Live

Video Ciolacu spune că el și Ciucă susțin varianta Ministerului Justiției pentru abuzul în serviciu: „Putem să propunem şi un euro”

Data actualizării: Data publicării:
Lucrări în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor reia azi dezbaterile pe fond la proiectul proiectul de lege care modifică Codul penal şi incriminează abuzul şi neglijenţa în serviciu, după ce deputaţii au discutat proiectul luni, mai bine de două ore, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, ai unor instituţii din sistem şi ai ONG-urilor. PNL propune un nivel și mai coborât al valorii pragului pentru abuzul în serviciu, în vreme ce PSD rămâne la 9.000 de lei. Discuțiile prelungite din comisie i-au enervat pe deputații USR, care au intrat în sala de ședință să-i „certe” că întârzie lucrările plenului din cauza lor.

ACTUALIZARE 10:50 Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că susţine varianta Ministerului Justiţiei pentru pragul la abuz în serviciu, aceasta fiind susţinută şi de premierul Nicolae Ciucă.

„Atât eu, cât şi domnul prim ministru Nicolae Ciucă am spus că sprijinim propunerea venită de la Ministerul Justiţiei, care e o propunere venită de la specialiştii din justiţie. Dacă s-a schimbat ceva, eu nu am nicio problemă, putem să propunem şi un euro. Nu asta este important”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat ce sumă consideră că este potrivită pentru pragul la abuzul în serviciu.

El a adăugat că a discutat despre acest subiect cu preşedintele PNL.

„Îmi cer scuze că nu am stat de vorbă cu toţi colegii de la PNL, am stat de vorbă în schimb cu preşedintele PNL. Am vorbit cu preşedintele PNL şi amândoi am decis că susţinem propunerea ministrului Justiţiei. Eu cu domnul Nicolae Ciucă nu am vorbit despre o sumă. Am vorbit despre o propunere a Ministerului Justiţiei”, a mai spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Știrea inițială

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor reia, marţi, dezbaterile pe fond la proiectul proiectul de lege care modifică Codul penal şi incriminează abuzul şi neglijenţa în serviciu, după ce deputaţii au discutat, luni, mai bine de două ore, aspecte generale legate de acest proiect în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, ai unor instituţii din sistem şi ai ONG-urilor.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a propus reglementarea unui prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu de 9.000 de lei. Propunerea va fi susţinută, marţi, printr-un amendament.

Parlamentarii pot depune amendamente până marţi, la ora 13:00, urmând ca dezbaterile pe fond să fie reluate după ora 15:00, incluzând aceste amendamente, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Laura Vicol.

Deputatul USR Stelian Ion a insistat în privinţa prezenţei la Comisia juridică a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, apreciind că „până şi «Comisia Iordache» a avut dezbateri întinse pe luni de zile, nu de pe o zi pe alta, ca acum”.

„Dacă ne grăbim acum, cu toată buna credinţă pe care putem să o găsim la această masă, vom greşi şi vom ajunge din nou la CCR, nu peste două săptămâni, ci peste doi-trei ani. Nu doar pragul de abuz în serviciu reprezintă problema (...). Nu înţelegem pe ce criterii s-a venit cu formularea «afectarea intereselor legitime» şi de unde până unde sintagma „cu ştiinţă”, de vreme ce abuzul în serviciu este o infracţiune cu premeditare”, a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Nu există consens asupra pragului

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a propus reglementarea unui prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu de 9.000 de lei. Propunerea va fi susţinută, marţi, printr-un amendament.

Potrivit acestuia, coaliţia trebuie să-şi asume care va fi acel prag.

„Să găsim ţapi ispăşitori este total neproductiv. Desigur, ministrul Justiţiei are un rol foarte important şi răspunde şi dânsul politic. Coaliţia trebuie să-şi asume care va fi acel prag. Încă nu ştim care va fi acel prag. Sunt decizii politice importante”, a arătat Ioan Cupşa (PNL), vicepreședintele comisiei, în debutul şedinţei.

PNL a propus însă valoarea pragului pentru abuzul în serviciu două salarii minime pe economie, echivalentul a 6.000 de lei.

„Grupul PNL vine și propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie, e o propunere pe care o vom dezbate. noi considerăm, cel puțin politic, că nu e necesar un prag la această faptă”, a declarat Gabriel Andronache, liderul deputatilor PNL.

Pe de altă parte, PSD agreează pragul de 9.000 de lei.

„Din punctul meu de vedere, rămene propunerea de 9.000 de lei. Să ne asigurăm că va trece de CCR această modificare a codurilor penale și să ne asigurăm că CCR nu va considera că această sumă e derizorie, asta trebuie să facem”, a spus Alfred Simonis, liderul deputarilor PSD.

Parlamentarii AUR nu sunt de acord cu un anumit prag, a declarat deputatul Georgel Badiu. „Ne acoperim aşa cu deciziile CCR. (...) E un joc”, a arătat deputatul.

Prelungirea discuțiilor din comisie i-au enervat pe deputații USR, care au intrat în sală să-i „certe” că întârzie lucrările plenului din cauza lor.

„La ora 4 era ședință în plen. Vă rog să veniți la muncă. E 4 și jumătate și stăm toți după voi”, a strigat la ei deputatul USR Ionuț Moșteanu.

„Ieșiți afară! Afară cu circul! La muncă!”, i s-a răspuns din sala de ședință.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Firma plătită de PNL pentru campania care l-ar fi ajutat pe Georgescu face plângere penală pentru „atacare cu boți sau clonare”

Partenerii noștri