unitate, încredere, solidaritate – acestea trebuie să rămână principiile noastre pe care să le respectăm în toate politicile noastre. Cred că am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul", a declarat Ecaterina Andronescu, în cadrul discursului său de la Congresul PSD.

Dăncilă promite o autostradă „cap-coadă”

UPDATE 12.40. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că se angajează, în calitate de prim-ministru, ca guvernanții să facă "o autostradă cap-coadă", avertizând că nu va tolera întârzieri.

"În calitate de prim-ministru mă angajez în fața dumneavoastră că vom face o autostradă cap-coadă. Am demarat deja analiza pentru a vedea exact care este proiectul cel mai bine pliat pe așteptările românilor. Noi suntem pregătiți să finanțăm acest proiect de la bugetul de stat. Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere, nici din partea autorităților, nici din partea constructorilor. Fiecare proiect de investiții în infrastructură va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa coordonare a prim-ministrului. Acest departament va furniza săptămânal informări privind stadiul proiectelor și încadrarea în termenele stabilite. Cine nu le respectă, pleacă acasă, fără excepție", a declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 12.00. Călin Popescu Tăriceanu a propus PSD un acord pentru o coaliție care să guverneze România până în anul 2024 și care să permită să fie la Cotroceni un președinte echilibrat, interesat de țară și nu de realegerea ca șef de stat.

ă propun un acord bazat pe o coaliție care să guverneze România până în 2024. Vreau de asemenea ca acest acord să permită să ducă la Cotroceni un președinte echilibrat și devotat țării, țării noastre vreau să spun”, a spus Tăriceanu.

UPDATE 11.05. Codrin Ștefănescu, candidat pentru funcția de secretar general, a declarat că vor fi surprize la Congresul PSD de sâmbătă. El a precizat că nu trebuie să uităm de trecut și de colegii aflați la ananghie. 

Întrebat pe cine va vota pentru șefia PSD, Ștefănescu a răspuns: „Asta o să spun în speech-ul de la Congres”.

UPDATE 11.00. Deputatul Cătălin Rădulescu a anunțat că Eugen Teodorovici se reînscrie în cursa pentru funcția fe președinte executiv PSD, precizând că ministrul de Finanțe "s-a supărat puţin ieri".

"Eugen Teodorovici se va reînscrie astăzi (sâmbătă -n.r.) în cursă. Este un mare câștig pentru partid. El s-a supărat puțin ieri, dar cred că primează mai mult ideea de a face treabă pentru partid decât o supărare personală", a declarat Cătălin Rădulescu.

UPDATE 10.15. Viorica Dăncilă a ajuns la Sala Palatului, unde urmează să se desfășoare Congresul PSD. Ea a precizat că are emoții, însă este pregătită și are încredere în colegii de partid.

UPDATE 10.05. Eugen Teodorovici reintră în lupta pentru funcția de președinte executiv al Partidului Social Democrat, după ce ieri seară anunţase că se retrage.

După Comitetul Executiv de ieri se pare că au mai avut loc discuţii şi negocieri, astfel că alături de Eugen Teodorovici par a fi mai mulţi lideri de filiale şi şefi de organizaţii.


După toate socotelile făcute de liderii PSD, principalul pericol la adresa planului Vioricăi Dăncilă de a obține puterea legitimată de votul Congresului este Codrin Ștefănescu, cotat cu șanse bune să obțină funcția de secretar general, funcție esențială pentru controlul unei formațiuni politice. Din acest motiv planul inițial al Vioricăi Dăncilă a fost ca să nu se mai facă alegeri pentru postul de secretar general, acesta urmând să fie numit în CEX, dar s-a renunțat la această idee, de teama că îl va victimiza pe Ștefănescu. 

Codrin Ștefănescu nu este agreat deloc nici de Dăncilă nici de baronii locali, care au refuzat să lucreze sub conducerea lui și în campania electorală, dar el ar putea capacita sâmbătă la vot delegații veniți din țară, nostalgici ai lui Dragnea și împătimiți ai mesajului radical anti european cu care au fost alimentați în ultimii ani. 

Din aceeași perspectivă nu va fi de neglijat nici discursul pe care Liviu Pleșoianu îl va ține pe scena Sălii Palatului, în încercarea sa de a obține voturi pentru prima poziție în partid. La precedentul Congres al PSD, cel la care Liviu Dragnea a făcut istorie aducând-o cu sine pe iubita sa, Irina, discursurile liderilor au fost ignorate de către delegații absorbiți de prezența lui Pleșoianu, cu care au vorbit și și-au făcut fotografii. 

Mesajul pro și anti european care împarte partidul în două este recunoscut drept criteriu de identificare în interiorul partidului. ”Codrin este anti-european”, explica o sursa din conducerea PSD pentru Digi24.ro motivul pentru care i-ar fi imposibil să îl susțină pe acesta public pentru orice fel de demers politic. Dacă Viorica Dăncilă, care se străduiește să susțină că PSD s-a schimbat la față, a șters politica anti-UE a lui Liviu Dragnea și și-a reînoit jurămintele de credință față de socialiștii europeni, pentru a nu fi excluși din deciziile de la Bruxelles, ar sta în capul mesei la PSD alături de un secretar general cu mesaje radical antioccidentale, ar avea mari probleme. 

