Live

Presiuni uriașe în Parlament împotriva legii vaccinării. Partidele se tem că vor pierde voturile antivaxerilor

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
MS anunță că a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut. Foto: GettyImages

Legea privind vaccinarea obligatorie este dezbătută săptămâna aceasta la Camera Deputaților, for decizional, după ce a fost adoptată de Senat. Dacă legea trece de plenul CDEP, merge la promulgare. Înainte de dezbaterea din comisie și de votul în plen, antivaxerii, cei care se opun vaccinării obligatorii, au început presiunile pe parlamentari să nu voteze legea. Deputații au primit sute de mesaje în care li se cere „în numele poporului, urmaș al lui Decebal”, să nu voteze o lege prin care copiii „vor fi supuși injectării forțate” impusă de „marea ocultă mondială”. Dezbaterea are loc în plină epidemie de gripă și în fața unor amenințări precum criza de coronavirus.

„Campania împotriva adoptării legii pentru vaccinare universală a copiilor e cea mai agresivă din tot ce am văzut până acum. Mesajele au început de ieri seară”, a scris luni, deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Deputatul dă și câteva exemple de mesaje primite de la cei care se opun vaccinării obligatorii. 

„Ultimul mesaj primit ieri noapte a venit la 1.27: SĂ NE CONSTRUIM O ȚARĂ CU OAMENI SĂNĂTOȘI CARE SĂ NU AJUNGĂ COBAIII UNOR O.N.G.SÂ FIM MÎNDRII CĂ SÎNTEM URMAȘII LUI DECEBAL, SÎNTEM CREAȚIA LUI DUMNEZEU ȘI VENIM SĂNĂTOȘI PE ACEST PAMÎNT.TREBUIE SĂ NE UNIM ȘI SĂ DEMONSTRĂM UNEI EUROPE ÎNTREGI CĂ NU DORIM CA ROMÂNIA SĂ DISPARĂ DE PE HARTA EUROPEI.

Dimineață, la 5.56, au reînceput: Nu legiferati aceasta lege barbara, altfel vom avea epidemie de cancere, boli autoimune, autism, alergii diverse. Ganditi-va, daca aceasta lege nedreapta va trece, inclusiv dv si copiii dv vor trebui sa se supuna injectarii fortate cu tot ce se va propune si ce va impune de catre marii jucatori mondiali si veti regreta! Votati NU! Va multumesc", a scris Raețchi.

 

Care este poziția partidelor parlamentare față de legea vaccinării obligatorii

În plin an electoral, parlamentarii se gândesc de două ori înainte să voteze o lege, chiar dacă legea respectivă impune norme de sănătate publică absolut necesare. Din acest motiv, atât în PNL, cât și în USR, deși la nivel de partid există un curent pro-vaccinare, sunt parlamentari care vor vota împotrivă.

Liberalii au discutat luni în ședința BEX subiectul și au fost mai multe opinii pro și câteva opinii contra, în special cele susținute de deputatul Matei Dobrovie, un militant cunoscut împotriva legii vaccinării obligatorii. În ședința conducerii PNL a luat cuvântul și președintele partidului, Ludovic Orban, care le-ar fi transmis colegilor că este mai importantă o campanie de conștientizare a părinților în privința vaccinării copiilor, decât adoptarea unei legi.

Și emailurile celor din USR au fost umplute de mesaje de la antivaxeri. „Am primit sute de mesaje pe emailul oficial de la Parlament. Noi în USR am decis să votăm această lege, însă vor fi parlamentari speriați de furia antivaxerilor care vor vota împotrivă sau se vor abține”, a declarat un deputat USR, pentru Digi24.ro.

De altfel, pe Facebook, unii dintre parlamentarii partidului au făcut sondaje de opinie pentru a afla care este „trendul”, înainte de a da un vot.

„Astăzi, la biroul meu din Roman au venit reprezentanții unui ONG care militează împotriva vaccinării obligatorii. O problemă relevantă mai ales în situația coronavirusului cu care ne confruntăm acum. Le-am ascultat argumentele. Nu am luat nicio decizie despre cum voi vota atunci când va fi cazul. Este corect să avem legi care obligă cetățenii să se vaccineze?”, se întreabă deputatul USR, Iulian Bulai, pe Facebook. 

După ce au fost ani buni la guvernare și au avut majoritate în Parlament, atât în comisii, cât și în plen, cei care au ținut legea la sertar se declară acum cei mai mari susținători ai legii privind vaccinarea obligatorie. PSD a transmis luni, printr-un comunicat, că „susține fără rezerve #vaccinarea obligatorie a copiilor pentru a-i proteja în fața #riscurilor epidemice”. 

PSD face apel către toate partidele politice să susțină proiectul privind vaccinarea obligatorie.

Ce prevede legea vaccinării obligatorii

Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Din 2017, legea a fost blocată la Camera Deputaților.

Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”

Partenerii noștri