Prietenii Rusiei fac front comun. Nehammer se alătură lui Orban și Fico. Austria se opune aderării rapide a Ucrainei și Moldovei la UE
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a exprimat „categoric” împotriva unei „procedurii accelerate” ca Ucraina și Moldova să adere la Uniunea Europeană, transmite, marți, serviciul de presă al Parlamentului austriac.
Declarațiile au fost făcute de cancelar în cadrul unei întâlniri cu deputații din comisia pentru relația cu Uniunea Europeană a parlamentului austriac.
Potrivit parlamentului, Nehammer le-a răspuns deputaților Petra Steger, Christian Hafenecker și Axel Kassegger că Austria nu va fi de acord cu negocierile privind aderarea Ucrainei în condițiile actuale. Nu ar trebui să existe un tratament preferențial pentru Ucraina, în special în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, care este, de asemenea, în prezent în negocieri de aderare.
El a mai subliniat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu s-a consultat înainte de a anunța perspectiva negocierilor de aderare pentru Ucraina. Separat, a spus Nehammer, pentru ca UE să fie aptă pentru extindere, trebuie efectuate reforme interne.
Nehammer a spus că, în general, Austria continuă să urmeze linia UE atunci când vine vorba de solidaritate cu Ucraina, dar fără a încălca neutralitatea. El a spus că este vorba în primul rând de asistență financiară pentru a sprijini Ucraina ca stat în ansamblu.
Austria urmează astfel politica Ungariei și Slovaciei de a bloca discuțiile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Nehammer a precizat, însă, că „în semn de solidaritate ar trebui să li se ofere și Ucrainei și Republicii Moldova perspectiva aderării”, dar guvernul austriac este împotriva unei proceduri accelerate pentru aceste două state. Anterior, Ungaria și Slovacia s-au opus aderării Ucrainei la UE.
Ucraina, care rezistă din februarie anul trecut invaziei ruse, consideră aderarea la Uniune un pas important pentru apropierea de Occident.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că este posibil să nu se ajungă la un consens între liderii europeni privind începerea negocierilor cu Ucraina şi a afirmat că subiectul nu ar trebui să figureze pe agenda summitului european.
Partidul de guvernământ din Ungaria susţine că liderii europeni trebuie să evalueze în detaliu impactul unei eventuale aderări a Ucrainei asupra politicilor de coeziune şi agricole ale Uniunii, de care beneficiază în primul rând statele membre mai sărace, inclusiv Ungaria.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut o discuție „sinceră” cu premierul ungar Viktor Orban la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei. „A fost o discuţie cât se poate de sinceră - şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene”, a declarat Zelenski în discursul video postat luni noaptea pe canalul Telegram. Întâlnirea a avut loc în contextul în care Orban ameninţă să blocheze mai mult sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru Kiev și se opune intrării Ucrainei în blocul comunitar.
Summitul UE din 14-15 decembrie ar urma să decidă dacă încep sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. Orban a declarat în mod repetat că se opune începerii discuţiilor acum. Orice decizie de a continua trebuie să fie luată în unanimitate.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News