Pentru a securiza șansele unui secretar general care să îi fie fidel, Dăncilă l-a convins pe fostul ministru Marius Dunca să își retragă, vineri, în ședința CEX, candidatura pentru postul de secretar general. Acesta a motivat că ”nu dorește ca voturile delegaților din Ardeal să fie împărțite între el și Mihai Fifor”. Fifor devenind favoritul taberei Dăncilă pentru această poziție. 

Codrin Ștefănescu a declarat vineri seara, la Antena 3, că nu se va dezice niciodată de Liviu Dragnea, așa cum nu s-a dezis de ”niciunul dintre colegii noștri care au fost puși în cătușe”. Întrebat cu cine ar putea lucra dintre cei doi candidați la președinția partidului - Viorica Dăncilă sau Liviu Pleșoianu - Ștefănescu a răspuns ”cu amândoi”. În schimb, contracandidatul său, Mihai Fifor, a declarat că o preferă pe Viorica Dăncilă. 

Scandal pe banii pentru pensiile speciale pentru primari, folosite pentru voturi la Congres

În schimb, în privința funcției de președinte executiv, jocurile par deja făcute în favoarea ministrului dezvoltării, Daniel Suciu, propulsat de Liviu Dragnea din calitatea de simplu deputat în cea de lider de grup la Camera Deputaților, pentru a-l determina să nu plece alături de Marian Neacșu la partidul lui Victor Ponta, și apoi din poziția de lider de grup în cea de ministru al Dezvoltării, cel mai râvnit portofoliu, care gestionează miliardele de lei alocate primarilor. 

De altfel, chiar acest lucru a provocat vineri, în ședința CEX, un scandal între Suciu și ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, care l-a acuzat pe colegul de la Dezvoltare că a folosit OUG privind Codul Administrativ pentru a introduce pensii speciale acordate aleșilor locali, astfel încât aceștia să îl voteze la Congres, din recunoștință. 

Mai mult decât atât, ministrul Finanțelor, care semnase o adresă în care dădea aviz negativ pentru pensiile speciale incluse în Codul administrativ, arătând că nu se susțin bugetar, l-a acuzat pe ministrul Dezvoltării că acesta a trimis adresa către baronii locali, pentru a le arăta că Teodorovici se opune pensiilor speciale, deci să nu îl mai voteze la Congres. 

Teodorovici s-a retras din cursa pentru funcția de președinte executiv al PSD, dar a revenit vineri seara cu un mesaj dur postat pe pagina sa de Facebook. 

”În ceea ce privește viața politică, într-o perioadă în care PSD-ul trăiește frământări interne, mizez mai mult pe nevoia de unitate și coeziune, fără însă a accepta să renunț la aceste principii atunci când particip la o competiție de orice fel. Tocmai într-un astfel de moment, înțeleg, cu atât mai mult, ca în competiția politică să primeze responsabilitatea de a pune mai presus interesul țării, al Guvernului ... al partidului.

De aceea am decis și am anunțat astăzi, în cadrul CEx, că mă retrag din competiția pentru funcția de președinte executiv al PSD. Nu pentru că mi-ar fi fost teamă de competiție, ci pentru că nu am acceptat să fac rabat de la principii! M-am înscris în această competiție cu dorința de a-i ridica nivelul și miza prin asumarea depunerii mandatului de ministru de către perdant. Ar fi fost pentru prima oară în istoria acestui partid când Congresul, cel mai înalt nivel de reprezentare, ar fi putut valida un membru al partidului într-una dintre cele mai importante funcții într-un Guvern.

Nu a fost acceptată. M-am retras din competiție.

Pentru mine aceasta are o logică incontestabilă, dincolo de orice alte speculații sau interpretări.

Pentru mine ideea de competiție în urma căreia doar apar niște fețe noi cu principii vechi nu este tocmai ceea ce sper că așteaptă susținătorii acestui partid! Tocmai de aceea, mâine, în congres, nu voi acorda votul meu unui candidat care nu vede dincolo de un interes personal, mărunt, de a ocupa o funcție sau...funcții.

Și fac chiar un apel către toți ceilalți colegi să înțeleagă gestul meu și să dea dovadă de maturitatea politică atât de necesară în astfel de momente și mai ales cea pe baza căreia putem să reclădim acest partid și nu numai!

Tocmai de aceea, nu privesc cu teamă spre viitor! Din contră ... privesc cu foarte multă încredere! Încredere într-o reformă a acestui partid care poate, într-adevăr, să renască din propria cenușă și implicit în viitorul acestei țări!”, a scris ministrul Finanțelor. 

Suciu în schimb a susținut că el și Teodorovici sunt prieteni: ”Vreau să insist să spun că sunt prieten şi coleg cu Eugen Teodorovici, am foarte mare încredere în munca pe care el o face la Ministerul Finanţelor, iar eventualele calcule politice pe care şi le-a făcut vizavi de ziua de mâine îi aparţin”. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Cum a ajuns Mircea Geoană adjunct al șefului NATO (2). Viorica Dăncilă: „Era agreat, m-am interesat și la Ambasada SUA”

Cum a ajuns Geoană adjunct al șefului NATO (1): Problema cumnatului cercetat de DNA în momentul nominalizării

Șeful Camerei Deputaților vrea filtre chiar la intrarea în Parlament, după incendiul provocat de un bărbat care a aruncat cu benzină

Partenerii noștri