Live

Nicușor Dan, despre referendum simultan cu prezidențialele: „Guvernul poate da o reglementare specială.” Cât costă consultarea populară

Data actualizării: Data publicării:
Nicușor Dan Foto Facebook

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că referendumul din Bucureşti poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. „Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple şi să coste mai puţin poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate”, susţine Dan. Costul pentru organizarea referendumului se ridică la 10 milioane de lei, precizează primarul Capitalei.

„Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidenţiale. Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple şi să coste mai puţin poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. (...) Eu am anunţat aceste referendumuri deja pe 9 iunie. Nu cred că e o surpriză pentru nimeni că Consiliul General va vota luni o organizare acestor referendumuri”, a declarat Nicuşor Dan, joi, într-o conferinţă de presă, transmite News.ro.

El a fost întrebat dacă va merge la Ministerul Justiţiei sau la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a clarifica aceste aspecte legate de referendum, dacă se poate organiza în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale sau nu.

„Nu există această întrebare, dacă se poate, da? România este o democraţie. În democraţie cetăţenii conduc prin două instituţii: prin alegeri şi prin referendum. Scrie în Constituţie. Nu există dacă. Singura chestiune tehnică este dacă simplificăm sau o lăsăm aşa”, a transmis primarul Capitalei.

Chestiunile tehnice, o posibilă piedică privind organizarea consultării populare

Nicușor Dan a explicat şi ce înseamnă dacă nu sunt simplificate chestiunile tehnice.

„Dacă nu e simplificată, una din problemele tehnice este că legea alegerilor prezidenţiale spune că urnele se închid la ora 9 şi legea referendumului naţional sau local spune că se închid la ora 23. 21 versus 23. Asta e o chestiune tehnică. O altă chestiune tehnică este componenţa comisiilor. Ar trebui să avem două comisii în loc de una şi, evident, cheltuielile se dublează. Dar nu se pune problema ca un referendum votat de către Consiliul Local, în cazul nostru Consiliul General, să nu poată fi organizat”, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă el consideră că ar trebui dată o hotărâre de Guvern pentru ca lucrurile să fie mai clare, primarul Capitalei a răspuns: „Ca să fie totul mai clar, dacă vorbim de... Deci noi avem deja, deci noi avem legi pentru fiecare dintre alegeri şi pentru referendum. Şi când a fost o suprapunere între referendum naţional şi referendum local, s-a adăugat o prevedere legală, deci prin lege sau prin ordonanţă de urgenţă astfel încât ele să fie compatibile. Când au fost alegeri naţionale cu referendum naţional, din nou s-a adăugat o normă în lege, astfel încât ele să fie compatibile, să avem aceeaşi comisie şi lucrurile să fie mai simple. Acum este atributul Guvernului să compatibilizeze aceste două proceduri”.

El a mai fost întrebat ce părere are despre faptul că premierul Marcel Ciolacu nu ar mai susţine referendumul, după ce a declarat că regulile nu se schimbă în timpul jocului.

„Acum pentru că noi suntem în preajma unor alegeri şi a unor referendumuri, cetăţenii ne vor judeca pe toţi cu ştampila în mâna. Dacă domnul Ciolacu, prim-ministru al României, vrea să ajute desfăşurarea corectă a acestui referendum, cetăţenii vor vedea, dacă vrea să îl încurce, vor vedea de asemenea”, a afirmat primarul Capitalei.

Ciolacu: Ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm?

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat, joi, că reprezentanţii formaţiunii sale în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor vota pentru referendum, întrucât „întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit”. „Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat el, menţionând că este un adept al descentralizării autorităţilor locale.  El a menţionat că nu va vota în Capitală întrucât nu are buletin de Bucureşti.

Cine va organiza referendumul și care vor fi costurile

Nicuşor Dan a explicat că referendumul va fi organizat de Prefectură şi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Din momentul în care Consiliul General votează referendumul, hotărârea se comunică la prefect şi responsabilitatea revine prefectului şi AEP. Ei pot să ne spună: trebuie să plătiţi buletinele de vot la Imprimeria Naţională. O să o facem. Trebuie să plătiţi transportul preşedinţilor de secţii de la secţie până la biroul de sector. O să o facem. Dar responsabilitatea organizării revine prefectului şi Autorităţii Electorale Permanente. Noi plătim”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

El a adăugat că referendumul costă municipalitatea 10 milioane de lei.

Referendumul, anunțat de Nicușor Dan încă de la câștigarea celui de-al doilea mandat la PMB

Proiectele privind organizarea celor două referendumuri anunţate de Nicuşor Dan încă din seara câştigării celui de-al doilea mandat de primar general al Capitalei sunt pe agenda şedinţei Consiliului General din 21 octombrie. Dacă proiectele vor fi votate de către consilieri, consultarea publică va avea loc în 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Nicuşor Dan a anunţat întrebările la care bucureştenii sunt chemaţi să răspundă cu ”DA” sau ”NU”:

  • 1.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
  • 2.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: Trebuie să existe un singur candidat din partea coaliţiei. „Am văzut cu Ciolacu şi cu Ciucă, trebuie evitat”

Accident grav pe un șantier din Capitală. O persoană a murit, după ce a fost prinsă într-un utilaj peste care a căzut o placă de beton

Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital

Nicuşor Dan: Faptul că am ajuns să anulăm alegeri a fost un eşec al unor instituţii. Nu e admisibil ca domnul Greblă să mai conducă AEP

Partenerii noștri