Live

Nicolae Ciucă anunţă „cu bucurie” vestea includerii României în programul Visa Waiver, deși SUA nu au anunțat încă o decizie

Data publicării:
Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunţat marţi „vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA” Aceasta, deși Washingtonul nu a anunțat oficial o decizie. Potrivit autorităților de la București, România a îndeplinit la 30 septembrie criteriile pentru a fi inclusă în acest program. Cel mai probabil, românii vor putea călători în SUA fără viză de anul viitor.

„Anunț cu bucurie vestea includerii României în programul Visa Waiver al SUA, care va permite românilor, ca din 2025, să călătorească fără vize în Statele Unite. De-a lungul anului 2023, am avut discuții directe cu senatori americani și am făcut eforturi diplomatice intense pentru a obține acest statut. În martie, senatorii Durbin și Shaheen au introdus un proiect de lege în Congres pentru a sprijini România în acest demers. A fost un moment crucial și un semnal puternic din partea partenerilor noștri americani”, a scris Ciucă pe Facebook.

„În aceeași perioadă, a mandatului meu de premier, am numit un coordonator național pentru Visa Waiver, astfel încât toate instituțiile să lucreze împreună pentru îndeplinirea criteriilor tehnice și de securitate necesare. Aceste eforturi nu doar că vor facilita călătoriile, dar vor consolida și mai mult relația noastră strategică cu SUA, în beneficiul fiecărui român”, a adăugat el.

De fapt, România nu a fost încă inclusă în program. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunţat că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, dar că Bucureștiul așteaptă încă „o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare”.

După ce autoritățile americane validează scăderea ratei de refuz a vizelor pentru români sub 3%, Departamentul american de stat informează Departamentul de securitate internă, care face propria evaluare. Apoi, anunță Congresul că sunt îndeplinite condițiile pentru ca cetățenii români să călătorească în State fără viză, pentru perioade mai scurte de 90 de zile. Ulterior, aleșii americani validează prin vot decizia.

În prezent, România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi, despre momentul în care Nicușor Dan a „bătut palma” cu Nicolae Ciucă: Nu mă deranjează. Și eu dau „cuba” cu copiii, cu oamenii

„O zi mare!” România îndeplinește condițiile pentru ridicarea vizelor de către SUA, anunță ambasadorul român la Washington

Cum va decide Nicușor Dan pe cine va susține la alegerile prezidențiale. „De principiu îmi doresc un președinte de dreapta”

Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde

Partenerii noștri