Live

O nouă lege controversată inițiată de Florin Iordache ar restrânge dreptul sesizărilor depuse la CCR

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă iniţiată de social-democratul Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PNL şi USR au anunţat că vor ataca proiectul la CCR dacă trece şi de Senat în aceeaşi formă.

În Camera Deputaţilor, propunerea a înregistrat 168 de voturi "pentru", 91 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Propunerea legislativă completează art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

"Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial", prevede proiectul adoptat.

În prezent, în Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în procedura jurisdicţională a controlului constituţionalităţii actelor Parlamentului nu este stabilit un termen în care cei îndreptățiți să sesizeze CCR să îşi poată exercita acest drept.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că proiectul îngrădeşte dreptul de a contesta la Curtea Constituţională.

"Prin aceste prevederi formaţi un gard în jurul Opoziţiei parlamentare şi în fiecare săptămână îl lipsiţi pe preşedinte de atribuţii constituţionale. (...) Controlul de constituţionalitate nu este o frână în calea democraţiei. Vom vota împotrivă şi vom contesta la CCR", a precizat Andronache.

Şi deputatul USR Stelian Ion a anunţat că Uniunea Salvaţi România va contesta proiectul la CCR.

"Această propunere legislativă restrânge drastic contestarea la CCR a hotărârilor Parlamentului, impunând un termen de 15 zile. În prezent, hotărârile pot fi atacate oricând. Motivele proiectului nu au niciun fundament. Faptul că după un an - doi ani se poate constata neconstituţionalitatea unei hotărâri, ea nu produce efecte retroactive. Deciziile CCR produc efecte doar pentru viitor. Modificarea este neconstituţională. Clar o vom ataca la CCR", a subliniat Stelian Ion.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a spus că o decizie a Curţii Constituţionale precizează că instituirea unor termene nu are ca scop decât disciplinarea actelor.

"Nu am nicio problemă, încercaţi să atacaţi la Curtea Constituţională. Aţi încercat de foarte multe ori. Nu contează cine este la Putere sau în Opoziţie, dar modul în care şicanaţi prin atacări la Curte nu este normal", le-a spus Iordache reprezentanţilor Opoziţiei.

El s-a referit şi la faptul că Opoziţia a atacat la CCR, în mod repetat, modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penale. "Modul în care dvs atacaţi şi şicanaţi dă dreptul Guvernului să venim prin ordonanţă. E inadmisibil să stăm să aşteptăm ani de zile nişte decizii pentru că dvs vă treziţi să atacaţi la Curte", a susţinut Iordache.

Camera Deputaţilor este prima sesizată cu acest proiect, Senatul fiind forul decizional.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR

Ciucă cere comisie de anchetă în scandalul Nordis. „Un caz de înșelătorie clasic”

Senatul a adoptat legea de achiziţionare a 32 de avioane F-35

Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35 a intrat în procedură de urgenţă la vot în Camera Deputaţilor

Partenerii noștri