Live

Președintele Klaus Iohannis susține eliminarea pensiilor speciale, însă mai puțin pe cele ale magistraților și militarilor

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că pensiile speciale trebuie eliminate pentru că „PSD a exagerat cu aceste pensii”, însă trebuie păstrate cele ale magistraților și ale militarilor. De asemenea, președintele a vorbit despre deficitul de anul viitor, care ar urma să fie în jur de 3,6%, dar și despre măsurile pe care guvernul ar putea să le ia pentru a reduce cheltuielile, printre acestea, concedieri din sistemul bugetar.

„Este clar că trebuie făcut ceva în această zonă pentru că pur și simplu PSD a exagert cu aceste pensii speciale. Pe de altă parte este evident că sunt categorii care trebuie să beneficieze de acest tip de pensie. Nu cred că cineva ar vrea să nu beneficieze de acest drept militarii.

Personal nu susțin eliminarea pensiei speciale la magistrați. Este un specific aparte. Magistratul are o răspundere enormă, un stres enorm și acordarea pensiilor speciale pentru magistrați mi se pare o măsură care trebuie menținută”, a declarat Klaus Iohannis, referitor la pensiile speciale pe care vrea să le elimine Guvernul Orban. 

Premierul Ludovic Orban a susținut că vor fi eliminate inclusiv pensiile speciale ale magistraților, chiar dacă inițial vicepremierul Raluca Turcan susținea că vor rămâne cu pensii speciale magistrații și militarii.

Klaus Iohannis s-a referit și la cumulul pensiei cu salariul, președintele precizând că acest lucru trebuie interzis doar în sistemul bugetar. 

„Personal sunt de părere că statul român nu își permite și nu trebuie să își permită să se cumuleze la stat și pensia și salariul. Mulți specialiști își doresc să rămână, dar trebuie găsit un sistem. Dacă cineva se pensionează și se angajează în privat nu cred că trebuie să avem această clarificare”, a menționat președintele.

Deficitul bugetar în 2020 și soluția pentru restrângerea cheltuielilor

Klaus Iohannis a precizat că în anul 2020 guvernul trebuie să se apropie cât mai mult de ținta de deficit de 3%, pentru acest lucru fiind nevoie de o restrângerea a cheltuilelilor.

„Având în vedere că guvernele eșuate ale PSD au împins cheltuieli din ce în ce mai mari e evident că nu ne confruntăm cu un deficit doar în anul în curs ci și pe anii următori. Nu se termină discuția cu deficitul anul acesta. Vrem să creștem pensiile, pentru asta e nevoie de bani. Avem o situație pe care am numit-o o reechilibrare a situației bugetare pe care trebuie să o facem gradual.

E nevoie de o restrângere a cheltuielilor pentru a ne apropia iară de 3%. Dacă anul astă închidem peste 4%, anul viitor trebuie să ne apropiem de 3%. Și proiecția de 3,6% este una care ne aduce mai aproape de acest obiectiv”, a spus președintele.

De asemenea, șeful statului a declarat că PSD a angajat „cohorte” de oameni de partid în sistemul bugetar, unde ar trebui să rămână doar profesioniștii. Întrebat despre eventuale concedieri, președintele a răspuns: „O soluție parțială, cu siguranță ar fi (n.r. pentru reducerea cheltuielilor). Dar problema cea mai mare este că au fost angajate cohorte de PSD-iști care nici măcar nu erau calificați. Dar PSD când a văzut că pierde guvernarea a împins propriile găști. Persoanele care nu corespund din motive profesionale trebuie să își caute de lucru”.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Guvernul a respins toate ofertele băncilor, considerate neacceptabile, la licitația de obligațiuni pentru finanțarea deficitului

Klaus Iohannis, primit de președintele german: România şi Germania vor continua să sprijine Ucraina în fața Rusiei

Partenerii noștri