Live

Orban: Riscul cel mai mare de inundații este pe Prut, unde urmează să intre viitura din Ucraina. Ce parte a râului este cea mai expusă

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Ludovic Orban a declarat miercuri, după şedinţa de lucru de la MAI, că riscul cel mai mare de inundații în perioada imediat următoare este pe Prut, râu pe unde va intra o viitură din Ucraina. Premierul a precizat că cea mai expusă parte este cea până la barajul de la Stânca Costeşti.

"Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului", a afirmat Ludovic Orban, la finalul şedinţei pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii.

Prim-ministrul a precizat că au fost evacuate 252 de persoane. De asemenea există riscul unor inundaţii şi în alte zone din nordul Moldovei.

"Exceptând riscul care există pe Prut, există riscuri şi în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo, precipitaţii foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se pot crea local, pe anumite pârâuri, inundaţii. Este important că tendinţa va fi, în nordul Moldovei, începând de mâine, să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă", a explicat acesta, citat de Agerpres.

Orban a precizat că a fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, subliniind că Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri.

Guvernul are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei.

Întrebat ce se întâmplă cu oamenii care nu au casele asigurate, prim-ministrul a spus: "Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluţii pentru a nu lăsa oamenii la necaz. Ne-am mobilizat şi am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni. De exemplu, în Aiud sunt trei case avariate, cu siguranţă reparaţiile lor vor fi susţinute".

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Negocieri intense pentru formarea Guvernului. Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

Partenerii noștri