Live

Parlamentar intrat în carantină, PSD mai pierde un vot. Cum arată ultimele calcule înaintea moțiunii de cenzură. Cade sau nu guvernul?

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Parlamentarii dezbat și votează luni, începând cu ora 14:00, moțiunea de cenzură depusă de PSD. Ultimele calcule înaintea votului arată că partidele care susțin moțiunea - PSD, Pro România, ALDE și PPUSL - strâng la limită o majoritate cu care să demită Guvernul, însă orice absență ar putea duce la un eșec al opoziției. Cel mai probabil, soarta moțiunii va sta în mâinile parlamentarilor minorităților naționale. De acolo speră PSD să obțină câteva voturi vitale pentru a-l da jos pe Ludovic Orban. Între timp, PSD în loc să câștige voturi, pierde parlamentari.

Deputatul PSD de Arad, Adrian Todor a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus, motiv pentru care va lipsi de la votul moțiunii, susțin surse din partid, pentru Digi24.ro. Este însă singurul caz, cel puțin până la această oră, conducerea PSD dând asigurări că restul parlamentarilor vor fi în sală și vor vota.

Cine votează moțiunea de cenzură

În acest moment, calculele arată că PSD se bazează pe votul propriilor parlamentari, 193 la număr, pe cele 24 de voturi ale Pro România, 7 voturi de la ALDE și 9 voturi de la PPUSL. În total, ar fi vorba despre 233 de voturi, adică fix numărul necesar pentru a demite Guvernul. De asemenea, conducerea partidului a purtat negocieri și cu o parte dintre parlamentarii minorităților naționale, de unde speră să mai vină măcar 2-3 voturi. Astfel, într-un scenariu fericit pentru PSD, moțiunea va fi adoptată cu 235-236 de voturi, departe de previziunea optimistă a lui Marcel Ciolacu, cel care spunea că moțiunea va fi votată de 250 de parlamentari.

Marea îngrijorare a social democraților ține de negocierile duse de oamenii lui Ludovic Orban cu parlamentari de la PSD și Pro România, pe care încearcă să îi convingă să nu voteze moțiunea. În ultimele zile au fost purtate negocieri om la om și nu este exclus ca luni, înainte de vot, parlamentari din tabăra PSD-ALDE-Pro România să lipsească din plen.

„Fiind un vot atât de strâns, orice „greșeală”, intenționată sau nu, poate decide soarta moțiunii. Este suficient să fie plecat un parlamentar din sală când se votează, sau să pună greșit bilele în urnă și moțiunea nu trece”, explică un lider din condecerea PSD.

Partidul și-a anunțat deja parlamentarii că cine lipsește nemotivat va fi exclus din PSD. 

Citeșe și PSD anunță că e gata să preia guvernarea. Sorin Grindeanu: Moțiunea va fi votată și adoptată

PSD și Pro România se acuză reciproc de blat

Între PSD și Pro România au apărut deja acuzații de trădare. Duminică, președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că moțiunea nu trece pentru că PSD și PNL ar fi făcut „blat”.

„Parlamentarii PSD vor vota mâine moțiunea de cenzură! Guvernul Orban trebuie să plece, a produs deja mult prea mult rău. Mă aștept ca și partenerii noștri să fie serioși și parlamentarii lor să voteze pentru demiterea acestui guvern. Declarațiile privind blaturi sau înțelegeri oculte sunt neserioase și nu țin loc de vot”, a fost replica liderului PSD, Marcel Ciolacu.

O reacție mai dură a avut vicepreședintele PSD, Claudiu Manda. „Toți parlamentarii PSD vor fi mâine prezenți la motiune și vor vota pentru. Sunt curios cum va vota pinocchio și echipa lui”, a scris Manda pe Facebook, aluzie la Victor Ponta și parlamentarii Pro România.

Partidele care susțin guvernul nu participă la vot. UDMR decide luni cum votează

PNL, USR și PMP nu vor participa la votul din plen. Parlamentarii partidelor care susțin guvernul nu vor intra în sală. Duminică, premierul Ludovic Orban a avut o ultimă rundă de discuții cu liderul PMP, Eugen Tomac și s-a asigurat că nu există nicio șansă ca PSD să convingă parlamentarii lui Tomac să voteze moțiunea. 

„PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituțional și împotriva intereselor de stabilitate politică a unei țări aflate încă în război cu pandemia”, a explicat liderul deputaților PNL, Florin Roman, absența parlamentarilor PNL din plen.

Și liderul USR, Dan Barna, a anunțat pe pagina de Facebook că partidul său nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură. „România nu are nevoie de circul PSD”, a scris Barna.

Lipsa parlamentarilor din plen ar putea duce la neasigurarea cvorumului de ședință. Pentru a putea fi citită și votată moțiunea este nevoie de prezența în sală a cel puțin 233 de senatori și deputați.

UDMR decide abia luni cum va vota la moțiunea de cenzură, însă liderul partidului, Kelemen Hunor, a dat deja de înțeles că UDMR nu va vota împotriva guvernului deși sunt „1.000 de motive” pentru a demite executivul condus de Ludovic Orban. Cel mai probabil, parlamentarii UDMR se vor abține la vot. 

Trei scenarii pentru moțiunea de cenzură

Pentru ca ședința de plen de luni să aibă loc, iar parlamentarii să dezbată și să voteze moțiunea de cenzură, este necesar ca cel puțin 233 de parlamentari să își înregistreze prezența. Ținând cont că partidele care susțin guvernul nu vor participa la ședința de plen, este posibil ca PSD să nu reușească să strângă cvorumul de ședință necesar, iar ședință de plen să fie amânată pentru o dată ulterioară. Problema pentru PSD, în această situație, ține de contestația făcută de liberali la CCR. O moțiune depusă în sesiune extraordinară și votată după 1 septembrie, în sesiune ordinară, ar putea fi neconstituțională.

Dacă are loc ședința de plen și moțiunea de cenzură nu strânge cel puțin 233 de voturi „pentru”, Guvernul Orban rămâne în funcție, însă PSD poate să depună o nouă moțiune de cenzură după data de 1 septembrie, când Parlamentul intră în sesiune ordinară.

Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar cel mult 45 de zile. În acest timp, președintele cheamă partidele la cunsultări și propune un prim-ministru. Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri că nu va da un nou mandat PSD, chiar dacă social democrații au anunțat că au o propunere de premier și un program de guvernare. 

Cel mai probabil, actualul guvern va rămâne interimar până cel puțin la alegerile locale din 27 septembrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Partenerii noștri