Live

Orban avertizează că modificarea Legii Referendumului prin OUG ar fi neconstituțională și ilegală

Data publicării:
Foto: Facebook / Ludovic Orban

Liderul PNL Ludovic Orban critică încercarea PSD de a organiza votul pentru referendum și cel pentru alegerile europarlamentare în secții separate și susține că „liderii PSD nu se dezmint și cochetează cu infracțiuni legate de referendum”. Secțiile de votare sunt în mod obligatoriu comune, conform Legii 3/2000”.

„Avertizez atât liderii PSD, cât și funcționarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exercițiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracțiune și este prevăzută de Codul Penal.

Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizării secțiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare. Această prevedere se regăsește la articolul 15 indice 1, alineatul 2: „ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii”.

Atragem în mod public atenția asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în sensul organizării unor secții de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe inițiatori cât și pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidența legii penale.

Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege, infracțiune asimilată de Codul Penal și în cazul referendumului. În același timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credință a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracțiune de Legea răspunderii ministeriale.

De altfel, jurisprudența Curții Constituționale arată că Ordonanțele de Urgență „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative evidențiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016).

Așadar, orice eventuală reglementare inițiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanței de Urgență, în sensul celor enunțate de reprezentanți ai PSD, este în mod cert neconstituțională.

În același timp, ținem să mai sublinem faptul că o altă informație propagată de PSD este falsă și face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneția, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituțională a constatat faptul că o eventuală interdicție de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion: „Noul guvern este la fel de ilegitim ca președintele Klaus Iohannis”

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

Partenerii noștri