Președintele CNCD: Formatorii de opinie ar trebui să se retragă din viața publică atunci când fac declarații discriminatorii
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, consideră că formatorii de opinie - fie că sunt politicieni, jurnaliști sau de altă natură - ar trebui să se retragă din viața publică, dacă fac declarații discriminatorii, la o simplă constatare, sub presiunea publică.
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Președintele CNCD: Decizia CEDO este obligatorie
CNCD nu-l poate sancționa pe Viktor Orban pentru declarațiile rasiste
Decizia justiției care poate schimba soarta concertelor
Autograful lui Haaland, pentru care arbitrul Șovre a fost criticat, a fost donat centrului pentru copii cu autism. Cât valorează
Este discriminare să se ceară pașaport de vaccinare anti-Covid?
O tânără spune că a fost bătută de paznicii unui supermarket. Plângerea, ignorată de polițiști
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
„Eu cred că o societate trebuie să ajungă la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnaliști sau formatori de opinie de altă natură, atunci când fac declarații discriminatorii să se retragă din viața publică, asta e sancțiunea efectivă într-o societate democratică funcțională”, a declarat la Digi24 președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. El crede că este importantă și presiunea societății pentru ca astfel de persoane să se retragă din viața publică. „Nu cred că aici trebuie să discutăm de o amendă, dacă e de 2.000, de 3.000 sau 5.000 de lei, pentru că din punctul meu de vedere, o simplă constatare cu un avertisment pentru o persoană cu o funcție publică, pentru un formator de opinie este un lucru extrem de grav, care ar trebui să aibă niște consecințe de retragere din viața publică. În alte state democratice, asta este sancțiunea respectivă”, a precizat Csaba Asztalos.
Întrebat dacă, din punctul său de vedere, premierul Viorica Dăncilă ar trebui să se retragă din viața publică”, Csaba Asztalos a spus că nu-și poate preciza poziția, pentru că ar însemna o antepronunțare, în condițiile în care există deja o plângere (făcută de Asociația Autism Europa Bistrița - n.r.). „Cu celeritate vom efectua procedura legală și vom da o soluție într-un termen rezonabil pentru a evita acuzațiile de dublu standard”, a promis Csaba Asztalos.
Începând din 2010, CNCD a fost sesizat de șase ori în cazul unor politicieni care au folosit în mod peiorativ termenul de „autist”.
„Îmi aduc aminte de o plângere, cu dl. Tăriceanu, unde am dat o recomandare de a se evita pe viitor utilizarea acestui termen în sens negativ”, a spus președintele CNCD. Faptul că politicienii obișnuiesc să facă acest gen de comparații este pus de Csaba Asztalos pe seama unei lipse de cultură, de rigoare și de responsabilitate în declarații publice. „În cazul unui discurs public care etichetează, stigmatizează, efectele sunt negative mai ales la nivelul copiilor în școală”, spune Csaba Asztalos.
„În ceea ce privește situația copiilor cu autism, aici pot să vă confirm că am avut o serie de plângeri în ceea ce privește accesul acestora la educația în masă și aici am dat sancțiuni cu amendă contravențională, câștigând și procese în instață, tot la sesizarea unor organizații neguvernamentale și confirm realitatea dificilă cu care se confruntă copiii cu autism în ce privește accesul la educație și accesul la sănătate”, a spus Csaba Asztalos.
Întrebat dacă o recomandare din partea CNCS este suficientă pentru a opri aceste practici din partea politicienilor, președintele CNCD a reamintit de cazurile foștilor miniștri Daniel Barbu și Ioan Rus, în care o constatare cu avertisment și recomandare din partea instituției pe care o conduce a dus la demisia acestora.
„Așteptăm de la CNCD să transmită un mesaj suficient de puternic, dat fiind istoricul grav de utilizare peiorativă a termenului de autist în spațiul public. Altfel, vor mai urma 20 de politicieni care vor transmite același mesaj disprețuitor”, a declarat Ana Dragu, președintele asociației care a depus plângerea la CNCD. Asculați declarația integrală în materialul video de mai sus.
CNCD va organiza în 20 februarie audierea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu declaraţia pe care a făcut-o joi seară la postul Antena 3, anunţă instituţia, care precizează că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea. Detalii, aici.
Citiți și:
Viorica Dăncilă își cere scuze pentru declarația privind „autiștii”
Prim-ministrul Dăncilă: Cei care dezinformează UE sunt autişti
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News