„Statul paralel” ar putea ajunge subiect de anchetă în Parlament
O nouă comisie parlamentară, cu ambiţiosul obiectiv de a devoala statul paralel, e pe cale să apară la Parlament. Înfiinţarea ei este propusă în raportul final al altei comisii parlamentare, cea privind alegerile prezidenţiale din 2009. Proiectul e sprijinit de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a avertizat în repetate rânduri că statul paralel există în politic, în economie, justiţie şi chiar media.
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Coaliţia majoritară analizează ideea înfiinţării unei noi comisii de anchetă, de această dată privind aşa-numitul stat paralel. Propunerea se regăseşte în concluziile comisiei care a anchetat, vreme de 9 luni, alegerile prezidenţiale din 2009. Concluziile acestei comisii vor fi prezentate luni în plenul Parlamentului.
Noua comisie parlamentară de anchetă ar trebui înființată „pentru verificarea implicării unei grupări metastatale în controlul abuziv, nelegal şi nedemocratic asupra vieţii politice, economice şi sociale din România, precum şi asupra înfăptuirii actului de justiţie, în perioada 2004 -2017”, potrivit raportului Comisiei de pentru alegerile prezidențiale din 2009.
„Gruparea metastatală e ceea ce vorbesc eu de multă vreme, e statul paralel pe care îl vedem peste tot: în Parlament, partide, media, economie, justiție. Eu cred că nu putem să ne facem că plouă, că nu vedem ce se întâmplă cu anomaliile care s-au întâmplat în România. Că o să facem o comisie sau șapte nu știu, dar nu cred că trebuie să rămânem impasibili la realitatea asta deformată care s-a accentuat în România, și vedem că ies la suprafață informații din ce în ce mai îngrijorătoare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu în weekendul care a trecut.
Noua comisie ar urma să aibă puteri sporite. Atât PSD, cât şi ALDE susţin modificarea legii, astfel încât nimeni să nu poată refuza audierea la o comisie a Parlamentului.
„Orice persoană este obligată să se prezinte în fața comisiei de anchetă. În cazuri excepționale, și doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris formulând informațiile solicitate. Refuzul persoanelor citate de către comisia de ancheta de a se prezenta la audieri constituie infracțiune”, a detalia Oana Florea, președinta Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Astfel, situaţii precum cea în care şefa DNA sau fostul prim-adjunct al SRI refuză să vină la audieri în Parlament nu ar mai exista.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News